Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Op een rijtje: dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen vreemdgaan

Op een rijtje: dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen vreemdgaan

Op een rijtje: dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen vreemdgaan

Dat seks altijd de drijfveer is om een scheve schaats te rijden, is een groot misverstand. Er zijn namelijk veel meer redenen waarom mensen vreemdgaan en dus is het – ook al zie je het op dat moment totáál niet zitten – verstandig om het gesprek aan te gaan, mocht jouw partner je bedrogen hebben. We zetten de belangrijkste acht redenen voor je op een rij.

Vreemdgaan: acht redenen

Seks is vaker níet dan wel de reden van het vreemdgaan. Zeker als je wil kijken of de relatie nog te lijmen is, is het belangrijk om erachter te komen wat dan wél de reden is. Er is een onderzoek gehouden onder vreemdgangers en hun beweegredenen. De onderzoeksresultaten zijn teruggebracht naar de acht belangrijkste redenen waarom mensen vreemdgaan. Hier komen ze:

 1. Woede
  “Mijn partner was zelf al eerder vreemdgegaan dan ik” of “Voordat ik vreemdging, hadden mijn partner en ik ruzie en uit woede heb ik wraak genomen”.
 2. Gebrek aan eigenwaarde
  “Ik wilde me beter voelen over mezelf” of “Ik wilde me onafhankelijk voelen”.
 3. Twijfel aan liefde voor partner
  “Ik wist niet (meer) zeker of ik echt van mijn partner houd” of “Ik twijfelde of mijn partner wel de ware is”.
 4. Gebrek aan toewijding
  “Ik heb niet het gevoel dat ik me wil inzetten voor de relatie met mijn partner” of “De relatie met mijn partner voelde voor mij nog niet officieel”.
 5. Behoefte aan variatie
  “Ik wil graag meer dan één sekspartner”.
 6. Verwaarlozing
  “Ik voel me niet gewaardeerd door mijn partner” of “Mijn partner gedraagt zich emotioneel afstandelijk”.
 7. Te weinig seks in de relatie
  “Mijn partner wil geen seks meer” of “Mijn partner heeft andere seksuele voorkeuren dan ik”.
 8. De situatie
  “Ik was onder invloed van alcohol/drugs en kon niet helder nadenken” of “Emotionele stress door persoonlijke omstandigheden zorgde ervoor dat ik niet helder kon nadenken”.

Duur van de affaire

Uit het onderzoek bleek ook dat de duur van een affaire vaak samenhangt met de reden. Mensen die vreemdgaan wegens een gebrek aan liefde, behoefte aan variatie of woede hebben vaak langere affaires dan wanneer ze vreemdgaan omdat de situatie daar toe leidde. Ook is gebleken dat vrouwen doorgaans langere affaires hebben dan mannen.

Emotionele connectie

De reden van vreemdgaan hangt ook samen met wat de vreemdganger uit zijn of haar affaire haalt. Gaat iemand vreemd wegens een gevoel van verwaarlozing, dan zal diegene eerder een emotionele connectie zoeken in een affaire. In zulke gevallen worden er eerder intieme gesprekken gevoerd en een hechte band gecreëerd. Dit is minder vaak het geval als iemand vreemdgaat voor seks of omdat de situatie daar toe leidde.

Lees ook
Opgebiecht: ‘Stoppen met vreemdgaan is elk jaar weer mijn goede voornemen’

Betrapt willen worden

Wat ook een groot misverstand over is vreemdgaan, is dat vreemdgangers niet betrapt willen worden. Volgens het onderzoek zijn er namelijk heel wat die dat juist wél willen. Dat zijn met name de mensen die vreemdgaan met verwaarlozing als reden of gebrek aan eigenwaarde. In dit geval is het vaak een schreeuw om aandacht. Ook bij mensen die vreemdgaan omdat ze twijfelen aan de liefde voor hun partner of door een gebrek aan toewijding zien de onderzoekers vaak dat het ze niet zoveel uitmaakt of ze betrapt worden. Meestal omdat ze het niet heel erg vinden als hun relatie uit zou gaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: Getty