Je bent hier: Home > Opgebiecht > Kibbelen in een relatie, kan het kwaad of versterkt het jullie juist?

Kibbelen in een relatie, kan het kwaad of versterkt het jullie juist?

Opgebiecht
Kibbelen in een relatie, kan het kwaad of versterkt het jullie juist?

Iedereen kibbelt weleens met zijn of haar partner. En kibbelen over de meest onnozele dingen? Dat gebeurt geregeld in elke relatie. Het hoort er nu eenmaal bij. Tenminste, dat wordt ons toch aangeleerd. Maar wat als het vaak voorkomt? Kan het dan eigenlijk kwaad? 

Is dat kibbelen eigenlijk echt zo onschuldig als we denken? Psychotherapeut en relatie expert Esther Perel geeft uitleg.

Wens

“Als je je kritisch opstelt, dan zijn je veronderstellingen negatief”, legt de therapeut uit. “Je gaat er niet vanuit dat de andere persoon goede bedoelingen heeft, je vermoedt dat ze je willen kwetsen. Ik denk dat het belangrijk is dat je begrijpt dat kritiek rust op heel wat teleurstellingen, onbeantwoorde noden en verwachtingen. Achter elke opmerking, schuilt vaak een wens.” Het kan ook uit de hand lopen, met veel gesnauw, gemopper en gezeur. En dan krijg je deze reactie: “Ik kan ook niets goed doen!”

Lees ook
Ruzie met je partner? Deze twee woorden kun je beter niet gebruiken

3 tips

  1. Vermijd woorden als ‘nooit’. “Je luistert nooit naar mij als ik iets vertel” of “Jij steekt nooit je handen uit de mouwen”, zijn vaak dingen die vaak gezegd worden tijdens een ruzie. Maar dit is niet de beste manier is om te communiceren. Je geeft de indruk dat je alles bijhoudt wat hij doet.
  2. Elke ruzie gaat er serieus aan toe. Toch is het belangrijk om een discussie te benaderen met een vleugje humor. Het helpt je realiseren dat je gekibbel best serieus is, maar ook niet zo erg dat het over leven of dood gaat.
  3. Het is belangrijk dat je probeert om je eens te verplaatsen in je partner. Denk je nu echt dat hij of zij je opzettelijk wil irriteren, kwetsen of teleurstellen? Het is goed om elkaar te steunen en de achterliggende frustraties samen aan te pakken, dan komen jullie er ook sterker uit als koppel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock