Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Carolien bleef achter met 7 maanden oude baby: ‘Hij was 25 meter naar beneden gevallen’

Carolien bleef achter met 7 maanden oude baby: ‘Hij was 25 meter naar beneden gevallen’

Relaties & opgebiecht
Carolien bleef achter met 7 maanden oude baby: ‘Hij was 25 meter naar beneden gevallen’

Journalist en schrijver Carolien Spaans (41) verloor 3,5 jaar geleden volkomen onverwacht haar man Jean Michel. Ze bleef achter met hun zoontje Lucas, toen 7 maanden oud en vond een nieuwe liefde: ‘Het kan naast elkaar bestaan: veel houden van je overleden partner en verdriet hebben, en jezelf weer geluk toestaan. De straf is immers al groot genoeg.’

‘Er viel een stilte’

“De dag van Jean’s dood had ik gewerkt en reed ik terug naar mijn ouders die op Lukie pasten. Jean was met collega’s snowboarden in Zwitserland. Het was een mooie dag, vroeg nog. Eenmaal bij mijn ouders thuis ging hun huistelefoon. Het was mijn schoonzus. Ze had eerst op mijn mobiel gebeld, maar die lag boven en had ik niet gehoord. ‘Hoi Caro’, zei ze, waarna een stilte viel. Toen wist ik het. Ik moet gegild hebben, want mijn ouders kwamen aangerend. Mijn moeder was compleet van slag en mijn vader huilde, dat had ik hem nog nooit zien doen.”

25 meter naar beneden

“Nog diezelfde avond zaten Jean’s beste vriend en ik in het vliegtuig naar Zwitserland, waar ik de volgende middag Jean mocht zien. Hij lag opgebaard in een kerkje. Ik had drie kwartier de tijd, want er was een meisje bij een auto-ongeluk overleden dat daarna opgebaard moest worden. Jean zag er puntgaaf uit. Hij was 25 meter naar beneden gevallen, in een gletsjerspleet, maar in een dikke laag sneeuw terechtgekomen.”

Uitvaart was vreselijk

“Je hoort weleens dat mensen zich bij elkaar rapen voor de uitvaart en dat die dag ergens toch mooi is. Dat had ik helemaal niet, het was een vreselijke dag. Ik kon alleen maar huilen. Bij de condoleance kwamen wel duizend mensen. Jean was een gezellige levensgenieter, ik heb een hekel aan dat woord, maar hij was het echt. Uit elke dag haalde hij het maximale en iedereen was gek op hem. Ik stond voor de uitvaart als een soort koffiejuffrouw ‘goedemorgen… goedemorgen… goedemorgen’ te zeggen tegen allemaal mensen die ik amper kende, zoals vrienden van Jean’s ouders en zijn kennissen van de voetbalclub. Toen was er even pauze voor een broodje, dat smaakte me als cement. De dag ging zo ontzettend langzaam.”

Rouwen met een baby

“Het nieuwe normaal kwam al snel. Rouwen deed ik tussen het zorgen voor onze baby door. Een kind dwingt tot regelmaat, dat wil zijn natje en zijn droogje, een slaapje en een kusje. Dat dicteert je leven. Bovendien was er brood op de plank nodig, dus ik moest gewoon werken. Ik kon geen fruithapje maken en heel hard huilen tegelijkertijd ‒ multitasken is geen talent van mij ‒ dus huilde ik ’s avonds als Lukie sliep of als hij op de crèche was. Ondertussen ging ik dat eerste jaar helemaal kapot.”

Lees ook
Sanne (29) woont met haar man én 10 jaar jongere zusje: ‘Natuurlijk was het even wennen’

Een seintje

Na een halfjaar was ik bij mijn ouders in de tuin en kwam er een vlinder naast mijn schoen zitten. Hij ging niet weg, hoe hard ik ook stampte. Toen besloten we allemaal dat dat Jean moest zijn, zelfs mijn vader, die verre van zweverig is. Het nummer Catch & Release, dat begint met de regel There’s a place I go to van Matt Simons draaiden we op zijn uitvaart en knalt op de gekste momenten uit de speakers. Zo hoorde mijn zwager het in een kroeg in Frankrijk op zijn verjaardag, nota bene exact om 00.00 uur. Gisteren was ik op huizenjacht met mijn nieuwe liefde. Toen ik daarna de auto startte, was dat nummer op de radio. Misschien wil Jean zo wel laten weten dat hij zijn goedkeuring geeft, hoop ik. Als hij nog ergens is, zou het fijn zijn als hij blij is met mijn vriend, want die gaat toch zijn kind opvoeden, als het meezit.”

Lees het hele verhaal, over het opgroeien van Lukie zonder vader en het vinden van een nieuwe liefde na het verlies van de man van je leven, in Flair 03-2020.
Deze editie ligt van 15 t/m 21 januari in de winkels. Bestellen of nabestellen kan hier.

Tekst: Eva Munnik | Beeld: Justine Wouterson

Shoppen is altijd een goed idee