Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Uit onderzoek gebleken: de geur van je partner werkt kalmerend tegen stress

Uit onderzoek gebleken: de geur van je partner werkt kalmerend tegen stress

Uit onderzoek gebleken: de geur van je partner werkt kalmerend tegen stress

Stress op werk, om de kinderen of stress door een volle agenda? We kennen het allemaal en iedereen heeft er wel eens last van. Merk je dat het allemaal even te veel wordt? Er bestaat een heel simpel trucje om de stress te verminderen. Namelijk de geur van je partner ruiken. Hiervoor hoeft hij of zij niet eens echt bij je te zijn. 

Onderzoek

Voor een onderzoek van de universiteit van Britisch Columbia in Canada werden 96 stellen onderzocht. De mannen moesten 24 uur lang hetzelfde witte t-shirt dagen. Hierbij mochten ze geen deodorant of parfum gebruiken. De vrouwen werden onderworpen aan een stresstest. Hierbij kregen ze twee shirts: een ongedragen t-shirt en een gedragen shirt. Dit gedragen shirt kon van hun eigen partner zijn, maar ook van een van de andere mannen.

Minder stress

na de test werd gemeten hoeveel stress de vrouwen ervoeren. Dit werd gedaan door middel van een vragenlijst en aan de hand van de hoeveelheid cortisol in hun lichaam. Cortisol is het welbekende stresshormoon. En wat bleek? De vrouwen die het shirt van hun partner droegen, ervoeren een stuk minder stress dan de vrouwen die het ongedragen shirt kregen. Dit effect werd groter wanneer ze de geur van hun partner ook echt herkenden.

Vreemde geur

Wat opviel in de test was dat de geur van een vreemde voor meer stress zorgde. Deze vrouwen hadden veel meer cortisol in hun lichaam. Dit komt waarschijnlijk door ons natuurlijke instinct om vreemden te wantrouwen.

Lees ook
Voorkom onnodige stress: zo houd je je to-dolijst wél overzichtelijk

Kleding van partner

Volgens de onderzoekers verklaart dit onderzoek waarom we het zo fijn vinden om kleding van onze partner te dragen. Dit is vooral als je je partner moet missen, dan kan dit troost bieden. Dus heb je stress? Ruik dan heel even aan een gedragen kledingstuk van je partner. Zo verminder je de stress heel erg makkelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Pexels

Shoppen is altijd een goed idee