Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Drie kids én een carrière: ‘Dat mijn man een stapje terug kon doen, kwam geen seconde bij ons op’

Drie kids én een carrière: ‘Dat mijn man een stapje terug kon doen, kwam geen seconde bij ons op’

Relaties & opgebiecht
Drie kids én een carrière: ‘Dat mijn man een stapje terug kon doen, kwam geen seconde bij ons op’

Als Bregje van der Horst (39, getrouwd en moeder van drie kinderen van 10, 8 en 6) een hogere functie als platformmanager aangeboden krijgt, twijfelt ze geen moment. Tot ze merkt dat deze baan niet te combineren valt met thuis.

“Toen mijn werkgever aangaf meer potentie in me te zien en vroeg of ik de functie van platformmanager op me wilde nemen, wist ik meteen: dit is het! Het was de carrièrestap die ik al een tijd ambieerde. Ik werkte als redacteur bij een digital agency voor onder andere Unilever. Een leidinggevende functie was precies wat ik wilde. Er werd me gevraagd om zowel het redactie- als developmentteam aan te sturen en één dag per week op het hoofdkantoor in Antwerpen te zijn. In theorie klonk het ideaal: een contract voor 32 uur, dat betekende vier dagen werken en één dag per week vrij om bij de kinderen te zijn. Ik ging er dan ook vol voor.

Onderschat

Al snel merkte ik dat ik op mijn vrije dag ook aan het werk was. Even mijn mail checken, concepten bedenken. Ik wist dat het beter was om werk en privé gescheiden te houden, maar ik voelde de druk om te presteren en snel te reageren. Ik werd er niet vrolijker van. Ik deed geïrriteerd tegen de kinderen, kon niet wachten totdat ze naar bed gingen, zodat ik mijn werk kon afmaken.

Mijn man werkte ook 32 uur per week en volgde daarnaast een hbo-studie. We hadden dat destijds samen overlegd en ik was akkoord gegaan met het feit dat dat betekende dat ik meer voor de kinderen zou moeten zorgen. Ik had het alleen onderschat, zeker in combinatie met die hogere functie.

Lagere functie

Toen ik een hele dag alleen nog maar kon huilen, heb ik een gesprek aangevraagd bij mijn leidinggevende en kon ik een stapje terug doen. Ik kreeg een lagere functie aangeboden. Het kostte me salaris, maar ik merkte direct dat ik me beter voelde. Meer in balans. Toen ik zwanger was van de derde en het project stopte, besloot ik even niet te werken.

Lees ook
‘De fantasieën over Jos winden me soms zo op, dat het leidt tot een vrijpartij met mijn man’

Vlammen

Het gekke is: het is nooit onderwerp van gesprek geweest dat mijn man een stapje terug zou doen. Natuurlijk hadden we samen besloten dat hij naast zijn werk zou gaan studeren, maar op het moment dat dit in de praktijk niet haalbaar bleek, had hij ook een keuze kunnen maken. Allebei zijn we er blijkbaar onbewust vanuit gegaan dat de zorgtaken grotendeels bij mij lagen. En dat was niet goed voor mijn carrière. Toch was de rust me heel wat waard.

Ik heb na mijn derde zwangerschap zelfs een baan gehad die aanvankelijk onder mijn niveau lag – ik hoefde alleen de telefoon te beantwoorden – maar die beter te combineren was met thuis. Uiteindelijk is het goed gekomen. Ik heb een heerlijke tijd bij dat bedrijf gehad en ben meegegroeid tot aan de top. Inmiddels heb ik een éígen bedrijf en heb ik onlangs een grote klus binnengehaald. Mijn man heeft al gezegd dat het nu zijn beurt is met de kinderen, zodat ik kan gaan vlammen.

Oerinstinct

Het is gek hoe sommige dingen er ingebakken zitten. Ons oerinstinct vertelt ons blijkbaar nog steeds dat vrouwen het thuis regelen, hoe geëmancipeerd we ook zijn. Maar mijn man en ik zien nu allebei in dat we de rollen ook kunnen omdraaien. En daar ben ik heel blij mee.”

Het hele verhaal lees je in Flair 11-2020. Deze ligt t/m 17 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee