Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Kiki in ‘Over Mijn Lijk’ over haar angst voor de dood: ‘Ik heb gewoon bedacht dat het iets heel moois is’

Kiki in ‘Over Mijn Lijk’ over haar angst voor de dood: ‘Ik heb gewoon bedacht dat het iets heel moois is’

Kiki in ‘Over Mijn Lijk’ over haar angst voor de dood: ‘Ik heb gewoon bedacht dat het iets heel moois is’

Op vakantie in Thailand wordt Kiki (16) steeds benauwder en krijgt ze last van haar rechter schouder. In Thailand krijgt ze te horen dat het goed mis is en wordt daarna zo snel mogelijk naar Nederland gehaald voor verder onderzoek. Daar hoort ze in de zomer van 2019 dat ze leverkanker heeft met uitzaaiingen in haar longen. Doktoren geven haar nog één zomer, maar gelukkig hebben de dokteren het fout.

Kiki en haar familie praten in het programma Over Mijn Lijk over haar ongeneeslijke ziekte en de angst om dood te gaan.

‘Er is ergens iets fout gegaan’

“Je hebt nog een mooie zomer en dat is het”, meldde de doktoren aan Kiki naar haar diagnose. “Maar ik ben er nog steeds dus er is ergens iets fout gegaan”, vertelt ze glimlachend. Sinds haar diagnose probeert Kiki nog alles uit haar leven te halen en te genieten. “Ons leven ging op ‘leuke dingen doen-stand’.”

Kiki was verdrietig dat ze nooit zou kunnen trouwen, maar daar bedachten ze een oplossing voor. Samen met haar beste vriendin Kim stapte ze in het huwelijksbootje. Kiki vertelt trots over de trouwerij: “We hebben bruidsjurken gepast en ik heb ook een trouwring”.

Eigen kamer

Naast alle mooie momenten is Kiki ook erg bang voor wat er komen gaat. Met haar vrienden en familie praat ze open over haar angsten. “Ze is bang voor wat er gaat komen”, zegt haar moeder Susanne, “Dat het pijn doet, dat ze alleen is.”

Vastberaden zegt Kiki tegen Tim Hofman: “Ik heb gewoon bedacht dat het iets heel moois is”. Geëmotioneerd vervolg ze: “Dat ik een eigen kamer heb met een heel lekker bed. En dat ik dan een hele grote tv heb waarop ik kan zappen van persoon naar persoon. Als diegene m’n hulp nodig heeft dan kan ik een deurtje openmaken en even de echte wereld inspringen als wat ik dan mag zijn. Dan ben ik onze hond en kan ik even helpen”.

Lees ook
Déze zes personen doen mee aan het nieuwe seizoen van Over Mijn Lijk

Accepteren

Haar fijne familie achterlaten is een van de moeilijkste dingen aan doodgaan, vindt de 16-jarige. Haar moeder vertelt: “Ook voor ons is ze bang, ze vindt het heel verdrietig om ons achter te laten”. Daarop zegt Kiki verdrietig: “Ik vind het nog steeds moeilijk te accepteren en gewoon stom dat ik iedereen moet achterlaten.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda | Beeld: BNNVARA