Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Manou leeft naar de stand van de maan: ‘Met volle maan ga ik in mijn badjas de tuin in en laat ik ‘m zakken’

Manou leeft naar de stand van de maan: ‘Met volle maan ga ik in mijn badjas de tuin in en laat ik ‘m zakken’

Manou leeft naar de stand van de maan: ‘Met volle maan ga ik in mijn badjas de tuin in en laat ik ‘m zakken’

Manou (45) is spiritueel coach, getrouwd met Eelco (53) en moeder van Quinten (7).

‘Als kind was ik gefascineerd door edelstenen en ik ben altijd al wel bezig geweest met spiritualiteit. Pas rond mijn zwangerschap werd de maan onderdeel van mijn leven. Ik wilde de bijzondere momenten onthouden waarop ik mijn zoon ‘s nachts voedde en de maan naar binnen scheen. Ik ben me erin gaan verdiepen en werd me bewust van de invloed van de maan. Die matchte met mijn eigen ritme. Eelco kent mij al langer dan vandaag, toen hij mij leerde kennen was ik bezig met hekserij. Hij doet er wat lacherig over, maar altijd wel met respect. ‘Moet je vanavond nog werken met de maan?’ vraagt hij dan. Hij is heel aards, heel nuchter. Hij houdt mij met beide benen op de grond en dat is wel nodig ook. Ik heb periodes gekend dat ik echt de pan uit zweefde. Dan maakte ik alles veel rooskleuriger dan het was, wat keer op keer voor teleurstellingen zorgde. Eelco haalt me altijd weer terug naar de realiteit en het grappige is dat als dat gebeurt, mijn intuïtie sterker is dan ooit.

Wat wil met mijn leven?

De maan biedt mij vooral een reflectief moment. O, wacht eens, dus daarom deed ik het zo, denk ik dan. En eerlijk gezegd vergeet ik het soms ook. Dan hoor ik onze zoon zeggen dat de maan weer zo mooi groot is en denk ik: o ja, het is weer zover.

Met nieuwe maan denk ik na over wat ik wil in mijn leven en die intenties schrijf ik op in een boekje. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil meer rust’ of: ‘Ik wil dichter bij mezelf zijn.’ Alleen al dat opschrijven helpt me. Ik word me daardoor bewust van mijn wensen. In die periode mediteer ik ook graag en dan komen de ideeën vanzelf. Mediteren doe ik op de bank, zittend op een kussen of lekker in bad. Met vollemaan kijk ik naar wat ik nodig heb om mijn doel te bereiken. Vaak laat vollemaan mij dat zelf zien: een veel te drukke agenda bijvoorbeeld. Ik doe het mezelf dan dus aan dat ik de zo gewenste rust niet krijg.

Maanvrouw

In mijn omgeving sta ik bekend als ‘de maanvrouw’ en dan heet ik ook nog eens Manou. Het komt allemaal samen, zeg ik weleens. Met mij kun je alle kanten op: mijn volgers op Instagram zijn nuchter en intuïtief, maar soms ook heel zweverig. Alles mag, ik veroordeel niets.

Dat de maan hot is de laatste tijd, zal niemand zijn ontgaan. Ik vind wel dat je je er serieus in moet verdiepen als je er in je werk mee aan de slag gaat. Medische adviezen zal ik bijvoorbeeld nooit geven. Ik zat zelf ooit in een medisch traject om zwanger te worden en heb vergeefs van alles uitgeprobeerd. Zo heb ik met nieuwemaan in een maancirkel (een besloten cirkel van vrouwen waarin je verbinding met iets maakt, red.) met mijn man een kindje uitgenodigd. Dat is nou zo’n voorbeeld van het te rooskleurig en te zweverig zien. Ik wilde het zó graag, mijn verwachtingen waren zó hoog, dat ik keer op keer teleurgesteld werd. Pas toen ik het allemaal losliet, werd ik zwanger.
Wat een echte aanrader is, is een keer een maanbad nemen. Als het vollemaan is in je badjas op blote voeten de tuin in, je badjas laten zakken om te baden in het licht. Toen ik het deed, ging bij de buurman prompt het licht aan. Zo, heb jij in elk geval ook een leuke avond, dacht ik. Ik werd er een beetje giechelig van, maar merkte dat die paar minuten in de tuin mij ook een enorme boost gaven. Het is heel wonderlijk, maar je krijgt er echt energie van.’