Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Aha, dáárom dragen bruidsmeisjes dezelfde jurk

Aha, dáárom dragen bruidsmeisjes dezelfde jurk

Aha, dáárom dragen bruidsmeisjes dezelfde jurk

Je ziet steeds vaker bruidsmeisjes in bijna identieke outfits. De zoveelste overgewaaide trend uit Amerika? Waarschijnlijk wel. Hoewel de traditie veel ouder is en een duister kantje heeft…

Lees ook: Column Leonieke: Trouwen

Vaak wordt (terecht) gedacht dat de bruid bepaalt wat haar bruidsmeisjes dragen, zodat ze er zelf lekker uitspringt. Als bruidsmeisje moet je dan je gêne opzij zetten en vooral in gedachten houden dat het een eer is om te worden gekozen. Maar de échte oorsprong van bruidsmeisjes in dezelfde outfit heeft een heel andere reden.

Camouflage
De traditie stamt uit de tijd van de Romeinen en diende oorspronkelijk als camouflage voor de bruid. In die tijd droegen de bruid én haar entourage namelijk dezelfde jurk. Slechte geesten (of een ex) die de bruid wilden stelen voor haar trouw, zouden door de identieke outfits niet kunnen zien wie de echte bruid was.

En de getuige?
De originele functie van een getuige voor de bruidegom is ook een beetje typisch.

Wie als getuige wilde fungeren, moest een goede kidnapper zijn. Ja echt. Want als alle vrouwen uit de omgeving al bezet bleken, was het aan de getuige om er eentje te ontvoeren als bruid voor zijn beste vriend. Dat was nog eens vriendschap!

Ook een leuke: de bruid over de drempel dragen, zou te maken hebben met demonen, onder de vloer deze keer.

Veel geesten en illegale praktijken dus, back in the days. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je je beste vriendinnen als schild zou gebruiken… Het leven (en huwelijk) anno 2017 is zo slecht nog niet.