Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Actrice Anniek Pheifer (44) dacht: ‘Ik kan verder helemaal niks’

Actrice Anniek Pheifer (44) dacht: ‘Ik kan verder helemaal niks’

Actrice Anniek Pheifer (44) dacht: ‘Ik kan verder helemaal niks’

Anniek Pheifer (44) is voor twintig jaar al een succesvolle actrice. Daarmee is ze altijd druk in de weer, maar ze is de afgelopen tijd veel drukker met zich zorgen maken over alle wereldproblemen. “Black Lives Matter, de bosbranden en overstromingen, dat het deze zomer ineens vijfenveertig graden werd in Canada. Ik raakte daar soms helemaal lamgeslagen van,’ vertelt Anniek. 

Ze is kleiner dan ze op het filmdoek lijkt, draagt kleurige Air Jordans en heeft vrolijk oranje gelakte nagels. Toch is het twee keer omkijken voordat ze pas opvalt als ‘die ene actrice’. Ja die ene, kom, waar speelde ze ook alweer in, zij is heel bekend toch? Tenminste, dat zeggen twee vrouwen tegen elkaar als Anniek na afloop van dit interview rustig wegloopt van het Haarlemse rooftopterras. De vragen van die vrouwen komen niet omdat Anniek er onopvallend uitziet, maar waarschijnlijk omdat ze van zo véél te herkennen is.

Sinds ze in 2000 afstudeerde aan de toneelschool in Amsterdam zat ze nooit zonder werk en speelde ze tientallen rollen op het toneel, in films en in televisieseries. Dat varieerde van een kleine rol als ‘meisje in de disco’ in Het schnitzelparadijs (2005) tot dit jaar een glansrol als de kalmpjes doorslaande moeder Kim in de NPO-serie Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden. En dan draagt ze ook al vijftien jaar bij aan kinderprogramma Het klokhuis (“Dat is dus een van de leukste dingen om te doen. Voor kinderen goede, slimme grapjes maken, is echt geweldig.”), en had ze al verteld dat ze ooit in de commerciële cultfilm Costa! speelde? “Dat was dankbaar publiek hoor, ik vond het heel leuk om te doen. Hoe dan ook: ik heb altijd best veel gewerkt, ja.”

Heb je daar een verklaring voor?

“Ik deed de toneelschool omdat ik mooie, serieuze stukken wilde maken en die kant ben ik ook opgegaan. Maar ik ben altijd diverse dingen blijven doen, wat soms lastig uit te leggen was. Vlak voor ik me als vaste acteur verbond aan Het Nationale Toneel in Den Haag, speelde ik in een jolige productie waardoor ik bij het tv-programma Jiskefet van de VPRO werd gevraagd. Maar ik vónd ook veel leuk en kennelijk vonden die mensen mij leuk genoeg om me erbij te hebben.”

Acteren bij een gezelschap betekent vaak maandenlang een paar dagen per week in een bus op weg zijn naar een theater aan de andere kant van het land…

“Zeker. Vooral toen mijn kinderen nog jong waren, heb ik het daar heel moeilijk mee gehad. Toch deed ik het, want ik wilde werken, maar daardoor was ik veel ’s avonds weg om te spelen in Den Bosch, of Venlo. En de glamour van dat onderweg zijn is nul, hè? Het begon me op te breken dat ik zo vaak weg was, zeker toen mijn kinderen gingen puberen.”

Lees ook
Radionieuwslezer Fien Vermeulen (30): ‘Ik leef mijn leven weer aan de bovenkant van de medaille’

Was dat de reden waarom je drie jaar geleden besloot je vaste aanstelling bij Het Nationale Toneel op te zeggen?

“Nou, ik zag ook steeds vaker allerlei mensen in allerlei treinen voorbijrijden waar ik stiekem ook in wilde zitten. Er waren zo veel leuke projecten waar ik niet aan mee kon doen omdat ik vast aan het gezelschap was verbonden, dat ik het tijd vond om zelfstandig te worden.”

En, hoe bevalt je vrijheid als zzp’er?

Lachend: “Zucht… heb je even? Ik ben nog steeds weleens bang dat er geen werk meer komt, maar dat is nog niet gebeurd. Al heb ik ook weleens gedacht: blijf ik dit werk voor altijd doen?”

Lees het hele interview met Fien Vermeulen in Flair 37-2021, deze ligt van 15 t/m 21 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

tekst Liesbeth Smit | fotografie Bart Honingh | styling Elise Verhoeven | haar & make-up Linda Huiberts