Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Opgebiecht: ‘Ik word steeds zwaarder en mijn man vindt dat niks’

Opgebiecht: ‘Ik word steeds zwaarder en mijn man vindt dat niks’

Relaties & opgebiecht
Opgebiecht: ‘Ik word steeds zwaarder en mijn man vindt dat niks’

Chantal (34): “Ik word steeds zwaarder. Ik ben daar zelf niet blij mee, en mijn man is dat zeker ook niet. Ik merk dat hij me minder aantrekkelijk vindt en daar word ik behoorlijk onzeker en ongelukkig van. Maar ik realiseer me ook dat ik er niks aan doe. Afgelopen jaar ben ik dik tien kilo aangekomen en Jeroen vindt dat niks. Hij heeft altijd commentaar gehad op mensen, vrouwen vooral, die in zijn ogen te dik zijn. Nu ik zwaarder ben, laat hij me dat weten ook.”

Vriend kritiek gewicht

“Het is makkelijk om corona de schuld te geven van alles, maar het thuiswerken heeft zeker meegespeeld. De hele dag in huis en alles bij de hand, dan kan ik de verleiding niet weerstaan van één, twee, vijf, acht koekjes bij de koffie. Zo ben ik en ik vind het lastig om dat te laten. Met de lunch pak ik ook groter uit; we hebben er nu lekker de tijd voor. Jeroen vindt het heerlijk als ik hem broodjes uit de oven voorzet, blauwe kaas erop, beetje stroop, peertje, leuk aangekleed.”

‘Mijn fiets komt alleen nog de schuur uit voor de boodschappen en zelfs die laat ik liever bezorgen’

“Hij heeft er geen last van, omdat hij elke ochtend vroeg hardloopt. Jeroen is trots op zijn lijf; hij eet veel, maar beweegt nog meer. Ik eet ook graag, alleen dat bewegen schiet er bij mij vaak bij in en dat merk ik: ik kom hartstikke veel aan! Ik vind het niet gek en ik denk dat het wel weer beter zal gaan als de crisis straks voorbij is. Als ik weer naar mijn werk moet fietsen, is dat al acht kilometer. ’s Avonds terug nog een keer die afstand en meestal maak ik tussen de middag een wandeling met een paar collega’s. Zo beweeg je ongemerkt best veel, het is gewoon routine.”

Bekritiseren

“Bij thuiswerken is dat anders. Mijn fiets komt alleen nog de schuur uit voor de boodschappen en zelfs die laat ik liever bezorgen. Ik ben het afgelopen jaar van 66 kilo naar 77 gegaan. Misschien klinkt het niet als heel zwaar, maar voor mij is dat het wel. Ik pas niet meer in mijn kleren, er zijn broeken genoeg waar ik niet meer in kom. Dat ziet Jeroen ook en ik weet dat hij dat niet fijn vindt. Jeroen houdt niet van dik, ik ken hem niet anders dan met een afkeer van de grotere maten. Op een terrasje zit hij mensen schaamteloos te bekritiseren, vooral als ze ook nog aan het eten zijn: ‘Ja joh, neem nog een patatje, kun je best hebben.’ Dat soort werk. Ik heb dat nooit leuk gevonden, maar bij zijn vrienden scoort hij er goed mee.”

Maat 38

“Wellicht klinkt Jeroen nu als een hork, maar dat is hij in andere opzichten zeker niet. Hij is echt een leuke vent, hij houdt alleen overduidelijk niet van dik. Ik weet dat, heb dat altijd van hem geweten, maar ik heb daar eerder nooit last van gehad. Ik heb altijd maat 38 gehad en daar kon Jeroen prima mee leven. Nu merk ik dat mijn buik dikker wordt, mijn gezicht is veel voller en ik zie dat alles aan het uitdijen is. Jeroen ziet dat ook: in het begin hoorde ik hem er niet over, maar ik krijg nu steeds vaker opmerkingen. ‘Zou je dat wel doen?’ als ik een koekje pak. Of als ik een handje chips neem als we voor de tv hangen: ‘Hier word je dik van, hoor!’”

Geen zin om te vrijen

“In bed zei hij een paar maanden terug al: ‘Lieverd, heb je zelf ook door dat je dikker wordt?’ Hij kleedde het nog aardig in met zijn ‘lieverd’, maar het raakte me vreselijk. Ik zei dat het wel meeviel, maar dat is ook alweer wat kilo’s geleden. Ik merk dat Jeroen helemaal geen zin meer heeft om te vrijen en ik weet zeker dat het daardoor komt. Voorheen hoefde ik me maar naar hem toe te draaien en hij was er klaar voor, nu keert hij me zelfs de rug toe. Ik krijg steeds meer opmerkingen als ‘Ga een keer mee hardlopen’, ‘Weet je dat wandelen een trend is, is dat niks voor jou?’, ‘Heb jij al eens gehoord van intermittent fasting?’ Ik weet niet eens of hij het bewust doet, maar ze komen als dolksteken aan zulke uitspraken.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Mijn broer is een god, ik ben een nobody’

Dieet

“Gisteren kwam er met de post een jurkje dat ik had besteld. Jeroen zat toe te kijken hoe ik de doos openmaakte en vroeg semi-verbaasd: ‘Heb je twee maten groter besteld?’ Au! Dat was de druppel. Ik kan niet eens boos op hem worden, want ik weet dat hij zo is. Maar de knop gaat wel om. Nu. Ik ga op dieet.”

Dit artikel komt uit Flair 07-2021, de editie die t/m 23 februari in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee