Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > 10 redenen waarom je nog steeds geobsedeerd bent door je ex

10 redenen waarom je nog steeds geobsedeerd bent door je ex

10 redenen waarom je nog steeds geobsedeerd bent door je ex

Je bent inmiddels ruim een jaar verder, je hebt misschien zelfs al een nieuwe vriend (of vriendin) – maar toch zit je nog wekelijks op de Facebook van je ex. Of loop je soms een stukje om zodat je langs zijn huis komt. Toen je hem onlangs tegenkwam, was je volslagen overstuur. Hoe komt het toch dat je er zo in blijft hangen? Relatie-expert Tracy Cox van The Daily Mail legt uit:

 

1. Hij brak je hart

Vreemd, maar waar. Je zou toch beter moeten weten, na hoe hij je behandeld heeft. Toch: hoe wreder de break-up, hoe groter de obsessie.

giphy (41)

2. Jij dumpte hem..

En nu heb je spijt. Je dacht dat er nog wel iemand liever/leuker/slimmer/knapper zou zijn, maar nu X. niets meer van je moet weten, besef je pas hoe lief/leuk/slim/knap én grappig hij eigenlijk was.

3. “Hij was de ware”

Hij leek gewoon een leuke jongen, maar nu hij vertrokken is, besef je dat hij De Ware is. Schrale troost: de kans is groot dat er niet slechts één ware voor iedereen bestaat (tenzij je natuurlijk per sé het empirisch onderzoek van ene W. Disney wil aanhouden), dus als je geduldig wacht komt er vast wel weer een waarachtig exemplaar voorbij.

giphy (40)

4. Je werd bruusk aan de kant geschoven

Soms modderen jullie al een tijdje samen aan. Je groeit een beetje uit elkaar, leeft langs elkaar heen. Je bespreekt af en toe met je vriendinnen dat je misschien de relatie wil beeindigen. In zo’n geval is een break-up ook lastig, maar de kans dat je erin blijft hangen is veel groter als je van de een op de andere dag wordt gedumpt. Jij dacht dat hij voor altijd bij je zou blijven -of in ieder geval tot volgend jaar, wanneer jullie eindelijk samen een reis door Azië zouden maken- en nu zegt hij niet meer met je verder te willen. Logisch dat je geobsedeerd bent. Probeer in je achterhoofd te onthouden dat deze obsessie je belet van vooruitgang. Met andere woorden: hoe langer je blijft stalken, hoe langer je verdrietig zal blijven.

5. Met hem was je de beste versie van jezelf

Zonder hem voel je je niet half zo leuk/lief/grappig. Dat ben je natuurlijk wel, je moet gewoon weer even op zoek je eigen identiteit – en niet die van jullie samen.

6. Je bent zo eenzaam

Sinds de break-up ben je dwangmatig op zoek naar een nieuwe vriend, je kan het gewoon niet aan om single te zijn. Elke avond als je alleen thuiskomt voel je je miserabel en dan kijk je uit pure ellende nog maar eens op X. zijn Facebook. Begrijpelijk, maar ook onverstandig. Net als te snel begin te Tinderen – kans is groot dat je nog behoorlijk kwetsbaar bent. Kwetsbaarheid kan er voor zorgen dat je labiel, bitchy of needy (of bonusoptie D: alle drie) bent en laat dat nu net geen aantrekkelijke combinatie zijn voor de meeste mannen.

7. Hij was je eerste, grote liefde

Niets doet zo veel pijn als de break-up met je eerste grote liefde. Die eerste liefde is zo groots en meeslepend, dat je het je simpelweg niet voor kan stellen dat er ooit een tijd komt dat jullie niet meer van elkaar houden. Als jullie dat toch uit elkaar gaan, is de shock enorm. Bovendien heb je nog geen ervaring met liefdesverdriet, dus je weet je geen raad. Wanhoop niet: er zal iemand anders komen, alleen misschien nog niet nu direct.

giphy (39)

8. De seks was zo goed..

En de seks met je huidige vriend is iets minder. Dat kan – en een beetje fantaseren over je ex kan geen kwaad, maar maak het niet te groot. Was de seks misschien fantastisch en al het andere waardeloos? Was de seks misschien zo goed omdat jullie elkaar maar eens in de twee weken zagen? Was de seks zo goed omdat jullie altijd allebei een fles wijn atten? Misschien zaten je ex en jij gewoon seksueel meer op één lijn, maar dat wil niet zeggen dat dat nooit meer met iemand anders kan. Zo moeilijk is het echt niet om aan te geven wat je graag wil in bed – je moet gewoon even durven.

9. Je idealiseert de relatie

Zo zijn we nu eenmaal geprogrammeerd – goede herinneringen zijn sterker dan slechte. Al snel ben je vergeten dat hij na 3 jaar nog steeds niet wist wanneer je jarig was, of dat hij zei dat hij geen geld had om op vakantie te gaan en toen toch ging, met zijn vrienden. Of hoe hij altijd smalend lachte om manier hoe je je kleedde. Ons brein beschermt ons tegen al deze en andere nare herinneringen, om ons zo blij mogelijk te maken. Het is niet erg om goede herinneringen aan je relatie op te halen, maar blijf realistisch en plaats ze in de juiste context.

giphy (37)

10. Je huidige relatie is niet zo best

Je bent zo snel mogelijk een nieuwe relatie begonnen en na een jaar denk je alleen nog maar aan je ex. Heeft het echt met hem te maken of heb je je misschien iets te snel in de volgende relatie gestort?

Tenslotte..

Liefdesverdriet is iets waar je gewoon door heen moet. Meestal mis je niet zo zeer je ex, maar het gevoel geliefd te zijn. Iemand te hebben die je altijd kan bellen en die er is als je thuiskomt. Geen zorgen: die persoon zal er opnieuw komen. Even volhouden nog. En stoppen met (social media-)stalken.

giphy (38)

 

 

Lees ook:

 

Bron: Tracy Cox voor de Daily Mail // Afbeeldingen: GIPHY