Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 5 van de meest gênante vragen aan de gynaecoloog

5 van de meest gênante vragen aan de gynaecoloog

5 van de meest gênante vragen aan de gynaecoloog

In het dagelijks leven zou jij jezelf omschrijven als spontaan en vrolijk. Maar zodra je de praktijk van de gynaecoloog binnenstapt, verander je plots in een verlegen meisje en is er van je vrolijke zelf niks meer over. We feel you! Daarom hebben wij de 5 meest gênante vragen verzameld die vrouwen willen, maar niet durven te stellen. Notitieblokje in de aanslag, here we go!

Ik heb af en toe jeuk daarbeneden. Moet ik me zorgen maken?
Antwoord van de gynaecoloog: “Jeuk aan je vagina kan verschillende oorzaken hebben: een soa, een te strakke broek of te lang vochtige kleren aanhouden… Het is dus moeilijk om meteen te zeggen of jeuk ernstig is of niet. Als de jeuk niet verdwijnt na een douche, maak je best een afspraak bij de gynaecoloog.”

Hoeveel afscheiding is normaal per dag?
Antwoord van de gynaecoloog: “Vergeet ‘normaal’. De hoeveelheid afscheiding varieert van vrouw tot vrouw. Ook de kleur en de consistentie is niet altijd hetzelfde en verandert tijdens je cyclus. Wat belangrijker is, is om te weten wat ‘normaal’ is voor jou. Verandert jouw afscheiding ineens drastisch (van kleur, van hoeveelheid), dan maak je beter een afspraak met de gynaecoloog.”

Waarom zijn mijn tepels zo gevoelig?
Antwoord van de gynaecoloog: “Er zitten duizenden zenuwen in je tepel. Het is dus meer dan normaal dat dit een zeer gevoelig lichaamsdeel is. Bij de meeste vrouwen zijn tepels het meest gevoelig vlak vóór de menstruatie door een daling van progesteron. Heb je nooit last gehad van gevoelige tepels, maar zijn ze nu plots overgevoelig? Ga dan eens langs bij de gynaecoloog. Misschien is dit een teken dat je zwanger bent. Een nieuwe anticonceptiepil kan ook – door de verandering in de hormonen – aanleiding geven tot tepelgevoeligheid.”

Wat als er ontlasting meekomt tijdens de bevalling?
Antwoord van de gynaecoloog: “Het kan dat je bij het persen wat ontlasting verliest. Ik zou me daar niet te veel zorgen om maken: op dat moment heb je andere dingen aan je hoofd, en het team dat je bijstaat bij de bevalling is dat gewend. Schaam je je erg, praat er dan over met je gynaecoloog. Hij kan je een klysma laten geven, zodat je darmen leeg zijn.”

Hoe komt het dat ik niet zo fris ruik daarbeneden?
Antwoord van de gynaecoloog: “Voeding of drank heeft geen enkele invloed op de geur van je vagina. Elke vrouw heeft haar eigen natuurlijke geur, en daarom hebben vaginale sprays of crèmes ook weinig zin. Ze zorgen vaak zelfs voor irritatie en halen het natuurlijke evenwicht van de bacteriën in je vagina uit balans. Om dezelfde reden gebruik je het liefst ook geen zeep om je vagina te wassen. Gewoon spoelen met water is nog altijd het beste. Verandert je vaginale geur? Dan kan wijzen op een infectie. Maak in dat geval een afspraak met je gynaecoloog.”