Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Je trouwt binnenkort standaard onder huwelijkse voorwaarden

Je trouwt binnenkort standaard onder huwelijkse voorwaarden

Relaties & opgebiecht
Je trouwt binnenkort standaard onder huwelijkse voorwaarden

Prijkt er een knots van een verlovingsring aan je vinger en geef je binnenkort het jawoord? Dan zul je – in tegenstelling tot voorheen – trouwen in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Deze wetgeving is tot stand gekomen na een stemming in de Tweede Kamer.

Lees ook: ENQUÊTE: ben jij verloofd of onlangs getrouwd?

Gemeenschap van goederen
Momenteel is het zo dat je standaard in gemeenschap van goederen trouwt. Dit houdt in dat je elkaars bezittingen deelt, maar ook elkaars schulden. Zelfs als deze ontstaan zijn in de periode vóór het huwelijk. Wanneer je als stel besluit dit niet te willen, moet je zelf de huwelijkse voorwaarden opstellen en dit bij de notaris laten vastleggen.

Wet tegen nare verrassingen
Omdat het tegenwoordig te vaak schijnt te gebeuren dat er na een scheiding allerlei lastige situaties ontstaan waarbij een van de twee voor nare verrassingen komt te staan, is deze nieuwe wet in het leven geroepen. Nederland is momenteel een van de weinige landen waar nu nog standaard in algehele gemeenschap van goederen wordt getrouwd. De wet is nog niet van kracht gegaan, maar zal naar verluid binnen nu en een jaar als standaard gelden.

Omgekeerde wereld
Niet iedereen is het eens met deze nieuwe wetgeving. Woordvoerder Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie reageert: “75 procent van de mensen trouwt in gemeenschap van goederen. De wetgever moet een systeem kiezen dat past bij het grootste deel van de mensen. Nu gaan we dat ineens omdraaien.”

Wat vind jij van deze nieuwe wet?

Bron: Lindanieuws, RTL, Giphy, Shutterstock

 

Shoppen is altijd een goed idee