Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn partner pusht onze zoon om socialer te zijn’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn partner pusht onze zoon om socialer te zijn’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn partner pusht onze zoon om socialer te zijn’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Scheiding

Rory: Mijn partner en ik gaan uit elkaar. Dat is heel erg verdrietig, maar onvermijdelijk. We hebben twee kinderen van acht en tien. Mijn bijna-ex wil het de kinderen nu al vertellen, ik vertel het liever als we echt apart gaan wonen (dat duurt door praktische omstandigheden nog een maand of twee). Wat is beter voor de kinderen: ze nog even het idee geven dat er niks aan de hand is (ze ‘ontzien’ zoals hij zegt), of gewoon eerlijk zijn?

Steven: Als je nu niet eerlijk bent en dat komt op een later moment uit, kan het weleens moeilijk voor jullie kinderen worden jullie te blijven vertrouwen. Bovendien zijn jullie allebei, als je het nu vertelt, nog twee maanden beschikbaar voor troost. Bovendien hebben jullie kinderen dan nog wat extra tijd om vragen te stellen waar jullie allebei bij zijn. Het lijkt me daarom dus wijs om het nu al te vertellen. De pijn komt toch wel, die kun je uitstellen maar niet afstellen.

2. Verlegen

Cindy: Onze zoon is behoorlijk verlegen. Geen probleem: ik laat hem in nieuwe situaties de kat uit de boom kijken. Mijn partner pusht hem juist vaak om socialer te zijn. Is dat nou wel verstandig, doet dat niet meer kwaad dan goed?

Steven: Eigenlijk vertelt je partner jullie kind dat hij niet goed is zoals hij is. Tenminste, dat lijkt me jouw angst. Aan de andere kant zijn ouders er ook om dingen te overwinnen. Wat goed is, ligt dus ergens in het midden. Het is niet goed jullie kind onder druk te zetten en hem dingen te laten doen die niet bij hem passen. Aan de andere kant kan hij soms net dat zetje nodig hebben om eropuit te gaan. In mijn ervaring voelen ouders meestal – als ze tenminste willen en niet alleen zichzelf en hun eigen behoefte als uitgangspunt nemen – wel aan wanneer er sprake is van het een of het ander. Er ligt een dunne scheidslijn tussen druk en uitdaging, maar nogmaals, de meeste ouders voelen die wel zo’n beetje aan als het om hun eigen kind gaat.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter is dertien en geeft aan dat ze wel naar bed zou willen met haar vriendje’

3. Kerstlunch

Anne: Zo meteen hangt ie er weer: de intekenlijst voor de kerstlunch op school. Ik probeer altijd mijn best te doen er iets op te zetten wat ik zelf maak én wat nog een beetje gezond is. Maar mijn dochter is nooit blij: zij kijkt liever naar de mini-pizza’s uit pak en choco-prinsen, die andere ouders er gemakshalve op zetten. Ik zou dus meer scoren als ik er ook zo gemakzuchtig over zou denken. Moet ik dan maar meedoen? Maar waar blijf ik dan met ‘het goede voorbeeld geven’ en mijn gevoel dat ‘een beetje moeite doen’ wordt gewaardeerd’?

Steven: Je kunt ook het goede voorbeeld geven door te weten wanneer je de teugels een beetje moet laten vieren. Even een gewetensvraag: drink jij nooit een wijntje te veel en sla je alle bitterballen af? Nee toch? En hoe zou jij het vinden als er op dat soort feestelijke momenten iemand naar je toe kwam met een stichtelijk praatje over gezond eten en drinken? Dus ja, we moeten gezond leven. En bij gezond leven hoort dat je weet wat goed voor je is. Maar ook dat je soms weet wat leuk voor je is en dat je het leven ook best een keer mag vieren.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 47-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages