Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > 1 man, 2 vrouwen: ‘Hij vindt het fijn om in bed van de een naar de ander te rollen’

1 man, 2 vrouwen: ‘Hij vindt het fijn om in bed van de een naar de ander te rollen’

1 man, 2 vrouwen: ‘Hij vindt het fijn om in bed van de een naar de ander te rollen’

Bram (34), Leen (33) en Rebecca (29) hebben een open relatie. Met z’n drieën. Niet iedereen reageert daar positief op. “Heel jammer, want we zijn drie gewone mensen die elkaar leuk vinden en samen drie kinderen grootbrengen.”

Interview Marijke Clabots | Beeld iStock

Jullie hebben met z’n drieën een relatie. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Leen: “In 2017 zijn Bram en ik tien jaar getrouwd. Nog voor we in het huwelijksbootje stapten, was de afspraak een open relatie te hebben. Zo heb ik sinds een jaar of vier nog een andere partner: ook hij is getrouwd en heeft een gezin.”
Bram: “Met de komst van onze kinderen, hebben Leen en ik enkele jaren monogaam geleefd. Er was geen behoefte aan een andere partner, maar dat gevoel kwam geleidelijk aan terug. Uiteindelijk gingen we al eens op stap met iemand anders, maar dat veranderde niets aan onze gevoelens voor elkaar. Of Leen nu een date heeft of gaat tennissen: voor mij is dat hetzelfde.”
Leen: “Vroeger hadden Bram en ik allebei een andere partner of sexpartner, maar vormden we met z’n tweeën een stel. Dat is veranderd toen we Rebecca leerden kennen. Rebecca maakt sinds een half jaar ons plaatje compleet.”
Rebecca: “Ik kom uit een lange relatie. Hoewel ik altijd monogaam heb geleefd, stond ik open voor iets nieuws. Met Leen had ik al een klik. Ik ken haar al langer, want we zijn collega’s. Enkele maanden 
geleden stelde ze me aan Bram voor. Ook bij hem voelde ik me meteen supergoed, en nu hebben we met z’n drieën een relatie.”

In een gewone relatie kan het soms al eens flinke botsen. Hebben jullie bepaalde afspraken om de harmonie te bewaren?

Bram: “In het prille begin hanteerden we allerlei regels. Zo was het verboden om cadeautjes te geven of te krijgen. Blijven slapen was ook geen optie.”
Leen: “Maar die regels zijn snel gesneuveld. Ondertussen woont Rebecca al vier maanden bij ons.”
Rebecca: “Ik voel me erg goed bij Leen en Bram. Onze relatie heeft nooit vreemd aangevoeld: we vullen elkaar mooi aan.”

Is er onderling dan geen sprake van jaloezie?

Bram: “De band die ik met Rebecca heb, is nog jong en moet nog groeien. Met Leen kan ik bijvoorbeeld een gesprek voeren zonder dat ik met haar praat. Ze weet precies wat ik denk. Maar jaloezie is er niet.”
Leen: “We hebben met z’n drieën een relatie, maar ieder van ons heeft ook een onderlinge band met elkaar. Als ik merk dat Bram en Rebecca wat qualitytime nodig hebben, dan gun ik hun dat moment.”
Bram: “Onze individuele behoeftes zijn ook anders. Wat Rebecca nodig heeft, is niet hetzelfde als wat Leen wil.”
Rebecca: “Maar dat wil zeker niet zeggen dat de ene relatie minder waard is dan de andere. Hetzelfde geldt voor onze kinderen: we behandelen hen gelijk.”

Rebecca: ‘Het is lastig om te bewijzen dat ik wél iets beteken voor Leen en Bram, dat ik niet zomaar hun speeltje ben’

Jullie hebben samen drie dochters. Zijn ze op de hoogte van jullie relatie?

Leen: “Oorspronkelijk wilden we niets tegen onze kinderen zeggen. Ze hebben niks te maken met ons sexleven. Maar nu onze relatie met Rebecca alleen maar sterker wordt, kunnen we er niet meer omheen. Samen brengen we drie jonge kinderen groot. We willen hen niet voor het leven schaden, maar we willen ook niet twintig jaar een toneelstukje opvoeren.”
Bram: “Klagen mogen we zeker niet: de kinderen gaaner voorlopig goed mee om. Onze jongste dochter had het als eerste door. Toen we op een ochtend aan de ontbijt-
tafel zaten, keek ze Rebecca en mij aan. Plots riep ze: “En nu snap ik het! Jullie zijn vriendjes aan het worden. Rebecca is papa zijn vrien-dinnetje.” Vervolgens at ze rustig verder.”
Rebecca: “Terwijl wij met z’n drieën in shock achterbleven.”
Bram: “Voor hen is dit ondertussen de normaalste zaak van de wereld.”

Zijn jullie tegenover vrienden en familie ‘uit de kast’?

Rebecca: “Ik heb mijn familie onlangs verteld hoe het zat. ‘Menen Bram en Leen dit wel?’ of ‘Je bent het derde wiel aan de wagen’ zijn de reacties die ik krijg. Het is lastig om te bewijzen dat ik wél iets beteken voor Leen en Bram, en dat ik niet zomaar hun speeltje ben.”
Leen: “Onze relatie is nog pril, maar we willen dat Rebecca als een gelijke wordt behandeld. Mensen denken maar al te vaak dat een relatie tussen drie personen niet serieus kan zijn. ‘In wat voor een grap leven jullie?’ Mijn zus is een van de weinigen die vanaf het begin goed reageerden. Ze weet al langer dat Bram en ik polyamoureus zijn. Toen ze Rebecca voor de eerste keer zag, zei ze: “Als het met iemand lukt, dan is het met haar.” Maar niet iedereen is even enthousiast: mijn moeder ging compleet door het lint.”
Rebecca: “Ook mijn moeder begrijpt onze relatie niet goed. Ze vreest dat we onze kinderen traumatiseren, maar dat is onzin. We zijn toch geen slechte ouders omdat we met z’n drieën een relatie hebben? Het is jammer dat we ons constant moeten verdedigen.”
Bram: “Ik verberg en verdedig onze relatie niet langer. Take it or leave it. Als mensen praten over hun partner, dan praat ik met trots over partners.”