Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Samantha Steenwijk: ‘Ik wil niet zeggen dat ik depressief was, maar ik zat totaal niet lekker in mijn vel’

Samantha Steenwijk: ‘Ik wil niet zeggen dat ik depressief was, maar ik zat totaal niet lekker in mijn vel’

Samantha Steenwijk: ‘Ik wil niet zeggen dat ik depressief was, maar ik zat totaal niet lekker in mijn vel’

In het coronajaar waarin ze niet kon optreden, was er gelukkig wel veel televisiewerk voor zangeres Samantha Steenwijk (35). Daarnaast schreef ze een stapel liedjes, want ze wilde zich vooral nuttig maken. “Stilzitten is niks voor mij. Ik vond dat er ook iets goeds moest voortkomen uit zo’n vreselijk jaar.”

“Het was ontroerend,” zegt Samantha als ze vertelt over hoe het is om na het coronajaar weer te kunnen optreden. “Toen ik voor het eerst weer voor een zaal stond, realiseerde ik me pas hoezeer ik het had gemist. En hoezeer optreden bij mijn identiteit als zangeres hoort. Dus ja, dat was wel even een momentje.”

Je bent iemand die het fijn vindt om bezig te zijn, was dat thuiszitten een beetje te doen voor je?

“Ik had gelukkig veel televisiewerk. Ik ben nu bijvoorbeeld jurylid en dat is een heel andere rol dan zangeres. Ik vind beide leuk. Het is mooi om nieuw talent te kunnen coachen. Ik weet hoe het is, ik heb zelf in 2017 meegedaan aan The voice of Holland. Ik kan me dus heel goed in de kandidaten inleven. De eerste paar maanden van de coronacrisis vond ik de rust die er was wel lekker. Ik merkte toen pas hoezeer ik op mijn tandvlees liep.

Na The voice heb ik veel dingen aangepakt en enorm hard gewerkt – en met liefde, want ik vond het allemaal fantastisch, maar het was ook veel. Als ik van het ene optreden naar het andere reed, moest ik de auto aan de kant zetten omdat ik me niet lekker voelde. Dus die rust kwam voor mij ook wel op het juiste moment. Maar na een paar maanden kroop ik tegen de muren op, hoor. Ik was mijn ritme kwijt, kon mijn ei niet kwijt, miste het optreden: ik wil niet zeggen dat ik depressief was, maar ik zat totaal niet lekker in mijn vel.”

Je bent eigen nummers gaan schrijven?

“Ik wilde mijn tijd nuttig besteden. Ik kon niet optreden, maar wel met muziek en zingen bezig zijn. Stilzitten is niks voor mij. Ik vond dat er ook iets goeds moest voort-komen uit zo’n vreselijk jaar.”

Wat maakt een liedje een Samantha Steenwijk-liedje?

“Goeie vraag, want daarin ben ik eigenlijk een beetje zoekende. Ik vind veel soorten muziek leuk en wil het liefst van alles en nog wat uitbrengen. Ik heb nu met rapper Sjaak een uptempo nummer gemaakt, dat een beetje met een knipoog is. En met Tino Martin zing ik een duet, Eén keer, een nummer dat meer uit het leven is gegrepen. Dat laatste past denk ik het best bij me, liedjes die vanuit het hart zijn gezongen. Die een bepaalde echtheid hebben. Als ik zing, wil ik dat je die emotie voelt.”

Lees ook
Karin Bloemen: ‘Muziek maken met elkaar, dat is de basis’

Het lag niet voor de hand dat je zou gaan zingen, je zag jezelf eerder dierenarts worden toch?

“Dat was inderdaad mijn droom. Ik was een paardenmeisje en altijd op de manage te vinden. Dat ik iets met dieren zou doen, stond voor mij vast. En dan het liefst iets met paarden. Pas in groep acht zong ik voor het eerst voor publiek, in de eindmusical. Ik had de hoofdrol en had helemaal niet door dat ik dat goed deed, ik vond het gewoon leuk om te doen. Maar mijn juf zei na afloop: ‘Als je later bekend wordt, heb ik je ontdekt.’”

Dacht je toen: ik ga zingen?

“Nee, dat kwam veel later pas. Ik zong thuis altijd onder de douche en mijn moeder zei dat ze het zo mooi vond. Maar ja, ik ben haar kind, natúúrlijk vond ze het mooi. Toch liet ze zich niet zo makkelijk wegzetten, want op een dag kwam ze thuis en zei ze dat ze me had opgegeven voor een talentenjacht in Den Haag. Ik was zestien en vond het doodeng. Ik kwam steeds een ronde verder totdat ik in de finale stond. Ik zong I am so excited van The Pointer Sisters, precies zoals ik me op dat moment voelde. Pas toen ik had gewonnen, dacht ik voor het eerst dat ik misschien iets met dat zingen moest gaan doen. De vraag was alleen: hoe?”

Lees het hele interview met Samantha Steenwijk in Flair 40-2021, deze ligt van 6 oktober t/m 12 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

tekst Saskia Smith | fotografie Martijn Senders