Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Soumaya Ahouaoui (34) is een drukke actrice: ‘Ik  word als 24-jarige gezien. Prima hoor’

Soumaya Ahouaoui (34) is een drukke actrice: ‘Ik  word als 24-jarige gezien. Prima hoor’

Soumaya Ahouaoui (34) is een drukke actrice: ‘Ik  word als 24-jarige gezien. Prima hoor’

Actrice Soumaya Ahouaoui (34) is druk: ze speelt de hoofdrol in de nieuwe NPO-serie Zina en in de nieuwe film van Johan Nijenhuis. Dat is mooi, want dit vak is haar alles: “Om me heen worden al baby’s geboren, ik ben alleen maar aan het werk. De buitenwereld confronteert me helemaal niet met mijn leeftijd, omdat ik bijna altijd tien jaar jonger word geschat. Ik houd dat nog even zo.”

Eigenlijk zouden we lunchen tijdens dit interview, maar het restaurant van het Amsterdamse hotel waar straks ook de fotoshoot plaatsvindt, blijkt onverwacht gesloten. Terwijl we elkaar begroeten verontschuldig ik me ervoor, maar Soumaya vindt het niet erg, ze heeft nog een appelflap in haar rugzak. Waarna ze een kop thee bestelt (“Als dat kan hoor”). Dat kan, maar dan zijn we er nog niet, want iemand zal besluiten om vlak achter ons hard en grondig de keukenvloer te schrobben met een staalspons.

Ze schiet er na een paar minuten van in de lach, want ze kijkt er recht op uit (“Er is daar een kok achter jou met een soort sketch bezig”). Als ook nog naast ons tafeltje twee hotelmedewerkers een gesprek op orkaansterkte beginnen te voeren, grijp ik in. Of het misschien, sorry, wat zachter kan. Waarna ze verontwaardigd wegbenen met de woorden: “Nou, dan gáán we wel!” Soumaya: “Zo, dat was even heel gek.”Ik: “Wow, ik schrik hiervan. Was ik nou zo bitchy tegen ze?” “Nee joh, je vroeg het heel normaal. Misschien hebben ze ergens een beetje stress van.”

Soumaya Ahouaoui

Spijkerbroek, T-shirt, een sportjasje met een capuchon en op gympen. Zonder een spoortje make-up, maar met een sportieve, relaxte vibe. En met een opvallend mooie gouden ketting om haar hals waar een platgeslagen gouden munt aan hangt. Het is een erfstuk, overgedragen van haar grootmoeder op haar moeder. Als kind zei Soumaya al tegen haar oudere zussen: “Die ketting is later van mij.” Lachend: “Mijn moeder gaf ’m een tijd geleden aan me. Mijn zussen vonden dat prima, die geven er niet zo om.”

Om bij het begin te beginnen: ze heeft een intensieve periode achter de rug. “Ik heb hard gewerkt. Eerst had ik de opnames voor de nieuwe serie Zina voor KRO-NCRV, daar heb ik de hoofdrol in. Ik heb één dag rust gehad, toen begonnen de opnames voor de film Marokkaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis, waarin ik ook de hoofdrol speel. Het waren allebei echt mega-kansen, ik ben er zelfs even voor uit dienst gegaan bij Het Nationale Theater waar ik in het vaste acteursensemble zit.”

Dat mocht?

“Ja, ze begrepen daar gelukkig wel dat dit heel belangrijk voor me was.”

Lees ook
Actrice Anniek Pheifer (44) dacht: ‘Ik kan verder helemaal niks

Het gaat de laatste tijd heel snel met je carrière, hoe is dat?

“Het begon drie jaar geleden allemaal met de voorstelling Melk & Dadels, die ging over jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Voor die tijd ‘bestond’ ik ook al, maar nu kon het grote publiek mij ineens in een grote zaal zien spelen. Dat publiek reageerde zo van: wacht, wie is dít dan? Ik was al vijf jaar afgestudeerd, maar ineens wilde iedereen met me koffiedrinken of audities doen, dat was te gek. Die kansen heb je ook nodig hoor, bij acteren komt ook een beetje geluk kijken.”

Wie zijn jouw voorbeelden uit het vak?

“Ik wil niet iemand anders worden, maar als eerstejaars op de toneelschool in Amsterdam keek ik wel op naar mensen als Pierre Bokma, Halina Reijn, Karina Smulders en Fania Sorel. En dacht dan: dit wil ik, en ik wil ook naast ze staan op het toneel. Want pas dan kan ik net zo goed worden als zij.”

Hoe was jij als student?

“Heel serieus en gericht op toneel, ik wilde alleen maar spelen, spelen, spelen. Uiteindelijk studeerde ik af met een kleinkunstvoorstelling met achter me een vette band, het was een soort performance. Ik vond het fantastisch, vooral omdat ik dat soort dingen daarvoor nooit deed. Nog steeds speel ik veel serieuze rollen, maar dat lichte of juist wat meer absurdistischere werk trekt me ook. Tegenwoordig speel ik geregeld in Het klokhuis: ik vind dat zó leuk.”

Lees het hele interview met Soumaya Ahouaoui in Flair 38-2021, deze ligt van 22 t/m 28 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

tekst Liesbeth Smit | fotografie Bart Honingh | styling Ashley Veraart | haar & make-up Linda Huiberts