Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > 5x struggles die elke werkende (freelance) moeder herkent

5x struggles die elke werkende (freelance) moeder herkent

5x struggles die elke werkende (freelance) moeder herkent

Hoe doe je dat, toch: een Duracel dreumes grotendeels in je eentje verzorgen én geld in het laatje brengen? Een vraag die Flairs Gina, als single werkende freelance moeder, vaak wordt voorgeschoteld. ‘Hoe? Dankzij mijn lieve familie die altijd voor ons klaarstaan, een groep aan vaste, leuke opdrachtgevers en omdat ik twee keer in de maand ‘verplicht’ me-time (of tijd met vriendinnen) heb – als mijn dochter Mex een langweekend bij haar vader is. Opladen en unwinden is dan het credo! 

De 5 struggles waar Gina als werkende freelance moeder mee moet dealen.

#01 Een vrije dag is alsnog een werkdag

Als freelancer ben ik nooit echt vrij, sta ik altijd aan. Mailtjes beantwoorden en telefoontjes plegen, ik doe het tussen alle Mex-bedrijven door. Nee, het gaat niet ten koste van onze tijd samen want policy is (en blijft): de ‘vrije dag’ draait om mijn zonnestraal.

Wil Mex naar de kinderboerderij of speeltuin, dan doen we dat. En ik sta naast haar – met camera van de telefoon in de aanslag, tot groot ongenoegen van Mex – als ze de dieren voert. Of ik zit met haar op de schommel, spring met haar op de trampoline. Maar als ze daarna uitgeput in de buggy een middagdutje doet hou ik een pitstop bij mijn vaste koffietent, vis ik mijn laptop uit de luiertas en ga ik even werken. Ook als ze op bed ligt duik ik nog achter mijn mail of tik ik even dat artikel af. Niet. Elke. Avond.

#02 Soms zit het thuis én op werk niet mee

Het is overvol op de redactie, veel ruis, dus er is weinig (goeds) geschreven. Ik ben kritisch naar mezelf. Mijn hoofd is een puinhoop. Onderweg naar huis zet ik een Indie playlist aan, in de hoop dat ik mijn hoofd kan leegmaken. Semi-gelukt. Maar dan kom ik thuis (om mijn chillpak aan te doen, effe snel voordat ik mijn kind oppik bij mijn ouders) en zie ik dat de koelkast leeg is. En de afwas van vanmorgen (en gisteren) er nog staat. Haat dat.

Gelukkig heeft mijn moeder altijd een extra bordje warm eten voor mij klaarstaan. Love that woman for that (and more)!

Lees ook:
8x zo viert Flairs Gina quality time met haar dochter Mex

#03 Op tijd op werk komen is elke dag weer een struggle

Op tijd komen is nooit mijn sterkste punt geweest. En nu met Mex is het elke dag weer een race tegen de klok. Omdat we samen in mijn bed, correctie: ons bed, slapen probeer ik voordat ze wakker is op te staan en te douchen, om te kleden. Het lukt me vaker niet dan wel. Nadat Mex heeft gedoucht, is aangekleed en een broodje pindakaas achter haar kiezen heeft, ben ik pas aan de beurt. Dus? Ik douche me in 2 minuten (lang leven droogshampoo!), spring in mijn kleren en fix mijn make-up en haar in de trein – onderweg naar mijn opdrachtgever. Werk ik in een koffietent, tsja dan zie ik er niet zo representatief uit. Dat was vroeger anders, maar hey #momlife.

#04 De timing van een ziek kind is altijd off 

In mijn geval de oppasoma! Ik sta vaak net op het punt om iemand te interviewen. Of ik ben pas net in Eindhoven (de thuishaven van één van mijn vaste opdrachtgevers), de timing is altijd off. Hoe dan ook, Mex is calling: heeft mij nodig. Rechtsomkeer!

#05 Je mist dingen, je mist je kind

Hoewel ik naast een vaste kantoordag bij een PR-bureau overig werk om Mex heen plan (ik werk aan reisverhalen als ze slaapt, plan shoots in weekenden als ze bij haar vader is), val ik ook weleens in op een redactie. En dan moet ik vier of vijf dagen in de week voor een periode van een aantal weken op locatie werken. Dan mis ik dus veel. Een nieuw woordje, een nieuw kunstje. Of beide. Dat vind ik moeilijk. Juist omdat je dat moment niet terugkrijgt. En als ik dan een filmpje van mijn moeder krijg, waarin mijn dochter laat zien dat ze weet wie Mex en trots met haar vingertje op haar borst wijst, dan mis ik haar.

Niet werken is voor mij als single mom geen optie. En ook al had ik de keus om thuis te blijven, dan zou ik werken. Maar wel op de manier hoe ik het nu doe, want door mijn eigen tijd in te delen, Mex mee te nemen op persreis wanneer mogelijk en per periode te kijken naar hoeveel quality time ik heb met Mex, blijven de momenten die ik mis beperkt. En dat maakt het gemis voor mij dragelijk!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?
Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Gina Pesulima