Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Een relatie met een man die al kinderen heeft: ‘Opeens de hele fucking dag K3’

Een relatie met een man die al kinderen heeft: ‘Opeens de hele fucking dag K3’

Een relatie met een man die al kinderen heeft: ‘Opeens de hele fucking dag K3’

Heb je eindelijk je prins op het witte paard gevonden, blijkt ie kinderen te hebben. Geen probleem? Wacht maar tot je zijn ex ontmoet. Marit weet er alles van en waarschuwt voor valkuilen.

Nick ontmoette ik in 2010 op een festival. Ik was op slag verliefd en zijn driejarige tweeling nam ik er met liefde bij. Om heel eerlijk te zijn had ik daar niet echt over nagedacht. Die meisjes waren er gewoon en ze hadden iets schattigs. Ik vond hém leuk en dacht dat zo’n constructie me wel ging lukken. En ach, ik zat op een roze wolk en van daaraf was alles machtigprachtig.

Dat hij en zijn ex ooit een te dure boerderij hadden gekocht en die niet meer konden verkopen vanwege een torenhoge hypotheek, wist ik toen nog niet. Dat diezelfde ex ondanks zelfgeïnitieerde scheiding totaal niet op mij (of welke vriendin dan ook) zat te wachten evenmin. Ik had ook nog niet door dat de lieftallige moeder van zijn kinderen niet terugschrok voor een ‘die vriendin van jou is niet welkom hier’ en een ‘Amerika is van ons, ik wil niet dat jullie naar New York gaan.’ Dat ontdekte ik later pas. Net als dat hij zich chronisch schuldig voelde, dat hij – hoe boos ook – altijd toegaf en dat hij en zijn ex geen omgangsregeling hadden en lukraak overlegden. Eigenlijk wist ik vrij weinig van de wereld die een gescheiden man met kinderen met zich meebrengt.

Hoe langer onze relatie duurde, hoe vaker ik alleen naar huis reed, omdat het gezin iets met z’n vieren wilde doen. Of omdat er een verjaardag gevierd werd waar ik niet bij mocht zijn. Dat ik even naar de supermarkt moest omdat ex-lief de kinderen kwam halen. Eten koken, kinderen verzorgen, boekjes voorlezen, de hele fucking dag K3: waar was ik in beland? Hier had ik toch niet voor gekozen? Ik heb vaak gedacht: had iemand me van tevoren maar gewaarschuwd. Want wat voelde ik me soms alleen. Daarbij: ik had geen idee, hoe werkt zoiets?
Mijn relatie met Nick heeft het uiteindelijk niet gered. Achteraf had me veel leed bespaard kunnen worden. Had ik maar geweten dat ik 1) niet de enige was, 2) de dertigersvalkuilen in de gaten moest houden en 3) véél beter op mezelf had moeten letten.

Lees ook
Elise (34): ‘Ik voel me enorm aangetrokken tot zijn zoon’

Steeds vaker

Natuurlijk zaten – en zitten – er meer vrouwen in dit schuitje. Steeds meer vrouwen krijgen een relatie met een man met kinderen. In 2012 telde Nederland zo’n 2 miljoen singles en trekken we die lijn door, dan is in 2050 maar liefst 20 procent van de bevolking alleen. Dat komt door de vergrijzing, maar ook doordat een relatie een toevoeging moet zijn. Trouwen draait tegenwoordig meer om het leuke feest dan de belofte van eeuwige trouw. Ook kunnen we makkelijker onze eigen boontjes doppen. De noodzaak om bij elkaar te blijven, valt dus langzaam weg.

Bij single dertigers en veertigers gebeurt iets interessants, signaleert psycholoog Ellen Huijsmans. “Vrouwen uit die leeftijdscategorie vallen vaak op een man die een paar jaar ouder is en de mannen nemen liever een jonger exemplaar.” Niet verwonderlijk dus, dat de vrouw van eind twintig steeds vaker een man van dertigplus met kinderen treft. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 50 procent van de gescheiden mannen binnen vier jaar weer samenwoont met een andere vrouw. Andersom is dit 30 procent. Inmiddels telt Nederland zo’n 200.000 stiefgezinnen en, wat ik zelf nogal shocking vond: twee derde van dit soort relaties loopt stuk, tegenover een derde bij ‘normale’ relaties, aldus Stichting Stiefmoeders Nederland.
Het kan dus zomaar gebeuren dat je op een dag een leuke man inclusief kinderen tegen het lijf loopt. In het begin is alles leuk, spannend en romantisch en je raakt tot in je tenen op hem. Totdat op een gegeven moment alle slagroom van de taart is gelikt en je aankomt bij de andere koek. Ellen Huijsmans: “Het verloop van deze relaties is precies hetzelfde als in de ‘gewone’ situatie: de vrouw wordt verliefd op de man, niet op zijn kind. Als het wat serieuzer wordt, komt de rommel pas boven.” En dat is lastig, zeker voor de perfectionistische jonge dertiger. “De dertigers van nu verliezen zichzelf makkelijk. Een groot sociaal netwerk, een leuke partner, veel sporten, carrière maken: alles is nog niet genoeg.”

Dat verklaart waarom we alles geven en willen in een relatie, en we – als we eenmaal onze tanden erin hebben gezet – de handdoek niet snel in de ring gooien. Falen is geen optie, terwijl het soms beter is om weg te gaan. Volgens Huijsmans hebben vrouwen in die situatie moeite met het beëindigen van een relatie, omdat ze vinden dat ze moeten afmaken waaraan ze begonnen zijn. Nog een boosdoener: de biologische klok. Zodra die tikt, blijven we zitten waar we zitten.

Gedoemd te mislukken

Maar dat het moeilijk is, betekent nog niet dat zo’n relatie met een man met kinderen gedoemd is te mislukken. De kans op succesvergroot je door het rustig aan te doen, tipt Huijsmans. “Ga bijvoorbeeld niet te snel samenwonen: die leuke man heeft een leven met zijn kind of kinderen en zijn ex, en jij komt daarbij. Probeer uit te zoeken wat jouw rol is. Ook belangrijk is dat je van begin af aan je grenzen aangeeft en niet te hoge verwachtingen hebt. Alarmbellen zijn fysieke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en slecht slapen. Maar ook: piekeren over dingen van je vriend of de kinderen. Nog eentje om te onthouden: je bent niet verantwoordelijk voor de scheiding of eventuele financiële problemen. Soms zie ik vrouwen die met volle overgave in zo’n relatie stappen en vergeten zich af te vragen: wil ik dit wel?” Dit beaamt ervaringsdeskundige Nicole van der Horst van Stichting Stiefmoeders Nederland: “Een relatie met een man met kinderen is een moeilijk proces, waarbij je goed op jezelf moet blijven letten. De succesfactor? Als je liefde voor hem groot is en hij écht voor jou kiest. Veel problemen kun je voorkomen als je weet wat de ander nodig heeft. Bewaak je grenzen en zoek hulp, misschien preventief. Zie het als een steun in de rug om de juiste balans te vinden. Want dat kan soms wel jaren duren.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.