Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Dit zijn misschien wel de vijf gênantste side-effects van seks

Dit zijn misschien wel de vijf gênantste side-effects van seks

Dit zijn misschien wel de vijf gênantste side-effects van seks

Of je nu één vaste sekspartner hebt of de onenightstands aan elkaar breit, je begrijpt de ins en outs van seks. Je weet welke delen waarnaartoe leiden, wat jij fijn vindt, en wat niet. Maar hoe indrukwekkend je seksskills ook zijn, er zijn nog wel wat dingetjes waarvoor jij je wenkbrauw optrekt. Wij noemen hier vijf gênante, maar oh zo normale, sekssituaties op.

Vaginale scheetjes

Duizend punten op de ladder van gênantheid: vaginale scheetjes. We’ve all been there: je bent in het heetst van de strijd terwijl er plots een geluid uit je vagina komt dat verdacht veel op een scheetje lijkt. Officiële naam: schedewind. Klinkt nog wel romantisch, is het ab-so-luut niet. Verklaring voor het fenomeen? Wel, als je vaginale spieren zich ontspannen komt er ‘opgehoopte lucht’ vrij. Volkomen onschuldig, want zo zijn er bij vaginale scheetjes geen afvalgassen betrokken zodat ze dus niet stinken. Wat kan je doen? Verander van standje. Kies voor een rustiger standje waarbij de penis niet volledig in en uit de vagina gaat.

Vrouwelijke ejaculatie

Vrouwelijke ejaculatie, in de volksmond squirting genoemd, is een natuurlijk neveneffect van seks. Helemaal niets om je voor te schamen of bang voor te zijn. Onderzoek toont aan dat vrouwelijke ejaculatie – verschillend van het vocht dat je produceert wanneer je opgewonden bent – een soort van witte vloeistof is die vrijkomt net voor je je orgasme bereikt. Géén urine dus!

Post-coïtus-crash

Heb je de energie niet voor een tweede rondje? Join the club. Tijdens seksuele opwinding wordt je lichaam een beetje een chemisch laboratorium op zichzelf. Wanneer je je orgasme bereikt hebt, sturen je hersenen chemicaliën uit die stress wegnemen, zorgen voor een totaal ontspannen toestand en uiteindelijk voor…slaap. De daders voor de postcoïtale crash? Vasopressine en prolactine. Vasopressine is het hormoon dat je die mistige afterglow bezorgt en stress vermindert. Prolactine is het hormoon waarvan je suf en slaperig wordt. Gênant, dacht je? Fout, het is hémels!

Blaasontsteking

Seks als oorzaak van blaasontsteking is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Gedacht wordt dat de wrijving van geslachtsgemeenschap het gemakkelijker maakt voor bacteriën om je blaas binnen te dringen via de urinebuis. Bovendien is de opening van de urinebuis dicht bij de vagina en anus waardoor bacteriën zo in de blaas kunnen terechtkomen. Hoe voorkomen? Als je anale seks hebt, laat hem dan nooit rechtstreeks van de anus in de vagina gaan (altijd wassen!), ga altijd plassen voor en na de seks om zo bacteriën weg te spoelen en hydrateer goed (veel drinken!) om je urinewegen vrij te houden van bacteriën. Toch last van een blaasontsteking? Veenbessen en cranberry’s helpen erg goed!

Pijn tijdens de seks

Zo’n 30% van de vrouwen zou pijn hebben tijdens vaginale seks. De meerderheid daarvan voelt die pijn binnen in de vagina of rond de vaginale ingang. Er zijn verschillende oorzaken voor die pijn: misschien ben je niet vochtig genoeg of heb je te ruwe seks? Als de pijn niet voortvloeit uit een onderliggend probleem – een schimmelinfectie of vulvapijn – kan de oplossing simpel zijn. Praat erover als iets écht pijn doet en neem misschien even een break. Een glijmiddel op waterbasis of een ander standje kan ook de simpele oplossing zijn!

Lees ook: