Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter is dertien en geeft aan dat ze wel naar bed zou willen met haar vriendje’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter is dertien en geeft aan dat ze wel naar bed zou willen met haar vriendje’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn dochter is dertien en geeft aan dat ze wel naar bed zou willen met haar vriendje’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Weg uit het dorp

Pauline: Mijn man en ik wonen op het platteland in een klein dorp. Heerlijk rustig, vindt hij. Maar ik ben het zat. Vooral nu ik bijna alleen maar thuis werk, word ik gek van de stilte. Ik wil naar de stad, drukte om me heen. Maar ik krijg hem met geen mogelijkheid mee. Wat te doen?

Steven: Er zit nog iets tussen het platteland en de grote stad in. Voor één keer neem ik mezelf als voorbeeld. Ik woon in Hilversum, sta binnen één minuut op de hei, heb oogstrecht op een fantastische boerderij en fiets binnen drie minuten in een adembenemend mooi bos. De trein naar Amsterdam doet er zo’n twintig minuten over. Dat is dus meer een soort tram. Is zoiets wellicht een compromis om samen te onderzoeken, het beste van twee werelden op korte afstand van elkaar? Of willen jullie überhaupt verschillende dingen in het leven en is de woonplek alleen maar het symptoom daarvan? In dat geval moet het natuurlijk eerst daar over gaan. Wat willen jullie van het leven en van elkaar?

2. Nieuwe opleiding?

Ria: Ik doe al best lang hetzelfde werk op een kantoor en zou graag iets nieuws willen proberen. Specifiek: een opleiding in de zorg volgen. Toch houdt iets me tegen, terwijl ik dit wel echt graag wil. Financieel kan het, mijn man werkt ook en vindt het een goed idee. We kunnen best een paar jaar met iets minder doen, en ik zou tijdens een deel van de opleiding salaris krijgen. Wat houdt me dan tegen? Is dit angst voor het onbekende?

Steven: Dat zou kunnen en het is goed om eerst te onderzoeken waarom de rem erop zit. Wat tijdens dit soort processen vaak helpt, is om een lijst te maken met plus- en minpunten. Loop gewoon helemaal leeg, niets is te gek. Als je alles opschrijft, komen er misschien ook dingen naar boven die niet naar voren komen als je er alleen maar over nadenkt. Als je bent leeggestroomd, wordt het je misschien duidelijk waar het probleem zit. Kom je er dan nog niet achter, probeer dan eens een life-coach. Die zijn er om je te helpen levensvragen te structureren.

Lees ook:
Steven schiet te hulp: ‘Mijn partner is strenger voor onze dochters dan ik’

3. Puberseks

Marianne: Mijn dochter is dertien en gaf onlangs aan dat ze wel naar bed zou willen met haar vriendje (ook dertien). Nou ben ik allang blij dat ze hiermee naar me toekomt en vraagt of ze aan de pil mag, maar toch is er een issue. Mijn partner en ik vinden haar te jong, ze is nog echt een kind. Kan ik het verbieden? En gaan ze het dan niet stiekem doen?

Steven: Het is inderdaad een goed teken dat ze dit met je deelt. En ik begrijp je terughoudendheid, want je kunt je maagdelijkheid maar één keer ver-liezen. Nu is de ene dertienjarige de andere niet en zijn sommige kinderen seksueel verder in hun ontwikkeling. Maar als ik het zo hoor, geldt dat misschien niet voor je dochter. Ga daarom echt het gesprek met haar aan: voelt ze bijvoorbeeld druk van haar vriendje, scoort ze er sociaal misschien punten mee of is ze vooral nieuwsgierig? En: je kunt elkaars lijf ook ontdekken zonder dat het om gemeenschap gaat. Kortom, welke ideeën, gedachten en emoties spelen erbij? Als je het idee hebt dat ze weet wat ze aan het doen is (en het vriendje ook), kun je er wat vrijer in staan. 

steven-pont

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 46-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages