Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dilemma: ‘Vertel ik mijn vriendin dat haar vriend drugs gebruikt?’

Dilemma: ‘Vertel ik mijn vriendin dat haar vriend drugs gebruikt?’

Dilemma: ‘Vertel ik mijn vriendin dat haar vriend drugs gebruikt?’

Melody (28) is al sinds de middelbare school bevriend met Laura. Ze heeft ontdekt dat Laura’s vriend Bart drugs gebruikt. Vertelt ze het haar vriendin of is dat niet aan haar?

‘Ik was een van de laatsten die erachter kwam. Blijkbaar wist het hele dorp al dat Bart cocaïne gebruikt. Behalve ik dus, en Laura. In het begin gebruikte hij alleen op feestjes, maar uiteindelijk elke dag. Al zijn geld ging eraan op. Ik heb mijn vriendin Laura vaak genoeg horen klagen over hoe slecht hij met geld is. Maar ze woonden niet samen, dus eigenlijk kon ze er weinig van zeggen. Ze vertelde dat hij al lang en breed door zijn geld was, voor het einde van de maand was aangebroken. Verder leken ze hartstikke gelukkig met zijn tweeën. Ze zijn al vier jaar samen en ik keek de afgelopen jaren best tegen ze op. Zo wilde ik ook ooit zijn met een man. Ze doen veel samen, maar laten elkaar ook vrij. En als ik ze zie, staan ze altijd hand in hand of helemaal tegen elkaar aan. Ze zijn nog steeds zo gek op elkaar. Toen ik via een vriendin hoorde dat Bart drugs gebruikt, moest ik eerst lachen. Ja, Bart is een stoere vent die af en toe wat regels aan zijn laars lapt, maar drugs? Nee. Laura is ook nog eens hartstikke anti. Ze rookt niet eens en heeft nog nooit geblowd. Ik kon me niet voorstellen dat haar vriend wél dat soort dingen doet. Hij boert goed met zijn bedrijf, dus ik dacht: dit is gewoon jaloezie. Laat maar waaien. Ik wilde Laura niet laten schrikken en hield mijn mond.
Maar een halfjaar later zei een jongen van wie ik weet dat hij, om het zo te zeggen ‘weleens een witte neus haalt’, tegen me: ‘Weet je dat Bart geregeld met ons meedoet?’ Het was op een feestje en hij was aangeschoten, maar toch dacht ik: zo’n verhaal hoor je toch niet twee keer als het niet waar is? Ik wist: ik kan nu maar één ding doen. Dus ik belde Bart, legde hem voor wat ik had gehoord en vroeg of het waar was. Het bleef even stil en toen zei hij: ‘Het klopt.’ Met zo’n zware, schuldbewuste zucht er achteraan. Ik had vooral medelijden met hem. Hoe kon hij daar nou in verzeild zijn geraakt? Ik wilde hem helpen, maar hij zei dat hij het zelf moest oplossen. Natuurlijk dacht hij meteen aan mijn vriendschap met Laura. En aan hoe eerlijk en open wij altijd tegen elkaar zijn. ‘Geef me een paar weken, Mel,’ zei hij. Hij smeekte me bijna. Ik beloofde dat ik mijn mond zou houden, als hij er binnen een paar weken mee zou stoppen. Natuurlijk was dat naïef. Ik ken geen mensen die drugs gebruiken en ik heb geen idee hoe lastig het is er vanaf te komen. Ik dacht: je besluit gewoon dat je het niet meer doet en dat houd je vol. Maar we zijn nu vier maanden verder en hij is nog niet gestopt.
Hij moet het zelf vertellen óf ik doe het. Toen ik hem dat afgelopen week nog eens zei, werd hij boos. Hij riep dat ik hem chanteer. Hij bagatelliseert zijn probleem en vergelijkt het met eens in de week flink dronken worden. Ik vind dat echt iets anders. En ik weet zeker dat Laura dat ook vindt. Van haar hoor ik de laatste tijd weinig klachten meer over zijn gedrag of financiën. Ik wil het haar wel vertellen, maar wat maak ik dan stuk? Ze hebben het leuk samen en zijn gelukkig. Ze hebben het zelfs voorzichtig over samenwonen. Die toekomst wil ik niet verpesten door Laura te vertellen dat Bart drugs gebruikt, maar ik wil ook niet dat ze zich inlaat met een man die niet eerlijk tegen haar is. Wie weet wat voor problemen daaruit voortvloeien. Eigenlijk ben ik zelf ook bang. Een echte vriendin had het Laura meteen verteld. Als ik het nu nog vertel, zal ze vooral boos zijn op mij. Dat ik het heb verzwegen. Dat iedereen het wist behalve zij. We zijn al vriendinnen sinds de brugklas. Vriendjes kwamen en gingen, maar zij bleef altijd. Haar vriend is bang haar kwijt te raken, maar ik ben daar net zo bang voor.’

Praat mee!

Meepraten over dit dilemma? Laat hieronder een reactie achter voor Melody of plaats je eigen dilemma. Mailen kan ook: flair@sanoma.com