Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Janneke (39) werd draagmoeder: ‘Tegen mijn zoon zei ik dat de buik van de moeder stuk was’

Janneke (39) werd draagmoeder: ‘Tegen mijn zoon zei ik dat de buik van de moeder stuk was’

Janneke (39) werd draagmoeder: ‘Tegen mijn zoon zei ik dat de buik van de moeder stuk was’

Janneke, Jimi en Loes hielpen als draagmoeder andere stellen met hun kinderwens. “Het voelde wel even raar dat de baby na de bevalling niet met ons mee naar huis kwam.”

Janneke Kloosterman (39), ambulant begeleider onderwijs) is met haar ex-man Harmen (44) ouders van Samuel (10). In 2016 beviel ze van draagkind Mathis* (5). “Mijn ex-man Harmen en ik hebben door vruchtbaarheidsproblemen veel moeite moeten doen om een kind te krijgen. Na zes ivf-behandelingen in twee jaar tijd was het eindelijk raak: ik was zwanger van onze zoon Samuel. Het was een prachtige tijd en al tijdens mijn zwangerschap dacht ik: als het ons gegund is om ouders te worden, wil ik in de toekomst iets doen om andere wensouders te helpen. In eerste instantie leek een eiceldonatie me wel iets, maar toen Samuel er eenmaal was, zag ik daarvan af.

‘Tegen mijn zoontje zei ik dat de buik van de moeder stuk was’

Het idee dat er later een kind zou rondlopen dat wellicht op mij en Samuel leek, vond ik toch een beetje gek, ook voor het kind zelf. Mijn voornemen om iemand te helpen, bleef echter bestaan. Toen Samuel drie jaar was, besprak ik met Harmen de optie van draagmoederschap. We wilden allebei zelf geen kinderen meer, maar het leek ons wel leuk als ik voor andere wensouders een kind zou dragen. Via kwam ik in contact met een stel dat graag een kind wilde maar, net als Harmen en ik, vruchtbaarheids-problemen had. Het klikte meteen en nadat we elkaar in het echt ontmoetten, wist ik dat ik hen wilde helpen. Ze waren hartstikke blij toen ze het hoorden.”

Meteen zwanger

“Terwijl mijn baarmoeder werd klaargestoomd voor een nieuwe ivf-behandeling, gingen de wensouders een traject in om embryo’s te maken. We kozen voor een hoogtechnologische zwangerschap waarbij de eicellen van de wensmoeder in het laboratorium werden bevrucht met het zaad van de wensvader. Na de eerste terugplaatsing was ik zwanger. We waren allemaal door het dolle heen. Toen vertelde ik het ook aan Samuel. Ik legde hem uit dat er tijdelijk een baby in mijn buik woonde, omdat de buik van zijn eigen moeder stuk was.

Het was direct duidelijk voor hem en daardoor vond hij het niet raar, alleen maar leuk. Helaas eindigde de bevalling door complicaties in een spoedkeizersnede. Hierbij moest ik volledig onder narcose, dus het moment waarop Mathis geboren werd, maakte ik niet bewust mee. Gelukkig waren Harmen en de wensouders erbij. Het was zo mooi ze dolgelukkig met Mathis te zien toen ik wakker werd.

Lees ook
‘Ik droom van stoppen met mijn goedbetaalde baan, maar wil niet afhankelijk zijn van mijn man’

Toen ik hem zag, herkende ik hem direct als hun kind. Twijfels of angst dat ik hem niet kon ‘afstaan’ heb ik nooit gehad. Voor mij was hij vanaf het begin al hun kind. Wat ik wel lastig vond, was dat ons traject van draagmoederschap voor onze omgeving na de bevalling klaar leek te zijn. Het herstel was voor ons gezin best pittig, omdat we negen maanden met zijn vijven een mooi traject hadden doorlopen en dat ineens klaar was. Omdat Mathis en zijn ouders op twee uur rijden van ons vandaan wonen, zien we elkaar een paar keer per jaar. Dat is prima. Spijt van mijn draagmoederschap heb ik nooit gehad. Voor mij was het vanzelfsprekend dit voor een ander te doen. Ik vond het een fantastische ervaring!” (Om privacyredenen is de naam van Mathis gefingeerd.)

Naast Janneke zijn Jimi en Loes ook een draagmoeder geweest. Hun verhalen lees je, in Flair 38-2021, de editie die t/m 28 september in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hierOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

tekst Renée Brouwer | fotografie Petronellanitta | haar en make-up Tirzah Waasdorp