Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > ‘De dochter van mijn zus is zo vreselijk verwend: ze huilt om alles’

‘De dochter van mijn zus is zo vreselijk verwend: ze huilt om alles’

‘De dochter van mijn zus is zo vreselijk verwend: ze huilt om alles’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeuten oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1 Vertrouwen

Emma: ”Ik heb iets stoms gedaan en daar heb ik zo’n spijt van. Ik heb iets doorverteld wat een vriendin me in vertrouwen had gezegd. Ik weet niet waarom, ik kon het gewoon niet voor me houden. Nu ben ik als de dood dat zij erachter komt. Wat is beter: wachten en hopen tot het overwaait of op voorhand al met de billen bloot in de hoop dat ze me vergeeft?”

Steven: ”Ik weet natuurlijk niet waarover het precies gaat, maar mijn vermoeden is dat het ’t beste is om eerlijk te zijn en je spijt te betuigen. Zo houd je de relatie schoon, laat je je vriendin je kwetsbaarheid zien en weet ze dat je niet geprobeerd hebt het onder het tapijt te vegen. Dat zou namelijk een dubbele overtreding zijn: weten dat je fout zat is één, dat proberen te verbloemen is twee. Als je werkelijk spijt betuigt en ze ook een werkelijke vriendin is, vergeeft ze je je fout waarschijnlijk. Zelfs als het betekent dat het enige tijd kan duren voordat ze je weer vertrouwt.”

2 Verwend

Pippa: ”Mijn zus heeft pas op haar veertigste een dochter gekregen. Mijn nichtje is nu twee en behoorlijk verwend qua aandacht. Dat geeft niks, maar ik pas één dag per week op haar en dan moet ze zich aan mijn regels houden. Dat lukt aardig, maar zodra haar moeder in beeld is, wordt ze weer die dreinpeuter die overal om huilt. Het kost me elke week zo veel moeite. Gaat dat straks makkelijker worden, denk je?”

Steven: ”Dat is koffiedik kijken, vrees ik… Aan de ene kant kan het makkelijker worden, omdat ze leert dat ze bij jou niet wegkomt met dingen die haar moeder accepteert. Daardoor leert ze zich in jouw gezelschap automatisch aan jouw regels te houden. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat naarmate ze ouder wordt ze de strijd nog meer met je aangaat, omdat jij haar meer inperkt dan haar moeder. In beide gevallen: zorg ervoor dat je de leuke kanten van jullie samenzijn ook goed verzorgt. Dat verhoogt de kans dat ze zich ook aan je regels zal houden. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je een open gesprek met je zus kunt hebben over de voor- en nadelen van jullie verschillende aanpakken.”

3 Uit elkaar

Paulette: ”Mijn man en ik hebben na acht jaar huwelijk besloten uit elkaar te gaan. Sinds dit besluit hebben we het gezelliger dan ooit. We houden nog steeds veel van elkaar. En nu slaat de twijfel toe. Hoe weet ik zeker dat we de juiste keuze maken?”

Steven: ”Misschien hebben jullie bij je besluit een paar dingen over het hoofd gezien en lijkt het daarom nu een goed idee om dat samen eens goed te onderzoeken. Misschien zaten jullie te veel op elkaars lip en heeft het besluit om uit elkaar te gaan jullie wat meer gezonde ruimte gegeven. Ongeveer de helft van de mensen heeft achteraf spijt van hun scheiding, omdat ze denken dat er toch nog mogelijkheden waren om op een andere manier met elkaar te leren omgaan. Alleen hebben ze dat nooit echt goed onderzocht. Het is dus niet ondenkbaar dat dat bij jullie ook zo is. Bezoek daarom eerst eens een goede relatietherapeut, voordat jullie zo’n bepalende beslissing in jullie leven nemen.”

Ook een vraag aan Steven? Mail je vraag naar flair@dpgmedia.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages