Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Maaike heeft een relatie met een 16 jaar oudere man: ‘Hij is niet aantrekkelijk, zijn bankrekening wel’

Maaike heeft een relatie met een 16 jaar oudere man: ‘Hij is niet aantrekkelijk, zijn bankrekening wel’

Maaike heeft een relatie met een 16 jaar oudere man: ‘Hij is niet aantrekkelijk, zijn bankrekening wel’

Maaike (32) heeft een relatie met de zestien jaar oudere miljonair Joost. Aantrekkelijk heeft ze hem nooit gevonden. Zijn bankrekening des te meer.

“Vroeger wilde ik voetbalvrouw worden. Mijn tante was getrouwd met een rijke vent en had een vriendin die een relatie had met een bekende voetballer. Zij droeg altijd fantastische outfits en had een prachtig lichaam, en dat fascineerde me enorm. Uiteindelijk kwam ik zelf niet verder dan Robby, de keeper van het lokale voetbalteam uit het dorp waar ik vandaan kom. Op mijn zestiende hadden we een paar weken wat en werd ik ontmaagd na een semibelangrijke regiowedstrijd waarin hij een penalty had gestopt. Toen Robby me niet veel later vertelde dat hij ‘iets maatschappelijks’ wilde gaan doen, was de liefde snel bekoeld.”

Als prinses behandeld

“Ik ging studeren in Amsterdam. Qua carrière ben ik nooit erg ambitieus geweest, maar daarvoor compenseerde ik ruimschoots op relationeel vlak. Ik werd vriendinnen met meiden uit de rijkere kringen en in het weekend dronken we geen bier in studentenkroegen, maar bestelden we cocktails in dure bars. Vrijwel altijd raakten we aan de praat met interessante types die uiteindelijk onze rekening betaalden. Ik ging op date met alles wat een pak droeg: van advocaten tot ingenieurs, van fiscalisten tot bankiers. Na mijn studie ging ik werken op de communicatieafdeling van een groot telecombedrijf en bleef rondscharrelen in dezelfde scene. Ik had nooit langer dan een halfjaar een vriendje en ík was altijd degene die gedumpt werd. Hoewel ik de etentjes en cadeaus kon waarderen, begon ik me af te vragen of er überhaupt mannen-met-dure-schoenen bestonden die op zoek waren naar een échte relatie. Mijn vriendinnen settelden met leuke in plaats van rijke gasten en leken erg gelukkig. Maar ja, zij konden gewoon hun papa bellen als ze een Chanel-tas wilden hebben. Ik niet.’

En toen ontmoette ik Joost. Hij was de jackpot. Ik leerde hem kennen in een hotelbar waar ik met twee vriendinnen een drankje deed. Toen hij me aansprak, wilde ik hem in eerste instantie afwimpelen: ik vond hem te oud, te onaantrekkelijk en te overduidelijk op zoek naar een verzetje. Maar toen ik de Rolex om zijn pols spotte, besloot ik dat een drankje misschien toch niet zo’n slecht idee was. Joost was 42 – zestien jaar ouder dan ik – had een eigen bedrijf in de IT-sector en miljoenen op de bank. Kort daarvoor was hij gescheiden en hij had twee kinderen die bij hun moeder woonden. We eindigden de avond met mijn benen om zijn nek in een hotelsuite. De volgende ochtend was de roes van de alcohol uitgewerkt en wist ik niet goed wat ik aan moest met de man die naast me lag in dat enorme bed. Als hij had geprobeerd om nog een keer sex met me te hebben, was ik er met een smoesje vandoor gegaan. Maar dat deed hij niet. Joost gaf me een kus op de wang en zei: ‘Goedemorgen prinses’. Daarna bestelde hij ontbijt, reikte me een badjas aan en vroeg of ik wilde douchen. Ik voelde iets kriebelen in mijn buik. Ik hou er nou eenmaal van om als een prinses behandeld te worden.”

“Joost en ik zijn inmiddels zes jaar samen. Ik haat de term golddigger, want dat klinkt zo plat, maar eerlijk: als hij niet zo veel geld had gehad, was ik waarschijnlijk niet zo lang bij hem gebleven. Ik ben geen moment écht verliefd op hem geweest, fysiek is hij niet de man van mijn dromen. Grijze haren, een buikje, diepe rimpels. Ze zeggen dat mannen mooier worden naarmate ze ouder worden, maar Joost is helaas niet zo’n man. Hij is ontzettend lief en ik ben heel blij met hem, maar het is meer een rationale beslissing om samen met hem te zijn dan een emotionele. Dat weet Joost natuurlijk niet en hij is wel stapelgek op mij.

Lees ook
10 dingen die mannen liever niét willen tussen de lakens

Toch mee stoppen?

Om de paar maanden heb ik last van gewetensnood en wil ik er een eind aan breien. Maar dan denk ik weer even aan mijn Mini, mijn kast vol designerhakken en het tropische eiland waar we volgende week businessclass naartoe vliegen en besluit ik: ach, het is eigenlijk ook wel prima. Het is ook niet zo dat ik het niet leuk vind om met Joost te zijn, integendeel. Maar ik denk dat ik het nóg leuker zou vinden met een man op wie ik smoorverliefd ben. Alleen kan ik inmiddels niet meer zonder al die luxe.
Joost heeft eens bij me gepeild of ik zou willen trouwen. Toen heb ik heel stellig beweerd dat dat niets voor mij is. Complete onzin, want het lijkt me echt fantástisch om te trouwen, ik 
heb zelfs een geheim Pinterest-bord waarop ik mijn hele bruiloft al gepland heb. Maar omdat ik niet zeker weet of ik de rest van mijn leven bij Joost wil blijven, leek het me veiliger om te zeggen dat ik niet wil trouwen. Ik kan altijd van gedachten veranderen, toch? Joost hoeft zelf niet zo nodig nog een keer te trouwen, dus die vindt het wel prima zo. Voor mij zou hij het best doen, zegt hij. Maar hoe sprookjesachtig een couturebruidsjurk ook klinkt, als ik ga trouwen, wil ik dat doen met iemand die dat óók voor het eerst doet. Niet met een man die vijftien jaar geleden al eens eeuwige trouw heeft gezworen. Dan liever niet. Met zijn ex heb ik verder geen contact. Hij belt af en toe met haar. En hij neemt de kinderen om de maand een weekendje mee op pad. Dat lijkt voor iedereen goed te werken. Vorig jaar heeft zij per ongeluk een Instagram-foto van mij met een fles dure champagne geliket. Dat vond ik heel grappig.”

“Toen we elkaar net kenden, was de sex geweldig. Ik denk dat Joost bewijsdrang had, zo van: ik mag dan een stuk ouder zijn, maar dat betekent niet dat je met een bejaarde in bed ligt. Mij hoorde je niet klagen. Ik kreeg lingeriesetjes van de duurste merken en we probeerden alle hoeken van de meest decadente hotelkamers uit. Sex met een oudere, rijke man die zelf eigenlijk niet kan geloven dat hij een jonge vrouw aan de haak heeft geslagen: ik kan het iedereen aanbevelen.

Maar zoals bij alle andere koppels die elkaar een tijdje kennen, komt na verloop van tijd de klad erin. Joost werkt hard en is altijd druk, en áls hij al een keer zin heeft, dan is het snel-snel-snel, om daarna als een blok in slaap te vallen. Ik heb hem nooitbelazerd, en dat zou ik ook niet kunnen. Dat ik twijfel aan onze relatie is tot daaraantoe, maar het zou écht verdorven zijn als ik mijn sexuele genot bij een ander zou halen en dan bij Joost blijf voor zijn geld.

Ik ben vier maanden nadat ik Joost leerde kennen bij hem ingetrokken. Dat was een praktische overweging omdat ik ineens mijn huurhuis uit moest. Maar ik had heus wel wat harder naar een nieuw appartement voor mezelf gezocht als hij niet zo’n bizar mooi huis had gehad. Een enorme open haard, een inloopkast, een vrijstaand bad, een keuken om van te kwijlen en er is zelfs een lift. Het voelt zó fijn om daar elke dag wakker te worden. Helemaal als je daarvoor op dertig vierkante meter woonde. Af en toe ga ik met zijn creditcard shoppen. En ik zal het ook zeker niet nalaten om het hem te vertellen als ik ergens een mooie tas heb gezien. Het grootste cadeau dat hij me ooit heeft gegeven, is de Mini – al vermoed ik dat de ring die hij me gaf toen we elkaar vijf jaar kenden in dezelfde prijscategorie valt. Het leukst zijn niet eens de cadeaus met een strik erom, maar de bijzondere reizen die we maken en de resorts waarin we dan slapen. Hij betaalt alles. Het enige wat hij daarover zegt is: ‘Ik ben blij dat ik bijzondere dingen kan doen en dat jij die momenten met me wilt delen.’”

Vooroordelen

“Ik heb veel te maken met vooroordelen van mensen die ik niet ken, in winkels en op straat. Die zien ons samen en kijken zo van: o, dat is er zó eentje. Ik probeer het te negeren en Joost heeft het helemaal niet door. Hij loopt oprecht met mij te pronken. Mijn vriendinnen zijn soms een beetje jaloers, maar kunnen er ook wel om lachen. Ik denk niet dat iemand had verwacht dat ik het ’t beste van ons allemaal voor elkaar zou krijgen. Mijn twijfels over onze relatie hou ik voor mezelf, daar hebben zij niets mee te maken.

In eerste instantie waren mijn ouders geen voorstander van Joost. Ze dachten dat hij een vies oud mannetje was, dat hun dochter had verleid met zijn geld. Nadat ze hem ontmoet hadden, waren die zorgen verdwenen. Ze vinden hem een fijne vent, die toevallig een enorme bankrekening heeft. Alleen toen ik vier jaar geleden besloot minder te gaan werken, hebben mijn ouders me streng toegesproken. Niet dat ik daarnaar geluisterd heb, want waarom zou ik vijf dagen per week werken als ik me veel prettiger voel bij twee kantoordagen? Zo kan ik er de rest van de tijd zijn voor Joost of leuke dingen doen.

Op dagen dat ik in de knoop zit met mijn geweten, troost ik mezelf met de gedachte dat er heel veel vrouwen in een relatie zitten die misschien niet optimaal is. Wat dat betreft heb ik het goed bekeken: mijn vriend heeft zo veel geld dat ik verder weinig zorgen heb. Nu ik er zo over nadenk, is het ook maar goed dat ik geen voetbalvrouw ben geworden – die gasten gaan vreemd bij het leven. Joost kijkt wel uit.

Toch voel ik dat ik een keer een knoop moet doorhakken. Of ik ga volledig voor Joost, óf ik moet me van hem losmaken. Ik ben nu 32 en heb een kinderwens: het wordt tijd om eerlijk tegen mezelf te zijn. Ga ik op zoek naar iemand die me in vuur en vlam zet of kies ik voor een vader die mijn kindje een financieel zekere toekomst kan bieden? Ik ben er nog niet over uit.” •

Tekst: Wendy van Poorten