Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Esmeralda onderging een buikwandcorrectie, borstlift en liposuctie: ‘Mijn man moest even wennen’

Esmeralda onderging een buikwandcorrectie, borstlift en liposuctie: ‘Mijn man moest even wennen’

Esmeralda onderging een buikwandcorrectie, borstlift en liposuctie: ‘Mijn man moest even wennen’

Voor Esmeralda, Bianca en Heidi belooft het een geweldig jaar te worden. Eindelijk zijn ze verlost van iets wat hen jarenlang ongelukkig maakte. “Ik ben er weer.”

Esmeralda Schoenmakers (39, marketingmanager) kreeg in 2017 een gastric sleeve en onderging daarna meerdere schoonheidsoperaties. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen.
“Als kind was ik nooit zwaar, maar toen ik op mezelf ging wonen toen ik begin twintig was, ging het de verkeerde kant op. Helemaal toen ik verkering kreeg met mijn man. We waren gezelligheidseters. Ik kon geen maat houden. Later werd ik depressief en werd eten voor mij het hoogtepunt van de dag. Ik kon ’s ochtends bij het wakker worden bedenken wat ik ’s avonds ging eten en me daar de hele dag op verheugen.

‘Ik besteedde geen aandacht aan mijn uiterlijk. Het was de moeite niet waard. Ík was de moeite niet waard’

Uiteindelijk woog ik meer dan honderd kilo. Tijdens mijn eerste twee zwangerschappen kreeg ik zwangerschapsdiabetes. De tweede keer was dat dermate ernstig dat de artsen me waarschuwden: als ik niets zou doen aan mijn overgewicht had ik vijftig procent kans om diabetes type 2 te krijgen. Het was de ‘toestemming’ die ik nodig had om voor een gastric sleeve (maagverkleining, red.) te gaan. Dat is een zware operatie. Om dat nou alleen voor je uiterlijk te doen, dat verdiende ik niet, vond ik. Ik had een extreem laag zelfbeeld.

In 2017 werd ik geopereerd en dat heeft mijn leven veranderd. Het leek alsof ik weer in contact kwam met mijn oude ik. Ik werd weer iemand die zichzelf leuk vindt. Toen ik zwaar was, besteedde ik geen aandacht aan mijn uiterlijk. Waarom zou ik? Het was de moeite niet waard. Ík was de moeite niet waard. Ik ging zelfs niet naar de kapper. Na die gastric sleeve pakte ik de rest van mijn uiterlijk stapje voor stapje aan. Een jaar na die eerste ingreep liet ik mijn borsten liften.

Na mijn derde – onverwachte – zwangerschap ging ik naar Turkije voor een buikwandcorrectie en een 360 graden liposuctie, zoals ze dat noemen. Dan zuigen ze rondom je romp vet weg, dus ook aan de zij- en achterkant. Later heb ik nog fillers genomen in mijn lippen en bij de neus-lippenplooi en mijn wenkbrauwen laten tatoeëren. Pas toen ik een selfie nam – dat deed ik voorheen nooit – dacht ik: jeetje, dat ziet er eigenlijk best goed uit. Die stuurde ik heel voorzichtig naar mijn man en later postte ik een keer een selfie op Instagram. Ik kreeg zulke positieve reacties: ‘Wat zie je er goed uit’ en ‘Ik zou je niet meer herkennen op straat’. Dat was zo’n omwenteling. Meenden ze dat nou of namen ze me in de zeik?

Lees ook:
Marije heeft een hond in huis halen onderschat: ‘Siep blaft de hele toko bij elkaar’

Het voelt fantastisch om in een kamer te kunnen staan en me niet te hoeven afvragen of ik de lelijkste ben, of de zwaarste. Ik ben niet meer bang dat ik voor gek sta omdat ik er niet goed uitzie, ik kan eindelijk mezelf zijn. Voor mij is dat ultieme vrijheid. Het geeft me zelfvertrouwen en het vertrouwen om aanwezig te zijn in een groep. Mijn nieuwe uiterlijk heeft mijn carrière ook een boost gegeven.

Vroeger wilde ik liever niet hardop praten in een vergadering, omdat ik me schaamde voor mijn uiterlijk. Dat is weg. Ik durf een praatje of grapje te maken en ben niet meer bang. Ik weet ook dat het uitmaakt hoe je eruitziet. Een collega die even zwaar is als ik was, werd ‘die bolle’ genoemd. En mensen vullen dan ook de rest voor je in: als je dik bent, ben je bijvoorbeeld ook lui. Mensen behandelen me nu totaal anders. Mijn man moest even wennen aan het feit dat ik zo veel tijd aan mijn uiterlijk besteed, maar hij vindt het prachtig en heeft me alleen maar gesteund.”

Naast Esmeralda zijn Bianca en Heidi ook verlost van iets wat hun jarenlang ongelukkig maakte. Hun verhalen lees je, in Flair 01-2022, de editie die t/m 11 januari in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hierOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

tekst Suus Ruis | fotografie Petronellanitta