Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Dít is waarom ongelukkige koppels volgens onderzoek tóch samen blijven

Dít is waarom ongelukkige koppels volgens onderzoek tóch samen blijven

Relaties & opgebiecht
Dít is waarom ongelukkige koppels volgens onderzoek tóch samen blijven

Ook al ben je niet meer gelukkig met je partner, een punt erachter zetten is en blijft een moeilijke stap. Veel koppels blijken dan ook in een ongelukkige relatie te blijven. Waarom? Volgens onderzoek kan de verklaring goed liggen in onze altruïstische aard.

Eén op de twaalf Nederlanders geeft aan niet gelukkig te zijn in haar of zijn relatie. Kinderen, financiële problemen of de angst om alleen te zijn kunnen redenen zijn om bij elkaar te blijven, maar toch werd er één voornaamste oorzaak het meest opgegeven om de knoop nog niet door te hakken.

Ongelukkige relatie

Het onderzoek wijst namelijk uit dat vooral onze ‘altruïstische aard’ een belangrijke reden is om de relatie niet te verbreken. Hierbij denk je dus niet alleen aan je eigen wensen en behoeften, maar vooral ook aan die van je partner. Zeker als deze nog wel gelukkig is óf afhankelijk van jou is, zo verklaart onderzoeker Samantha Joel.

Geen goede reden

Toch wil ze benadrukken dat dit geen goed excuus is om maar in deze ongelukkige relatie te bijven. “Mensen zijn bang dat het leven van hun partner ineen stort, als ze een relatie beëindigen”, aldus Joel. “Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Daarnaast zal je partner na een lange tijd signalen oppikken die voor paranoïde gevoelens kunnen zorgen.”

Lees ook
Match made in heaven? Déze sterrenbeelden worden snel verliefd op avontuurlijke types

Gelukkige relatie

Wil je ontdekken of jij in een gezonde relatie zit? Flair heeft een lijstje voor je gemaakt aan de hand waarvan je dat kunt checken. Ook hebben we een paar tips voor een lange en gelukkige relatie. Omdat helaas niet alle relaties een happy end hebben: dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een break-up of scheiding.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee