Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Ouderenseks

Ouderenseks

Ouderenseks

Je wilt het misschien niet weten, maar toch is het zo: jouw ouders hadden ooit seks. En hopelijk voor hen, hebben ze dat nog steeds en blijft dat ook zo, zolang het nog kan.

Goedemorgen zonder zorgen
Een Engelse ochtendshow sneed het onderwerp ‘seks op oudere leeftijd’ aan. Kijkers die nietsvermoedend en rustig wakker wordend op het programma afstemden voor hun dagelijkse portie ochtendnieuws, werden plots geconfronteerd met sekstips voor 70-plussers.

Op de achtergrond demonstreerden twee witharige oudjes in glimmende pyjama’s bovendien ter illustratie diverse seksstandjes, op een voor de gelegenheid in de studio geplaatst bed. Onderwerpen als comfort, erectieproblemen en orale seks werden uitgebreid besproken.

Iehww, iehww!
Voor de meeste mensen, vooral jongeren, is seks op oudere leeftijd een taboe. Ik kan me nog herinneren dat in mijn puberteit mijn grootouders een keer op bezoek waren en het onderwerp van gesprek op de een of andere manier (vraag niet hoe of waarom) op seks kwam. “Het is heel normaal hoor, dat je nog seks hebt als je ouder wordt”, zei mijn moeder quasi nonchalant. “Iehww,” antwoordde ik toen, “dat wil ik helemaal niet weten van jullie.” Ik dankte God op mijn blote knieën dat ik ze nog nooit had betrapt.

Oma legde vervolgens liefkozend haar hand op het been van opa en voegde aan de conversatie toe: “Nou, inderdaad. Denk je soms dat wij het nooit meer doen?” Direct voelde ik een rilling van afschuw over mijn hele lijf lopen. Iehww, iehww, iehwwww!

Oud, verrimpeld en grijs
Nu ik ouder (en wijzer, ahum) ben, weet ik dat het natuurlijk alleen maar een heel goed teken is als je nog seks hebt in een relatie en/of huwelijk van vele jaren. Over mijn huidige seksleven heb ik ab-so-luut helemaal niets te klagen, maar het is natuurlijk nog maar de vraag wat daarvan overblijft na jaren op elkaars lip, kinderen, kleinkinderen en aftakelende lijven. Vind ik mijn vriendje nog steeds aantrekkelijk als ie oud, verrimpeld, grijs en misschien slecht ter been is? En hij mij?

Hou het gezond
Voor nu is het in ieder geval zaak om ons gezonde seksleven zo lang mogelijk zo gezond te houden. Tijd voor elkaar vrij maken, elkaar verleiden en verrassen. Jezelf mooi blijven maken voor je partner, zodat je jezelf ook mooi voelt.

Zo hoop ik over 40-50 jaar tegen mijn eigen kleinkinderen te kunnen zeggen: “Nog tips nodig, jongens?”

Beeld: Daily Mail