Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Heidi (37) is mantelzorger voor haar ongeneeslijk zieke zus: ‘Haar zonen gaan bij onze ouders wonen’

Heidi (37) is mantelzorger voor haar ongeneeslijk zieke zus: ‘Haar zonen gaan bij onze ouders wonen’

Heidi (37) is mantelzorger voor haar ongeneeslijk zieke zus: ‘Haar zonen gaan bij onze ouders wonen’

Heidi is mantelzorger voor een ongeneeslijk zieke dierbare. Dat het zwaar is, dat spreekt voor zich. “Steeds vaker heb ik het gevoel dat ik mezelf in tweeën moet splitsen.”

Heidi Hensing (37, projectleider) is samen met haar moeder mantelzorger voor haar zus Romy (35). Zij heeft uitgezaaide borstkanker en kreeg onlangs haar vijftigste chemokuur om de ziekte zo lang mogelijk te vertragen.

Betere band

“Vroeger waren Romy en ik nooit zo close, maar sinds haar ziekte praten we echt over alles, ook over de dood. Eigenlijk hebben we door Romy’s kanker een veel betere band gekregen. We wonen op twintig minuten rijden van elkaar. In combinatie met mijn werk en mijn jonge gezin – ik heb met mijn man Jan-Willem twee zoons van zes en vier jaar – kan ik helaas niet zo makkelijk elke dag bij Romy langsgaan. Daarom ga ik twee dagen per week naar haar toe. Dan haal ik haar op van haar wekelijkse chemotherapie en ga ik bij haar thuis koken, schoonmaken en boodschappen doen.

Krachtige vrouw

Romy is een heel krachtige vrouw. Hoewel ik duidelijk kan zien dat ze achteruitgaat, wil ze alles liefst zo veel mogelijk zelf blijven doen. Toch heeft ze steeds meer fysieke zorg nodig. Zo zit ze vaker in een rolstoel en heeft ze onder andere hulp nodig bij het in en uit de rolstoel komen. Daarnaast is de mentale zorg belangrijk: Romy heeft veel zorgen over hoe het met haar twee zonen van negentien en veertien zal gaan als zij er niet meer is. Hun vader is niet in beeld en na haar overlijden zullen ze bij onze ouders gaan wonen. Bij mij had het ook gekund, maar dan moeten de jongens nog verder verhuizen en er verandert al zo veel voor ze. Hoewel mijn ouders relatief jong zijn, vraag ik me af of zij het straks allemaal wel aan-kunnen. Daarom zal ik ook hen zo veel mogelijk gaan ondersteunen en ik blijf altijd een back-up.

‘Als Romy er straks niet meer is, wordt mijn zorgtaak alleen maar uitgebreider’

Zorgverlof

Zelf werk ik 28 uur per week, maar omdat de zorg intensiever wordt, heb ik sinds half oktober parttime zorgverlof opgenomen om meer voor Romy te kunnen zorgen. Ik werk daardoor nog twee dagen per week voor mijn werkgever. Het is best lastig om voor mezelf een goede balans te vinden tussen werk, mantelzorg en privé. Het liefst wil ik zo veel mogelijk bij mijn zus zijn, maar ik vind het ook belangrijk om tijd met mijn gezin door te brengen. Het ‘moeten’ genieten met Romy nu het nog kan, weegt zwaar voor mij. Steeds vaker heb ik het gevoel dat ik mezelf in tweeën moet splitsen. Al die ballen in de lucht houden en mezelf en anderen niet tekortdoen, is voor mij een uitdaging.

Lees ook
Annick (28) is mantelzorger van haar doodzieke man: ‘Niemand vraagt hoe het met míj gaat’

Tijd voor mezelf

Als het kan, neem ik tijd voor mezelf. Een momentje bij de kapper bijvoorbeeld, of het lezen van een boek. Prikkelarme activiteiten geven me de meeste rust, even niets moeten. Maar ik kan ook echt genieten van een feestje of uit eten gaan met vriendinnen. Wat ik lastig vind, is dat als ik me ontspan er meer op de schouders van mijn man terechtkomt. Als Jan-Willem thuis niet alle taken op zich had genomen, had ik bijvoorbeeld nooit laatst met Romy op afscheidsreis naar Griekenland kunnen gaan.

Om eerlijk te zijn, denk ik dat mijn zorgtaak de komende jaren alleen maar uitgebreider zal worden als Romy er niet meer is. In mijn hoofd bereid ik me er alvast op voor, zodat ik het tegen die tijd aankan. Dan richt ik me op de jongens en mijn ouders en hoop ik dat ik alles zo veel mogelijk doe zoals Romy dat graag zou hebben gewild.”

Naast Heidi zijn Annick en Minou ook een mantelzorger. Hun verhalen lees je, in Flair 45-2021, de editie die t/m 16 november in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier