Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Renata (34) draagt groot geheim met zich mee: ‘Mijn man weet niet dat ik €40.000 schuld heb’

Renata (34) draagt groot geheim met zich mee: ‘Mijn man weet niet dat ik €40.000 schuld heb’

Relaties & opgebiecht
Renata (34) draagt groot geheim met zich mee: ‘Mijn man weet niet dat ik €40.000 schuld heb’

Renata (34) heeft flinke schulden overgehouden aan een vorige relatie. Nu ze hertrouwd is, weet haar nieuwe man nog van niks. Maar hoelang ze dat vol kan houden… “Mijn BKR-registratie zal bij een hypotheekaanvraag voor grote problemen zorgen.”

Verstrikt in een foute relatie

“Tot op de ochtend van ons trouwen ben ik van plan geweest het op te biechten. Zo vaak lagen de woorden op mijn lippen. Dan hapte ik naar adem om te zeggen: ‘Lief, je moet nog iets weten…’ Maar elke keer slikte ik het in. Stelde ik het uit. Volgende week, morgen, later, straks. Tot ik naast hem stond, in een witte prinsessenjurk, bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik voelde me een bedrieger. Toch zei ik ja. Natuurlijk zei ik ja; ik wilde niets liever dan trouwen met Lex, de man die mijn leven weer zin heeft gegeven en mij omringt met zo veel liefde dat ik haast niet kan geloven dat mij dit overkomt.”

Foute relatie

“Voordat ik Lex ontmoette, zat ik zeven jaar verstrikt in een foute relatie. Nu ik weet hoe het anders kan, snap ik niet dat ik het zo lang heb laten voortduren. Maar als je er midden in zit, wen je er langzaam aan, heb ik ontdekt. En het begon zo leuk, we waren erg verliefd. Pas toen hij bij mij was ingetrokken en zijn eigen huis had opgezegd, ontdekte ik dat hij weleens drugs gebruikte. Doordat mijn moeder alcoholist was – en aan de gevolgen daarvan is overleden – ben ik tegen alle verdovende middelen die er maar zijn.”

‘Ik verdiende het geld, hij maakte het op. We raakten in de schulden’

“Ik vond het vreselijk dat mijn ex soms blowde en coke snoof, maar hij bagatelliseerde het: hij was een recreatief gebruiker, ik moest me geen zorgen maken. En hem vooral niet met mijn moeder vergelijken, dat maakte hem woest. Omdat ik van hem hield, wilde ik hem geloven. Thuis gebruikte hij nooit, dat moest ik hem nageven. Misschien overdreef ik inderdaad.”

In de schulden

“Na een paar jaar kon ik dat niet meer denken. Hij was nog maar zelden thuis en als hij er al was, sliep hij of was hij agressief. Ik verdiende het geld, hij maakte het op. We raakten in de schulden. Beter gezegd: ík raakte in de schulden. Omdat hij me onder druk zette om leningen af te sluiten. Echt, als ik hem nog één keer zou helpen zijn problemen op te lossen – er was altijd nog wel iemand die geld van hem kreeg – zou hij stoppen met de drugs en zou alles anders worden. Ik ben veel te lang blijven hopen dat hij dat echt zou doen. Mijn moeder had ik niet kunnen redden; hem wilde ik wél helpen. En ik wist dat hij een goed hart had.”

‘De ravage was enorm: ik had schulden van tegen de veertigduizend euro’

“Ondanks dat zogenaamde goede hart van hem heeft hij me verlaten toen ik volledig aan de grond zat en mijn huis uit moest vanwege een hoge huurschuld. Een vriendin heeft me opgevangen. Bij haar mocht ik eindeloos uithuilen en ze hielp me orde op zaken te stellen. De ravage was enorm: ik had een schuld van tegen de veertigduizend euro. Met hulp van haar heb ik alles bij één partij weten onder te brengen. Daar sprak ik een betalingsregeling mee af. Het is pijnlijk om elke maand een groot deel van mijn salaris af te staan en te weten dat dit nog heel lang zo zal blijven. Ik ben boos op mijn ex, en voel me dom, heel dom.”

Nieuwe vlam

“Toen ik Lex ontmoette, ruim een jaar geleden, dacht ik dat ik nog helemaal niet klaar was voor een nieuwe relatie. Ergens meende ik dat alle mannen erop uit waren om mij kapot te maken. Het is voor Lex niet eenvoudig geweest mijn hart te veroveren. Met heel veel geduld is hem dat toch gelukt. Hij liet mij voor het eerst zien wat echte liefde is. Hij vroeg of eiste niets van mij, gaf alleen maar en was dankbaar voor elk lief gebaar dat hij spontaan van mij kreeg. Langzaam ontdooide ik en begon ik hem te vertrouwen. Ik ben nu zo blij met hem. Hij heeft me weer een toekomst gegeven. We dromen van kinderen, een mogelijkheid die ik eigenlijk had opgegeven. Ik ben ervan overtuigd dat hij een fantastische vader zal zijn.”

Lees ook 
Renée (32) verloor op vakantie haar ongeboren tweelingdochters: ‘Ik durfde maar heel even te kijken’

Slapeloze nachten

“Over mijn ex heb ik Lex niet erg veel verteld. Ik schaamde me. Over mijn schulden durfde ik al helemaal niets te zeggen. Gelukkig leek dat ook niet nodig: Lex heeft een goede baan en betaalt meestal als we iets leuks doen. Dat lijkt hij met liefde te doen. En ik woon bij hem; om een financiële bijdrage heeft hij nooit gevraagd. Drie maanden geleden ging hij onverwacht op z’n knieën. Dat had ik nog lang niet zien aankomen. Maar ik huilde van geluk en zei dat ik niets liever wilde. We dronken bubbels en dansten tot diep in de nacht close in zijn woonkamer. Aan mijn geheim dacht ik pas later. Ik wist dat ik het nu moest opbiechten. Want als we zouden trouwen, zou mijn schuld ook zíjn schuld worden.”

Lees verder in Flair 38-2020. Deze ligt t/m 22 september in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Lydia van der Weide

Shoppen is altijd een goed idee