Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Daarom stopt je vriendin met praten als ze smst

Daarom stopt je vriendin met praten als ze smst

Daarom stopt je vriendin met praten als ze smst

Jullie zijn in gesprek en plots krijgt je vriendin een sms. Zij begint een antwoord te typen terwijl jij verdergaat met je verhaal. Plots lijkt je vriendin je niet meer te horen en nee, ze is je echt niet aan het negeren.

Volgens onderzoek is je vriendin namelijk tijdelijk doof geworden. Als je je concentreert op een visuele taak, bijvoorbeeld smsen, kan er een soort doofheid ontstaan waardoor je geen geluiden meer hoort die zich op een normaal niveau afspelen.

Je hoort even niets meer

De studie vertelt ook dat die tijdelijke doofheid volkomen normaal is. We krijgen er in het dagelijkse leven vaak mee te maken, zeker als we aan het multitasken zijn. Wel zijn we er duidelijk minder goed in dan we denken. Wij gaan er vaak van uit dat we meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Het tegendeel is nu bewezen.

Maar waarom?

Je oor stuurt elk geluid naar je hersenen waar ze op hun beurt verwerkt worden. Zo word je je bewust van de informatie die je binnenkrijgt. Ben je aan het smsen of iets dergelijks? Dan is het voor je brein moeilijker om geluid op te pikken. Het is namelijk nog met iets anders bezig en zo gaat het geluid richting je hersenen zonder dat je eigenlijk iets gehoord hebt.
De studie werd gepubliceerd in ‘The Journal of Neuroscience’ en werd uitgevoerd door onderzoekers aan de University College in Londen. Dertien personen deden mee aan het onderzoek. Ze kregen een visuele taak voorgeschoteld en moesten die uitvoeren terwijl ze verschillende geluiden te horen kregen. Een luid geluid, zoals een sirene, drong wel door. Een zacht geluid, zoals een stem, werd door de testpersonen niet opgepikt.

Lees ook:

Bron: flair.be