Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Lieke (31) werd misbruikt: ‘Ik was 14 en hij verweet me dat ik niet sexy genoeg deed’

Lieke (31) werd misbruikt: ‘Ik was 14 en hij verweet me dat ik niet sexy genoeg deed’

Relaties & opgebiecht
Lieke (31) werd misbruikt: ‘Ik was 14 en hij verweet me dat ik niet sexy genoeg deed’

Destijds dacht ze dat ze verliefd was. Nu weet Lieke (31) wat het werkelijk was: misbruik. Toen ze amper 14 was, liet een 26-jarige man zijn oog op haar vallen. Met haar verhaal hoopt ze jonge vrouwen te inspireren om nee te zeggen. ‘Heel lang heb ik me slecht gevoeld, omdat ik nooit heb tegengestribbeld. Ik was dankbaar toen ik jaren later las dat het normaal is om stil te vallen.’

‘Ik weet niet waarom ik loog’

“‘Wil je dit zelf?’, vroeg mijn moeder mij. Ze zat tegenover me met het pakje condooms dat ze op mijn kamer had gevonden. Ze leek heel rustig. ‘Vind je het fijn?’ Ik keek haar aan en antwoordde zonder te knipperen: ‘Ja’. Nu snap ik niet waarom ik loog. En ik snap ook niet waarom ik niet kon stoppen. Het enige wat ik erover kan zeggen, is dat ik in een waas zat. De complimenten die hij maakte, hoe hij naar me keek… ik was 14 en voelde me er heel bijzonder door. Een man van 26 die bij mij wilde zijn! Achteraf weet ik: het ging hem alleen om de seks. En wat ik tegen mijn moeder zei, was helemaal niet waar: ik vond het niet fijn. Het gebeurde altijd hoe hij het wilde en wanneer hij het wilde. Zelfs als we zogenaamd iets leuks gingen doen, zoals naar de bioscoop, dan moest ik hem daar bevredigen.”

Lees ook
Kinderen Ruinerwold doen eenmalig hun verhaal in docu Jessica Villerius

‘Kriebels in m’n buik’

“Ik ontmoette hem nota bene via mijn ouders. Met mijn ouders en broer gingen we barbecueën bij zijn ouders, kennissen van die van mij. Hun zoon was twaalf jaar ouder dan ik, volwassen al, maar hij trok die avond met mij en mijn zestienjarige broer op. We kletsten en hij vroeg mij van alles. Knap vond ik hem niet, het was puur om de aandacht en de manier waarop hij naar me keek, waardoor ik me mooi voelde. Nog diezelfde avond stuurde hij me een sms’je dat hij met me wilde afspreken. Ik lag al in bed en voelde kriebels in mijn buik. Wat een eer dat een ‘jongen’ van 26 mij interessant vond! Het streelde mijn ego. Meteen sms’te ik terug dat ik ook graag wilde afspreken, al wist ik toen al dat mijn ouders dat nooit goed zouden vinden. Het weekend erna zouden we elkaar ontmoeten op het strand.”

‘Ik was volledig in paniek’

“Die eerste keer gebeurde er niet zo veel. Het was zomer en hij wilde mijn rug insmeren en zijn hand ging wel even onder mijn bikini. Bij het afscheid gaf hij me een handkus en dat was het. Ik was verliefd. Vanaf toen zag ik hem elke week, stiekem. Al snel ging het verder, hij wilde seks. Ik was daar nog helemaal niet aan toe, maar hij beweerde van wel, dat kon hij duidelijk merken, zei hij. Hij haalde me over en beloofde dat ik zou mogen aangeven of het wel ging. Zo niet, dan zou hij stoppen. Maar toen het eenmaal zover was, drukte hij gewoon door. Vanaf toen moest het elke keer gebeuren. Een keer scheurde het condoom en was hij helemaal blij: we zouden een kindje krijgen samen! Ik was volledig in paniek terwijl hij vrolijk namen verzon. Ik kon met niemand delen hoe bang ik was, want niemand wist hoe ver ons contact ging. Wat was ík opgelucht toen ik ongesteld werd.”

Koppige puber

“Mijn ouders kwamen achter ons contact door mijn hoge telefoonrekening. Ze waren heel kwaad en verboden me om hem nog te zien. Maar ik was een puber en heel koppig. ‘Dat maak ik zelf wel uit!’, riep ik tot wanhoop van mijn ouders. Ze wisten toen nog niet dat we ook al seks hadden. Dat kwam aan het licht toen mijn moeder tijdens het opruimen van mijn kamer die condooms vond. Maar ze stonden machteloos, ik had mijn eigen wil. En ík wilde hem blijven zien, terwijl het eigenlijk helemaal niet leuk was met hem.”

Bang en eenzaam

“Als we gingen ‘wandelen’ in het bos, wist ik al waar het mee zou eindigen. Altijd als we iets gingen doen samen, zat er seks aan vast. Onze buurman was rechercheur en wist van de situatie af. Hij ondersteunde mijn ouders en gaf hen advies. Door hem kwam er een keer een agent met mij praten, om te vertellen dat ik aangifte kon doen als ik dat wilde. Ik was immers minderjarig. Maar ik deed er niets mee, ik bleef mijn vriend zien. Toen mijn moeder die condooms vond, dacht ik eigenlijk: gelukkig, nu weten ze het. Want ik was ergens ook bang en eenzaam.”

Lees ook
Katja: ‘Niet lang na de bevalling bleek waarom ik slecht herstelde van de keizersnede’

‘Hij draaide helemaal door’

“Op de vreselijkste avond van mijn leven kwam het keerpunt. Ik zou bij hem gaan eten, hij woonde tijdelijk bij een vriend en die was die avond weg. Toen ik aankwam, was de tafel gedekt. Maar we kwamen niet verder dan het voorgerecht. Daarna legde hij mij op tafel voor seks, en later bond hij me vast op bed. Doordat hij drugs had gebruikt, kreeg hij geen goede erectie. Dat lag aan mij, zei hij. Ik was een ‘dikke koe’. Ik kon niks, niet goed pijpen of strippen. Nu ik 31 ben en zelf een dochter heb, denk ik: wat was hij een ziek figuur. Ik was veertien! Ik speelde nog met barbies, sliep met knuffels in mijn bed en hij verweet me dat ik niet sexy genoeg deed. Hij was high en draaide helemaal door, hij dacht dat er een complot was en dat hij achtervolgd werd. Ik was doodsbang. De deur zat op slot en ik had geen telefoon bij me. Op een gegeven moment wist ik los te komen en naar het balkon te vluchten. Toen ik eenmaal buiten stond, kwam hij achter me aan. In zijn ogen leek het erop dat ik van het balkon wilde springen. Hij leek ervan te schrikken en kwam een beetje bij zinnen. Uiteindelijk heeft hij me toen toch naar huis gebracht. Het was een heel angstige avond en het begin van het einde van onze relatie.”

Lees het volledige verhaal in het nieuwe nummer van Flair (05-2020).
Deze editie ligt nú, van 29 t/m 4 februari, in de winkels. Bestellen of nabestellen kan hier.

Tekst: Eva Munnik | Beeld: Justine Wouterson

Shoppen is altijd een goed idee