Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van zeven duimt overdag’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van zeven duimt overdag’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter van zeven duimt overdag’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Duimelot

Willeke: Mijn dochter van zeven duimt overdag. Het begint in de klas op te vallen en kinderen maken er opmerkingen over, iets waar de juf me op attendeerde. Ik wil niet dat ze ermee gepest wordt, maar vraag me af wat ik eraan kan doen. En moet ik dat wel willen?

Steven: Dat je kind duimt en daardoor eventueel gepest wordt, is al een reden om te proberen het duimen af te leren, maar dat is niet de enige reden. Als je dochter er nog lang mee doorgaat, kunnen haar tanden namelijk scheef komen te staan. Dit kun je aan je dochter uitleggen. Als ze begrijpt waarom ze er beter mee kan stoppen kun je samen een list verzinnen, bijvoorbeeld door een pleister op die duim te plakken. Vaak gaat duimen onbewust en op die manier wordt ze eraan herinnerd dat het beter is ermee te stoppen.

2 . Onzeker over seks

Vera: Mijn vriend en ik wonen sinds een jaar samen. Ik had verwacht dat dit een positieve invloed zou hebben op ons seksleven, maar we doen het maar eens in de zoveel maanden. We hebben verder een goede relatie, praten veel en knuffelen en zoenen ook. Ik merk dat ik onzeker word door onze lage vrijfrequentie en dat ik me afvraag of ik niet tekortschiet. In het verleden heb ik relaties gehad waarin mijn partner vreemdging. In mijn hoofd maak ik het steeds groter. Ik vraag me nu af of hij misschien porno kijkt en masturbeert omdat ik niet voldoe. Hij zegt van niet en raakt geïrriteerd door mijn onzekerheid. Hoe doorbreek ik deze vicieuze cirkel?

Steven: In een goede relatie is het normaal dat als de ene partner ergens mee zit, de ander niet alleen met irritatie reageert. Ik zou het probleem dus niet alleen op het seksuele leggen, dat is misschien alleen een uitingsvorm van het feit dat als het erop aankomt, jullie moeite hebben op een constructieve manier over dingen te praten. Zijn reactie lijkt een groot ‘zoek-jij-het-maar-uit-gehalte’ te hebben. Maar een relatie is er nu net voor bedoeld om samen het leven te delen, ook de lastige zaken. Als dat niet lukt, is er een groter probleem dan seks.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Mijn partner pusht onze zoon om socialer te zijn’

3. Meeleven

Céline: De moeder van een goede vriendin van me is chronisch ziek en natuurlijk vind ik dat erg. Maar het onderwerp komt in elk gesprek wel een keer naar voren en eerlijk gezegd kan ik nog maar met moeite empathisch rea-geren. Is dit een kwestie van accepteren, of kan ik er iets van zeggen?

Steven: Als je denkt dat het haar echt helpt om de ziekte van haar moeder met jou te bespreken – bijvoorbeeld omdat je de emoties voelt die erachter schuilgaan – is dit nu net de reden waarom mensen vrienden hebben. Als je het idee hebt dat het een soort gevoelloos automatisme is, gewoon een onderwerpje dat ook even voorbij moet komen, kan ik me voorstellen dat je juist meer naar die emotionele beleving gaat vragen. Als ze het lastig vindt om die emoties te uiten, stopt ze er vanzelf mee. Als ze ermee geholpen is, ben je die goede vriendin. En dat is fijn, want als ze echt een goede vriendin is en dit is wat ze op dit moment van je nodig heeft, kun je er op die manier voor haar zijn.

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 48-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages