Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Opgebiecht: ‘Trouwen is mijn grootste droom, maar mijn vriend wil niet’

Opgebiecht: ‘Trouwen is mijn grootste droom, maar mijn vriend wil niet’

Relaties & opgebiecht
Opgebiecht: ‘Trouwen is mijn grootste droom, maar mijn vriend wil niet’

Michelle (30): “Mijn vriend Leo vindt dat ik soms wat overdreven romantisch ben. Hij snapt niet dat ik al van jongs af aan droom van die ene dag die de mooiste uit je leven hoort te zijn: mijn trouwdag. Echt, als ik vroeger met barbies speelde, dan liet ik ze al trouwen. Ik zag mezelf later in een prachtige jurk met enorme sleep en daarachter meerdere bruidsmeisjes. Poppenkast, vindt Leo, hij wil een samenlevingscontract.”

Scheiding meegemaakt

“Leo en ik botsen eigenlijk nooit, alleen als het op dat ene onderwerp aankomt. Hij vindt het huwelijk niet meer van deze tijd en voelt er niks voor. Ik denk dat ik wel begrijp waar zijn weerzin vandaan komt. Toen hij nog jong was, gingen zijn ouders scheiden. Hij heeft dus geen goed voorbeeld gehad. Zijn zus en hij werden aan hun lot overgelaten en werden heen en weer geslingerd tussen beide ouders. Dit zal ik nooit zeggen waar Leo bij is, want dan ontploft-ie. Hij neemt het voor zijn ouders op en zegt dat-ie niet te lijden heeft gehad onder hun scheiding.”

Antipathie tegen trouwen

“Hij vindt dat hij nooit iets tekort is gekomen en dat zijn ouders hun kinderen altijd op de eerste plaats hebben gezet. Dat betwijfel ik. Soms woonde Leo bij zijn vader, soms bij zijn moeder, soms met zijn zus en soms was zijn zus bij de andere ouder. Je kunt mij niet wijsmaken dat dat een leuke tijd is geweest, mede doordat zijn ouders andere partners kregen met wie hij niet altijd goed kon opschieten. Ik denk dat hij daardoor een antipathie tegen trouwen heeft ontwikkeld.”

Romantisch beeld

“Als ik het bespreekbaar wil maken, krijg ik altijd iets als ‘Nee, dat zie je verkeerd’ of ‘Het was echt geen issue voor me.’ Dat kan natuurlijk, maar hij is zo fel tegen, dat ik daar mijn bedenkingen bij heb. Ik ben honderd procent het tegenovergestelde op dat gebied. Als klein meisje liep ik al met vitrage om mijn hoofd door de kamer en trouwde ik met mijn vader. Vierden we carnaval op school? Ik ging als bruid. Ik heb inderdaad een romantisch beeld in mijn hoofd bij het huwelijk; een beeld dat versterkt wordt doordat mijn ouders een heel goed huwelijk hebben.”

‘Ik heb inderdaad een romantisch beeld in mijn hoofd bij het huwelijk, ik wil heel graag die dag beleven’

“Ik wil zo graag toeleven naar zo’n dag, er een geweldig feest van maken en Leo ‘mijn man’ noemen. Het is mijn grote wens; alle familie en vrienden mooi aangekleed bij elkaar en dan wij als stralend bruidspaar. ‘Het spijt me schat, maar dat gaat nooit gebeuren,’ heeft Leo al eens gezegd. Ik geloof niet dat hij zich realiseerde hoeveel die uitspraak voor me betekende, ik was er misselijk van. Leo en ik horen bij elkaar, ik verwacht dat we altijd samenblijven, of we nu wel of niet getrouwd zijn.”

Zeker van de liefde

“Geen twijfels daarover, want we staan allebei serieus in deze relatie en willen samen verder. We zijn nu nog niet met kinderen bezig, maar zouden ze in de toekomst wel graag willen. Dus we zijn honderd procent zeker van elkaar en van onze liefde. Daar twijfelt Leo ook niet aan, maar hij voelt echt niks voor een huwelijk. ‘We kunnen toch altijd een reden voor een mooi feest verzinnen?’ zegt hij. Dat is ook zo, maar ik wil zo graag in bruidsjurk, mijn vader die me weggeeft, een receptie, eten, feest, foto’s maken: het complete pakket.”

Beladen Onderwerp

“Niet lang geleden heb ik het Beladen Onderwerp nog een keer op tafel gegooid. Mijn laatste poging, ik moest het nog een keer proberen. Leo zei: ‘Ik doe alles voor je, maar dat niet.’ Daarna heeft hij zich verdiept in samenlevingscontracten. Ik zie hem nog op de bank zitten, triomfantelijk met zijn iPad. ‘Kijk wat ik gevonden heb, dit is het voor ons.’ Natuurlijk is het lief dat hij het heeft uitgezocht, maar ik vind zo’n contract zo zakelijk. Ik slikte en keek weg om niet te laten zien dat ik tegen het huilen aan zat.”

Lees ook 
Opgebiecht: ‘Na haar dood ontdekte ik dat mijn moeder een minnaar had’

De dag beleven

“Het huwelijk betekent zo veel voor mij, maar uiteindelijk betekent Leo nog meer. Het gaat me niet om die eeuwige trouw vast te leggen, ik snak ook niet naar bevestiging, want ik twijfel niet aan zijn liefde. Ik wil gewoon zo graag die dag beleven, inclusief alle voorbereidingen en wat er verder bij komt kijken. Waarom houd ik nou net van een man die er zo verschrikkelijk tegen is?”

Dit artikel komt uit Flair 44-2020, de editie die t/m 3 november in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer, beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee