Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Steven schiet te hulp: ‘Ik voel me niet op mijn gemak bij mijn eigen kind’

Steven schiet te hulp: ‘Ik voel me niet op mijn gemak bij mijn eigen kind’

Steven schiet te hulp: ‘Ik voel me niet op mijn gemak bij mijn eigen kind’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Praten

Pia: ”Mijn zus en haar man bespreken álles met elkaar, ze zijn elkaars beste vriend. Ik heb dat niet zo met mijn man; we zijn al jaren samen en ik hou van hem, maar veel dingen bespreek ik met mijn vriendinnen. Gek genoeg ben ik nu gaan twijfelen: zegt dit iets over mijn relatie?”

Steven: ”Relaties kunnen heel verschillend zijn. Zo gaan sommige mensen een zogenaamde ‘kluwenrelatie’ aan, waarmee ze volledig in elkaar en elkaars leven verweven zijn. Aan de andere kant bestaan er ook los-zandrelaties. Daar kan net zo veel liefde zijn, maar de partners hebben ook duidelijk een leven los van elkaar. Zo heeft elke relatie een eigen cultuur, waarin mensen elkaar vinden. De ene is niet beter of slechter dan de andere, zolang beide partners maar een beetje overeenstemming hebben over hoe ze hun verhouding het liefst vormgeven.”

2. Achterop

Sira: ”Mijn collega krijgt haar werk nooit af en moppert daar graag over: “Ik heb anderhalve baan.” Maar als iemand iets van haar wil overnemen, staat ze dat niet toe. Lastig, want zo raken we als team steeds verder achterop. Waarom mogen we haar niet helpen? En hoe kunnen we dat toch voor elkaar krijgen?”

Steven: ”Sommige mensen hebben liever een probleem dan een oplossing. Dat klinkt vreemd, maar is in sommige gevallen wellicht logisch. Het mechanisme dat er eventueel achter zit, is dat een probleem je ook een zekere identiteit kan geven. In dit geval de overvraagde vrouw die het zo druk heeft en die op die manier medelijden oproept. Zodra mensen delen van haar werk overnemen, kan ze die claim niet meer maken en blijft er misschien weinig eigenheid voor haar over. Ten tweede kan ze misschien verder niemand op haar werk vertrouwen, ook een mogelijkheid natuurlijk. Hoe dan ook, als ze geen hulp wil, is het verder aan haar. Het is meestal geen goed idee om een probleem voor jezelf groter te maken dan degene doet die het probleem heeft.”

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik vind mezelf onaantrekkelijk, dus moet zij dat ook wel vinden’

3. Bang voor de baby

Maria: ”Een halfjaar geleden ben ik bevallen. Makkelijk ging dat niet en ook de kraamtijd was geen pretje: de baby huilde veel, borstvoeding geven verliep lastig en ik had het idee dat dit niet mijn echte leven was. Nu nog lijkt het soms niet echt dat ik moeder ben. Daarnaast voel ik me niet op mijn gemak bij mijn eigen kind, ben ik bang dat ik iets verkeerd doe. Niets voelt vertrouwd en ik denk vaak: ik wil dit helemaal niet! Moet ik professionele hulp gaan zoeken?”

Het krijgen van een kind is een grote verandering. Het leven neemt een enorme afslag en zal daarna echt nooit meer hetzelfde zijn. Veel ouders hebben moeite zich daaraan aan te passen, en het is eigenlijk vreemd dat sommigen dat niet hebben, want alles staat nogal op zijn kop na de komst van een eerste kind. Het is dus vrij normaal wat je voelt. Als je het heel heftig voelt, en je ervaart het echt als een soort ontsporing, of als dat ontheemde gevoel maandenlang aanhoudt, kan het zeker helpen daar eens met iemand over te praten. En: je bent niet de enige, geloof me.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages