Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Opgebiecht > Steven schiet te hulp: ‘Ik wil niet meer samenwerken met mijn vriendin’

Steven schiet te hulp: ‘Ik wil niet meer samenwerken met mijn vriendin’

Steven schiet te hulp: ‘Ik wil niet meer samenwerken met mijn vriendin’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Bedrijf samen

Fiona: Drie jaar terug ben ik met een vriendin een horecabedrijf gestart. Het leek ons leuk om dat samen te doen en we dachten dat we goed zouden kunnen samenwerken. In de praktijk valt dat nogal tegen, en het coronajaar heeft dat nog eens benadrukt. Hoewel we het financieel wel redden, ben ik nu eigenlijk op het punt beland dat ik helemaal niet meer met haar wil werken. Maar hoe vertel ik dat zonder haar te verliezen als vriendin? 

Steven: Door haar precies te vertellen wat jij nu schrijft. Tenzij er redenen zijn om het niet te doen, is eerlijkheid uiteindelijk vaak de beste strategie. Jullie zijn gewoon betere vriendinnen dan compagnons, daar zijn jullie nu achter gekomen. Het lijkt me ook nog eens sterk dat dit nieuws voor haar zou zijn; misschien zitten jullie wel op elkaar te wachten wie het eerst durft te zeggen dat er spanning heerst in jullie zakelijke samenwerking. Dus gooi het open en geef het lucht. Want als je iets in de wond laat zitten, gaat het zweren.

2. Motor

Roxanne: Mijn vriend en ik zijn zes jaar bij elkaar, hebben samen een dochter en we hebben het goed. Nu is er een issue: hij wil zijn motorrijbewijs halen en dan lekker gaan toeren met een vriend. Ik vind motor-rijden doodeng en gevaarlijk en ik vind dat hij rekening moet houden met ons. Hij vindt mijn angst vervelend, maar wil ook vrij zijn in de keuzes die hij maakt. Wat vind jij? 

Steven: Dit is een onmogelijke vraag, omdat er bijna geen compromis te vinden is én jullie allebei een punt hebben. Praat erover met elkaar. Het is iets tussen jullie, wat andere mensen vinden is niet relevant. Door er veel over te spreken, ontstaat er soms ineens begrip en ruilt je vriend de motor in voor een boot of neemt hij jou af en toe mee om te laten zien hoezeer veilig-heid voor hem van belang is. Niet allebei zo veel mogelijk mensen vragen wat zij vinden, maar het af en toe samen op de agenda zetten. Dan ontstaat er vaak wel ergens beweging.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik voel me niet op mijn gemak bij mijn eigen kind’

3. Trakteren

Viveke: Een moeder uit de klas van mijn zoon (6) neemt haar kind en een aantal vriendjes vaak mee uit. Laatst mocht mijn kind zelfs mee naar de dierentuin. We hoefden niet mee te betalen aan het kaartje. De kinderen vinden het prachtig, en willen alleen nog maar bij hun vriendje spelen. Moet ik nu ook van die uitjes organiseren (eigenlijk vind ik dat onzin en erg duur) of eens met deze moeder gaan praten? Het lijkt me ook nogal druk voor haar, elke week een dag met dat hele spul op pad. 

Steven: Met elkaar praten is altijd goed, zeker als iets je dwarszit. Maar wat jou dwarszit hoeft haar niet dwars te zitten. Ze vindt het misschien wel het hoogtepunt van haar week om met die kinderen op pad te zijn. Je projecteert je eigen gevoelens bij al die drukte op haar. Ten tweede gaat het natuurlijk vooral over je toon, als je dit zou bespreken. Vraag uit oprechte belangstelling hoe zij die tochtjes ervaart. En het feit dat zij ervoor kiest om jouw zoon overal mee naartoe te nemen, wil niet zeggen dat het omgekeerd ook hoeft. Zij is vrij in haar keuze en jij bent vrij in die van jou.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Deze Steven schiet te hulp komt uit Flair 41-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: GettyImages