Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Real Life > Tienermoeder Lonneke (19) is ongepland zwanger én heeft epilepsie: ‘Dan gaat ze opeens schuimbekken’

Tienermoeder Lonneke (19) is ongepland zwanger én heeft epilepsie: ‘Dan gaat ze opeens schuimbekken’

Tienermoeder Lonneke (19) is ongepland zwanger én heeft epilepsie: ‘Dan gaat ze opeens schuimbekken’

In de nieuwe aflevering van Vier handen op één buik zien we Lonneke (19) die zwanger is van eerste kindje samen met vriend Mike (19). Lonneke’s situatie is best wel bijzonder, want Lonneke is zwanger en lijdt aan epilepsie. Bekende moeder Patty Brard staat haar bij tijdens de zwangerschap en erna. 

Zwanger en epilepsie

Het verliefde stel heeft pas een half jaar verkering als Lonneke een epileptische aanval krijgt. Niet lang daarna blijkt ze ongepland zwanger. De epilepsie is behoorlijk heftig en Lonneke krijgt daarom zware medicatie. Wat ze echter niet wisten is dat deze medicatie de werking van de anticonceptiepil blokkeert. Het stel komt hier te laat achter en Lonneke doet een zwangerschapstest die positief blijkt te zijn. Lonneke en Mike waren eerst niet heel enthousiast over de zwangerschap. “We zijn nog hartstikke jong en we woonden allebei nog thuis,” vertelt Lonneke. Maar Lonneke’s epilepsie en zware medicatie maken haar minder vruchtbaar, wat het krijgen van kinderen later moeilijk maakt. “Zoals het er nu voor staat ben ik moeilijk vruchtbaar door de pillen. En dat kan alleen maar moeilijker worden.” Het stel besluit daarom om het kindje te houden.

Patty Brard komt helpen

Patty Brard komt langs om Lonneke en Mike bij te staan tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Ze is benieuwd naar wat Mike van Lonneke en de zwangerschap vindt.“Hoe goed wij met elkaar om kunnen gaan en met elkaar kunnen praten, het is gewoon een hele mooie meid”, vertelt hij lovend over zijn vriendin. De epilepsie is wel een groot onderdeel van hun relatie. Vriend Mike heeft al veel epileptische aanvallen van zijn vriendin gezien, wat er behoorlijk heftig uit ziet. “Ik denk dat ik wel een stuk of vijftig aanvallen heb gezien. Dan gaat ze schuimbekken, ligt ze stokstijf op de grond en haar ogen draaien weg”, vertelt hij aan Patty Brard. Een zwangerschap van een moeder met epilepsie is ook niet ongevaarlijk. De zwangerschap kan namelijk een epileptische aanval uitlokken.

Lonneke is heel angstig over de epilepsie en haar nog ongeboren kindje. Ze is een control freak en wil graag alles onder controle hebben en niet overmand worden door emoties. “Ik ben zo bang dat jij emotie koppelt aan de epilepsie”, zegt Patty liefdevol. “Je mag gewoon voelen; je wordt niet ziek als je voelt.” Patty Brard regelt een geboorteconsulent voor het koppel, zodat ze beter voorbereid zijn op de bevalling. Het koppel blijkt een goed team te zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Patty Brard (@pattybrard)

Lees ook
Spraakmakend tienerstel bij Vier handen op één buik: ‘Recept voor een ramp’

Baby Yuna

Uiteindelijk wordt dochter Yuna geboren. De bevalling ging gelukkig zeer voorspoedig en Lonneke heeft geen epileptische aanvallen gehad. Patty komt natuurlijk op kraamvisite en kijkt vol bewondering naar het kleine meisje. “Wat ben ik toch trots op je vrouw, wat heb je het goed gedaan”, zegt ze tegen de kersverse moeder.

Op Twitter zijn de reacties op de aflevering gemengd. Sommige mensen vinden de aflevering wat saai. Veel vinden dat Mike en Lonneke een leuk stel zijn, andere twitteraars vinden vooral dat Patty wat vreemd doet in de aflevering.

Bron: Linda | Beeld: Vier handen op één buik