Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn moeder wil niet oppassen op mijn kind’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn moeder wil niet oppassen op mijn kind’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn moeder wil niet oppassen op mijn kind’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Pas toch op!

Ilse: Toen ik moeder werd, dacht ik dat mijn moeder dat fantastisch zou vinden. En ze vindt het ook leuk, ze komt geregeld op bezoek bij haar kleinkind. Toch is er iets wat ik niet snap: ze wil niet oppassen. Ik heb de neiging dit als een persoonlijke afwijzing te zien, alsof ze niet geïnteresseerd is (al wéét ik dat dat niet het geval is). Zij zegt dat ze het te druk heeft en dat ze alleen bij hoge nood wil oppassen. Ben ik te gevoelig en is dit echt geen afwijzing? 

Steven: Zoals ik het lees, heb je eerst zelf een fantasiewereld gecreëerd (mijn moeder gaat oppassen geweldig vinden) en als je moeder niet voldoet aan jouw ideeën daarover, neem je het haar kwalijk. Dat is de omgekeerde wereld, toch? En dat is niet het enige; je moeder wijst jou niet af, jij wijst je moeder af. Want ze mag van jou niet zijn wie ze is, ze moet voldoen aan jouw beeld van haar. Gelukkig is de oplossing eenvoudig: stop met denken hoe dingen zouden moeten zijn.

2. Speeltje

Nadja: Mijn dochter (8) kwam laatst opgetogen thuis van een vriendin. Ze waren in de slaapkamer van haar ouders gaan spelen en hadden zoiets leuks gevonden: een lang draaiding met knopjes. Wat het was wisten ze niet, maar ze vonden het zo grappig dat ze het ding die middag, tussen de barbies, steeds weer aanzetten. De moeder heeft niets gezien, maar die zal haar vibrator – wat kan het anders zijn – binnenkort wel missen. Nu zit ik met een paar dingen: moet ik mijn dochter vertellen waar ze mee gespeeld heeft? Wát vertel ik dan? En moet ik de moeder van het speeladres vragen in de poppenhoek van haar dochter te kijken om te voorkomen dat andere kinderen ook met vrolijke verhalen thuiskomen? 

Steven: Een meisje van acht is nog niet in staat de seksualiteit in zijn geheel te overzien; daarom is het een goed idee het hierbij te laten. En ik denk wel dat het verstandig is om de moeder in kwestie even te laten weten wat er is gebeurd, zodat zij verdere maatregelen kan nemen. Geen enkele reden voor paniek dus, wel is het zaak om dit maar beter geen gewoonte te laten worden.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik erger me aan mijn jongste dochter’

3. Geen daden maar woorden

Manja: Een vriendin van mij heeft al jarenlang relatieproblemen. Laatst zei ze zelfs dat ze, als ze geen kinderen had, allang was gescheiden. Ik luister, probeer mee te denken, maar er verandert niets aan hun situatie. Ze moeten het natuurlijk zelf oplossen, maar ik wil graag helpen. Alleen weet ik niet hoe. 

Steven: Ik vrees dat je in een ‘reddersfantasie’ zit. Je hebt het idee dat je iets in deze relatie kunt betekenen, maar daarmee maak je jezelf groter dan je werkelijk bent. Je invloed is – als niet beide partijen je gesprekspartner zijn en het al zo lang duurt – praktisch nihil. Je kunt je vriendin wel steunen en er op de moeilijke momenten voor haar zijn. Dat is al heel wat, al schuilt daarin het gevaar dat je een soort hulpverlener wordt en jullie relatie scheefgroeit. Een ander gevaar is dat je vriendin haar identiteit verleent aan haar slechte relatie, omdat ze zo medeleven opwekt. Bij mensen die onbewust van die aandacht houden, is het oplossen van het probleem het laatste wat ze willen. Ze willen het er alleen over hebben.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 43-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages