Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Opgebiecht: ‘Ik wil geen kerst vieren met mijn familie’

Opgebiecht: ‘Ik wil geen kerst vieren met mijn familie’

Relaties & opgebiecht
Opgebiecht: ‘Ik wil geen kerst vieren met mijn familie’

Janneke (35): “Vorig jaar hadden wij een rampzalige kerst. De spanning was te snijden, want mijn broer en zijn vrouw hadden ruzie aan tafel. Daar gingen mijn ouders zich mee bemoeien en zo liep alles uit de hand. Mijn vriend Leon en ik vonden het zo vervelend, dat wij het dit jaar anders zouden doen: lekker weg, op wintersport! Dat gaat helaas niet door, maar ik weiger kerst te vieren met mijn familie.”

Kerst met familie

“Kerst bij mijn ouders was verschrikkelijk. Er hing zo’n akelige sfeer, dat gaat me niet nog eens gebeuren. Eerste kerstdag is altijd voor mijn ouders, tweede kerstdag zijn we bij de ouders van Leon. Vorig jaar drukte de ruzie tussen mijn broer en zijn vrouw een vette stempel op de dag. Het ging om niks, maar de sfeer werd steeds grimmiger en toen mijn ouders het nodig vonden om zich er ook mee te bemoeien, was ik het zat. Het ging zelfs gepaard met vuistslagen op tafel – echt supergezellig met het kerstdiner. We hadden allemaal een gang voor het diner gemaakt en ik had me op het hoofdgerecht gestort.”

Ruziemaken aan tafel

“Daar was ik heel druk mee geweest, maar er was niemand die er nog aandacht voor had. Nou ja, behalve Leon. Ik ben uiteindelijk opgestaan en heb gezegd: ‘Als jullie zo doorgaan, vertrekken wij nu.’ Dat maakte weinig indruk en toen kreeg ik zowel mijn broer, zijn vrouw als mijn ouders over me heen. Stel je niet aan, was de tendens. Hallo… Kerst, gezelligheid, sfeer, familie, vrede; dan ga je toch geen ruziemaken aan tafel?! Helemaal niet waar kinderen bij zijn! Leon zag hoe boos ik was en probeerde het te sussen. Hij is altijd van de lieve vrede bewaren, maar ook dat ergerde me nu. Zodra het kon, zijn we weggegaan.”

‘Als het moet, fake ik corona om thuis te blijven’

“Vreselijk. Het was de reden waarom we vlak na kerst naar skigebieden in Oostenrijk zaten te kijken. Inmiddels hebben we te horen gekregen dat onze vakantie niet doorgaat: ons appartement is geannuleerd, los van code rood, oranje of geel. Ik baal er zo van! Na zo’n rotjaar waarin alles anders liep dan de bedoeling was, keek ik ontzettend uit naar dat weekje met z’n viertjes. Leon zit er minder mee. Ergens is hij misschien wel blij dat we thuis zijn, zodat we – als het mag – naar zijn ouders kunnen op tweede kerstdag. Ik moet ook eerlijk zeggen: tweede kerstdag is wel altijd leuk. Leon heeft twee broers en een zus, met aanhang en kinderen is het één happy familie.”

Verschillende reacties

“Klein huis, met z’n allen op elkaar, maar wel die gezellige sfeer. Dat is super, dus het was voor Leon ook best een overweging om met kerst een vakantie te plannen. We besloten het toch te doen. De verschillende reacties zeggen veel over onze families. Toen we aan de pa van Leon vertelden dat we wilden gaan wintersporten, was hij blij voor ons. Hij juichte het toe, helemaal nu onze twee jongens nog klein zijn: die zouden het skiën zo onder de knie hebben, reageerde hij enthousiast.”

‘Het betekent dat ik zelfs Leon ga voorliegen, maar zeker is: ik ga niet!’

“En dan mijn ouders: zwaar beledigd! Waarom met kerst? Ga een week eerder of ga daarna – maar kerst vier je thuis, dat is traditie. Ze wilden er niks van horen en betrokken het helemaal niet op zichzelf en de flop van afgelopen jaar. Leon vond het lastig om dat naast zich neer te leggen.”

Oog op corona

“Zo kwam het zelfs tot ruzie tussen ons. Belachelijk! Ik wil niet dat mijn ouders tussen ons in staan. We hebben het thuis heerlijk met z’n viertjes, dan ga ik toch niet chagrijnig kerst vieren bij mijn ouders? Met het oog op corona denk ik ook dat het niet doorgaat. Stel dat we wel bij elkaar mogen komen, dan wil Leon gewoon gaan. Hij zegt: het kan na vorig jaar alleen maar meevallen.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Toen hij zijn sm-kamer liet zien, haakte ik af’

Roet in het eten gooien

“Dat is zo, maar ik gun het ze niet dat wij er ‘gewoon’ zijn. Had dan excuses gemaakt achteraf, maar ik heb er niemand meer over gehoord. Als het op wonderlijke wijze door kan gaan, ga ik het verzieken. Ik fake een verkoudheid, kuchje of koorts om thuis te blijven. Ik ben vast niet de enige die corona als smoes inzet. Het betekent dat ik zelfs Leon ga voorliegen, maar zeker is: ik ga niet! Als Rutte geen roet in het eten gooit, doe ik het zelf wel.”

Dit artikel komt uit Flair 51/52-2020, de editie die t/m 29 december in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer | beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee