1. Beslis op voorhand waar jullie willen wonen
Cultuurfreaks kiezen beter voor de stad. Houden jullie niet van drukte? Ga dan voor een huis op het platteland. Als jullie in de nabije toekomst kinderen plannen, is dicht bij jullie ouders wonen altijd handig, want een oppasadresje in de buurt scheelt veel geld aan dure kinderopvang betalen. Voorlopig geen kinderen? Koop dan een huis in de buurt van je vrienden.
2. Bekijk voldoende opties
Kijk op internet, ga langs bij een makelaar of stap in de auto en ga op zoek naar ‘te koop’-bordjes. Ook een notaris kan jullie helpen en weet welke woningen opnieuw op de markt komen.
3. Maak een checklist
Jullie houden niet van de chaos van een verbouwing? Koop dan een nieuwbouwhuis. Als je liever renoveert, vergeet dan niet op voorhand de maandelijkse kosten te berekenen. Hoeveel kamers zijn er nodig? Willen jullie een werkruimte? Of een kinderkamer? Is een tuin een must of hebben jullie geen groene vingers?
4. Bezoek het huis een tweede keer met een architect of aannemer
Hij weet of het huis degelijk gebouwd is en kan inschatten hoeveel eventuele verbouwingen zullen kosten. Ga ook eens op een ander tijdstip dan de eerste keer. Een bezoek om acht uur ’s ochtends kan een heel andere indruk van de buurt geven dan een om één uur ’s middags, net zoals een bezoekje door de week verschilt van eentje in het weekend.
5. Maak een praatje met de buren
Zijn ze tevreden over de buurt? Is er geluidsoverlast? Zijn er soms overstromingen? En vinden jullie hen aardig?
6. Let op de verkeerssituatie
Is het huis dicht bij een autosnelweg of openbaar vervoer? Leg de weg eens af van het huis naar je werk en terug. Valt het mee of is het té ver?
7. Overleg met vrienden
Praat erover met vrienden die pas iets gekocht hebben. Misschien werkt er een oom of kennis in de bouwsector? Zij geven jullie de meest onbevooroordeelde raad.
8. Vraag aan de bank hoeveel je kunt lenen
- De bank leent je meestal maximaal een derde van je nettoloon. Bij hogere inkomens kan dat twee vijfde zijn.
- Speel banken tegen elkaar uit. Pols bij een aantal banken wat voor rente ze aanbieden. Vraag jullie bank ten slotte om ’n nog voordeligere lening.
- Is de aangeboden rente wel écht voordelig?
9. Bepaal een budget
Vergeet niet dat boven op de aankoopprijs extra kosten komen.
- Het honorarium van de notaris.
- Diverse kosten (bv. verbouwingen).
10. Wees realistisch
Verwacht geen villa met zwembad voor een klein budget. Laat bij de notaris vastleggen hoeveel procent van jou is en hoeveel van je partner. Zo voorkom je misverstanden.
Lees ook:
- Voor het eerst samenwonen? Hier moet je op letten!
- 6 dingen die je pas ontdekt als je gaat samenwonen.