Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Real Life > Buurman Hamid stal het hart van Nederland: ‘Ik kon niet geloven dat anderen dat geld voor mij overhadden’

Buurman Hamid stal het hart van Nederland: ‘Ik kon niet geloven dat anderen dat geld voor mij overhadden’

Buurman Hamid stal het hart van Nederland: ‘Ik kon niet geloven dat anderen dat geld voor mij overhadden’

In maart dit jaar was bakker Hamid Kariouh (49) het gesprek van de dag door zijn deelname aan het tv-programma Mr. Frank Visser doet uitspraak. Helemaal toen hij na een crowdfundingactie 22.000 euro afsloeg. Wie is de altijd goedlachse Hamid en hoe is het nu met hem? “Ik ben misschien maar een simpele man, maar ik heb geleerd dat je altijd anderen moet helpen.”

“Het was op een koude winterdag in december 2013 toen ik samen met mijn vrouw Ouafaa (38) van Spanje naar Nederland verhuisde. Met een busje vol spullen kwamen we aan. Toevallig had het die dag net gesneeuwd. Ouafaa en ik wisten niet wat we zagen. In Girona, de Spaanse stad waar we vandaan kwamen, sneeuwde het nooit.

In de winter was het daar gemiddeld dertien graden, dus een stuk warmer dan het koude Nederland waar we ons wilden gaan vestigen. Ook in Marokko was ik alleen maar warm weer gewend. Terwijl we in de kou onze spullen uitpakten, dacht ik echt: dit trek ik niet, ik moet terug. Maar we hadden alles al geregeld, dus zomaar weer vertrekken leek me niet verstandig.”

Een betere toekomst

“Als jongvolwassene reisde ik al graag. Ik ben in 1972 geboren in Marokko en had rond mijn achttiende al het hele land door-gereisd, omdat ik graag nieuwe mensen wilde leren kennen. Daarna ging ik aan de slag als boekhouder. Best leuk werk, maar op mijn dertigste dacht ik: ik wil meer van de wereld zien. Ik was nog niet getrouwd, had nog geen kinderen, dus waarom niet? Daarom besloot ik in 2002 naar Frankrijk te reizen.

Mijn oom en tante woonden in Trévoux, bij Lyon, met een toeristenvisum op zak verbleef ik een maand bij hen.Frankrijk was een aangenaam land. Het was diverser dan Marokko en ik ontmoette er veel mensen met verschillende culturen en tradities. Iets wat ik erg interessant vind, want ik praat graag met mensen. Juist als iemand een andere afkomst heeft, kan ik veel leren van zo’n persoon.

Ik vind niet dat we allemaal hetzelfde hoeven te denken. Zolang je respect hebt voor andermans mening, kun je iets ook eens vanuit een andere invalshoek bekijken. Dit merkte ik bijvoorbeeld ook toen ik mijn goede vriend Faicel leerde kennen. Hij had een Algerijnse afkomst en was opgegroeid in Frankrijk, waardoor hij veel meer aan het snelle, westerse leven gewend was dan ik. We deelden ons geloof in Allah en Faicel leerde me hoe ik meer in mogelijkheden kon denken.

Lees ook:
Lisette is al 11 jaar sekswerker: ‘Dat mijn eerste klant gelijk een oude man was, deed me niets. Seks is niet zo moeilijk’

Zo was er in Frankrijk meer werk te vinden dan in Marokko. Ook waren de kansen op een beter bestaan groter, want er waren veel meer sociale voorzieningen. Daarom besloot ik na het verlopen van mijn toeristenvisum in Frank-rijk te blijven. Eigenlijk was het tegen de regels, maar ik maakte me niet echt zorgen. Ik had meerdere mensen leren kennen die ook illegaal in Frankrijk verbleven en in het dorp waar ik het eerste jaar bij mijn oom en tante woonde, wist iedereen dat ik geen officiële verblijfsvergunning had. Omdat ik niet het idee had dat iemand mij zou verlinken, bouwde ik een bestaan op. Het liefst ging ik als boekhouder aan de slag, maar doordat ik geen geldige verblijfsvergunning had, was dat helaas niet mogelijk. Daarom pakte ik al het werk aan dat ik zwart kon doen. Van schoonmaken tot brood bezorgen: ik deed het allemaal.”

Het hele interview lees je in Flair 51-2021. Deze ligt t/m 28 december in de (online) schappen. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

tekst Renée Brouwer | fotografie Yara Brouwer