Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > ‘Ik ben vanaf mijn zesde tot mijn negende misbruikt door een oom’

‘Ik ben vanaf mijn zesde tot mijn negende misbruikt door een oom’

‘Ik ben vanaf mijn zesde tot mijn negende misbruikt door een oom’

Soms is het makkelijker om gevoelens op papier te zetten dan ze daadwerkelijk uit te spreken. Elke week wordt in Flair een ingestuurde brief van een lezeres gedeeld. Omdat deze mooie woorden hoe dan ook wat extra aandacht verdienen.

Herkenbaar

Ik ben vanaf mijn zesde tot mijn negende misbruikt door een oom. Dit heeft mijn leven op een onvoorstelbare manier beïnvloed. Onvoorstelbaar voor mensen die het zelf niet hebben meegemaakt, maar zeer voorstelbaar voor diegenen die het wel hebben meegemaakt. In het echte leven kom je zelden of nooit lotgenoten tegen, simpelweg omdat de meesten (onder wie ikzelf) daar niet open over durven te zijn. Het voelde dan ook troostend om in Flair 42 de drie verhalen te lezen van vrouwen die in hun jeugd zijn misbruikt. Ik begreep alles wat ze vertelden, met name de angst, de schaamte en het schuldgevoel naar de familie toe.

Lees ook:
Brief van de week: ‘Hand in hand, beiden met ons eigen verdriet, samen een rouwproces doorlopen’

Vooral het verhaal van Nathalie was herkenbaar, omdat haar moeder haar niet beschermd heeft of het voor haar opnam. En dat dat eigenlijk nog erger was dan het misbruik zelf. Zo was het ook voor mij en dat is uiteindelijk wat mij het meest heeft beschadigd. Want als een volwassen familielid jou gebruikt voor zijn seksuele behoeftes en je ouders, die je horen te beschermen, je niet geloven en het niet voor je opnemen, ga je als kind denken dat je niet de moeite waard bent. Gelukkig weet ik inmiddels dat ik wel de moeite waard ben, maar het blijft een gevecht om voor mezelf op te komen en mijn grenzen af te bakenen en te bewaken. Ik bewonder de moed van Nathalie, Mandy en Esther om met hun verhaal in Flair te verschijnen enorm. Veel liefs voor hen alle drie van een lotgenoot!

Jacintha

Ook iets delen? Stuur je brief naar flair@dpgmediamagazines.nl. Elke week wint één inzender deze mooie IK HEB FLAIR-armband, speciaal ontworpen en met de hand gegraveerd door kayasieraden.nl.

Beeld: GettyImages