Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Anouk (35) is trots op haar moederlijf: ‘Die zelfverzekerdheid had ik niet na mijn eerste bevalling’

Anouk (35) is trots op haar moederlijf: ‘Die zelfverzekerdheid had ik niet na mijn eerste bevalling’

Anouk (35) is trots op haar moederlijf: ‘Die zelfverzekerdheid had ik niet na mijn eerste bevalling’

Asha (30), Anouk (35) en Willemijn (26) zagen hun lichaam het afgelopen jaar veranderen door hun zwangerschap. Maar deze zomer gaan ze mét striae, extra kilo’s en wat minder stevige borsten mooi in bikini, want: “Dit lijf heeft ervoor gezorgd dat ik een kind heb gekregen en dat zelf kon voeden. Ik vind mijn lichaam nu mooier dan vroeger.”

Trots op dit moederlijf

Anouk (35) beviel elf weken geleden van de tweeling Ryder en Shelby. Ze heeft een relatie met Scott (29), is ook moeder van Quinteny (15) en Danley (7) en werkt als rijinstructeur.

“Toen ik na de bevalling mijn buik zag, dacht ik: komt dit ooit nog goed? Ik had zo’n enorme hangbuik dat je het litteken van de keizersnee niet eens kon zien. Maar tegelijkertijd voelde ik me ook trots als ik naar beneden keek. Dit lichaam had immers vier gezonde kinderen op de wereld gezet, met als laatste zwangerschap een tweeling. Dat ik daar dan een hangbuik van had gekregen, so be it.”

‘Al zal het wel wat bijtrekken de komende maanden, het wordt nooit meer wat het was. En dat hoeft ook niet’

“Die zelfverzekerdheid had ik niet na de bevalling van mijn oudste dochter, vijftien jaar geleden. ‘Goh, je kunt nog steeds zien dat je zwanger bent geweest,’ hoorde ik een jaar later van kennissen. Alsof daar iets mis mee was. Maar het benadrukte wat ik in mijn hoofd al dacht: dat ik had gefaald door de kilo’s niet meteen kwijt te raken. Ik deed alles om mijn buik te verbloemen. Op vakantie zwom ik niet eens. Ik zat langs de zijkant in een jurkje terwijl mijn partner met onze dochter het water in ging. Voortdurend was ik bezig met hoe ik eruitzag. Ik droeg kleding waarin ik mijn lichaam probeerde te verhullen en dacht dat iedereen met mijn lijf bezig was. Als ik geld had gehad om onder het mes te gaan, had ik dat gedaan. Ik was dan voor een tummy tuck, liposuctie en een borstlift gegaan. Omdat ik er depressief van werd, ging ik naar een psycholoog. Die opende mijn ogen. Waarom zat ik er zo mee? Mijn lichaam had een prestatie geleverd en mijn dochter was gezond en blij. Toen ik mezelf begon te accepteren, viel er een last van me af. Achteraf gezien is het alleen maar zonde hoeveel tijd ik aan die onzekerheden heb besteed.”

Lees ook
Ilse (39): ‘Het stukje moederliefde dat ik moet missen, komt via mijn tante toch een beetje mijn kant op’

“Toen ik het afgelopen jaar zwanger was van de tweeling, ben ik twintig kilo aangekomen. Door bekkeninstabiliteit kon ik nog geen korte wandeling maken en met 37 weken werden ze via een spoedkeizersnee geboren. Maar ik kon daarna niet in bed blijven liggen om te herstellen. De twee kleintjes moesten worden verzorgd. Ik verwonderde me over hoe krachtig mijn lichaam eigenlijk is. Al zal het wel wat bijtrekken de komende maanden, het wordt nooit meer wat het was. En dat hoeft ook niet. Ik trek nu gewoon strakke kleding aan en in de zomer loop ik lekker in bikini. Dat ik dan striemen of vetrolletjes heb, maakt me echt niet uit. Ik verdoe daar geen tijd meer aan. Als ik nu het geld had voor een operatie om alles strak te trekken, zou ik ervoor bedanken. Dat geld zou ik aan iets anders besteden. Er zijn moeders die na een paar weken weer een strak lichaam hebben, maar dan heb je het over uitzonderingen. Voor 99 procent van de moeders is dat geen reëel beeld. Mijn lichaam is dat wel. Alle tekenen daarop vertellen het verhaal van mijn vier kinderen. En die zou ik voor geen goud willen missen.”

Net als Anouk zagen Asha en Willemijn zagen ook hun lichaam
het afgelopen jaar veranderen door hun zwangerschap. Hun verhalen lees je, naast die van Anouk, in
Flair 19-2021, de editie die t/m 18 mei in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Michelle Iwema | Fotografie: Marloes Bosch