Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Opgebiecht > Opgebiecht: ‘Als Jim boos op me is, schreeuwt hij: ik ga wel bij papa wonen!’

Opgebiecht: ‘Als Jim boos op me is, schreeuwt hij: ik ga wel bij papa wonen!’

Opgebiecht: ‘Als Jim boos op me is, schreeuwt hij: ik ga wel bij papa wonen!’

Fleur (35): “Ik pieker me helemaal suf over wat ik verkeerd doe, maar ik kom er niet achter. Ik merk aan alles dat mijn zoon Jim liever bij zijn vader is dan bij mij. Hij is zeven en woont bij mij, maar als hij een weekend bij zijn vader is geweest, is hij daarna afstandelijk en wil hij niets van me weten. Het duurt dan dagen voordat hij weer een beetje is bijgedraaid.

Ik heb een tijd gedacht dat mijn ex-man Stefan op Jim inpraatte en probeerde om mij in een kwaad daglicht te stellen. Dat zat me zo dwars, dat ik er uiteindelijk met hem over heb gepraat. Hij zei dat hij dat nooit zou doen; als hij problemen met mij had, zou hij Jim erbuiten laten.

Ik zag dat hij de waarheid sprak en eigenlijk weet ik dat ook wel van hem. We zijn inmiddels weer redelijk oké met elkaar, dat is wel even anders geweest.

Stefan en ik waren samen sinds de middelbare en zijn altijd samengebleven. We trouwden toen ik 27 was en een jaar later werd Jim geboren. Er was geen gelukkiger gezinnetje dan wij, dacht ik.

Affaire begonnen

Twee jaar geleden veranderde alles toen Stefan verliefd werd op een collega. Hij is een affaire begonnen en ik heb er helemaal niets van gemerkt. Toen hij het me vertelde, had hij zijn besluit al genomen om bij me weg te gaan. Ik was stuk van verdriet en wilde dit helemaal niet, maar we zijn wel gescheiden.

Natuurlijk was dat ook voor Jim een rottijd. Het ging allemaal heel snel, Stefan trok bij zijn nieuwe vriendin in en Jim en ik bleven achter in ons huis. Er was even geen contact meer, maar dat moest er natuurlijk wel komen, want we hebben samen de verantwoordelijkheid voor Jim.

Inmiddels gaat hij om de week een weekend naar Stefan. En naar zijn stiefmoeder en stiefzusje, want die kreeg hij erbij. Ik haat de situatie! Als Jim boos op me is, schreeuwt hij me keer op keer toe: ik ga wel bij papa wonen. Over die mogelijkheid wil ik niet eens nadenken!

Stefan en ik hebben wel goede afspraken gemaakt, hoor. Het moet niet zo zijn dat hij hem in zijn weekend enorm verwent. Ik ben natuurlijk wel degene van doordeweeks, dat maakt waarschijnlijk dat ik strenger moet zijn. Op tijd naar bed, niet te veel achter de computer, dingen die bij papa misschien toch anders zijn.

Alle tijd

Ik werk freelance vanuit huis, dus ik heb ook alle tijd voor Jim. Toch moet ik moeite doen om hem enthousiast te krijgen voor iets. Hij is vaak stil en zit veel op z’n kamer, ook wel met vriendjes, want die heeft hij genoeg.

Als hij bij Stefan vandaan komt, merk ik dat hij verdrietig is dat hij weer bij mij is. Ik vraag hem hoe zijn weekend was, maar krijg er bijna niks over te horen. ‘Leuk’ was het meestal. Punt. Hij laat niets los over de situatie of over zijn nieuwe zusje. Ook niet als ik ernaar vraag, dan snauwt hij dat ik niet zo moet zeuren.

Áls ik iets te horen krijg, is dat via Stefan. Zijn ze bijvoorbeeld naar de dierentuin geweest, maar heeft Jim me er niks over verteld. Ik snap dat niet en het maakt me verdrietig. Er is echt geen goed contact tussen ons, terwijl ik er zo mijn best voor doe.

Lees ook
Opgebiecht: ‘Mijn huis is zo’n puinhoop, dat ik me echt kapot schaam’

Ik heb er zelf een tijdje flink doorheen gezeten en toen was ik misschien ook niet de makkelijkste voor hem. Ik was gebroken en zag mijn hele leven in rook opgaan toen Stefan me verliet. Inmiddels heb ik meer vrede gekregen met de situatie en doe ik ontzettend mijn best de leuke moeder te zijn die Jim verdient.

Ik heb het idee dat mij niet zo veel te verwijten valt, maar daar snapt een kind van zeven natuurlijk nog niks van. Ik zou er alles voor overhebben om hem niet ook te verliezen, maar de situatie maakt me angstig. Het is duidelijk dat hij het bij zijn vader leuker heeft en dat zal ik weten ook. Ik ben zo bang om de belangrijkste man in mijn leven kwijt te raken.”

Ook iets op te biechten? Stuur een mail naar flair@dpgmedia.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

tekst Valerie van der Meer | Beeld GettyImages