Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Ligt eenzaamheid op de loer? Déze invloed heeft het coronavirus op ons sociale leven

Ligt eenzaamheid op de loer? Déze invloed heeft het coronavirus op ons sociale leven

Relaties & opgebiecht
Ligt eenzaamheid op de loer? Déze invloed heeft het coronavirus op ons sociale leven

Voor veel mensen zijn de laatste maanden een eenzame periode. Met vriendinnen een wijntje drinken gaat immers niet zo makkelijk meer en doen we tegenwoordig vooral digitaal. Dat het coronavirus invloed op ons sociale leven heeft, valt niet te ontkennen. Voelen we ons daarom ook wel echt verbonden of ligt eenzaamheid op de loer?

Corona vriendschappen

Ook Snap Inc. vond dat een interessante vraag en deed daarom een onderzoek waarbij wel 30.000 mensen uit zestien (!) verschillende landen werden geïnterviewd. Wat blijkt? Bijna een kwart van de Nederlandse ondervraagden (23 procent) geeft aan dat COVID invloed op hun vriendschappen heeft, waarvan meer dan de helft (54 procent) zich minder close voelt met hun vrienden dan eerst. Meer dan een derde (36 procent) is van mening dat het in deze tijd meer moeite kost om vriendschappen te onderhouden.

Let’s get digital

En ja, digitaal contact is dus belangrijker geworden dan ooit. Slechts zeven procent van álle ondervraagden ziet deze manier van communiceren als niet essentieel. Ontzettend weinig dus, want we appen, snappen en facetimen wat af. Meer dan de helft van de Nederlandse vrienden (51 procent) heeft nu meer digitaal contact met elkaar dan eerst en voor velen (30 procent) zijn die gesprekken zelfs diepgaander dan eerst.

Eenzaamheid

Toch is het zeker niet alleen maar een positief verhaal: het gebrek aan écht contact zorgt ook voor meer eenzaamheid. Laavanya Kathiranavelu, die vriendschap en migratie bestudeert, verklaart: “Hoewel vriendschappen nog steeds worden onderhouden via apps, telefoontjes en andere vormen van communicatie, de fysieke afstand toch voor velen in de weg staat van een vriendschap.” Je gaat minder snel even langs tijdens een roerige periode en een arm om iemand heen slaan, zit er in veel gevallen ook niet meer in. Eén op de vijf ondervraagden in Nederland geeft dan ook aan zich eenzaam te voelen sinds het begin van de coronacrisis. De behoefte aan meer contact is groot: 34 procent zou willen dat vrienden wat vaker wat van zich laten horen.

Versterken

Maar de coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat één op de drie mensen juist weer de banden aanhaalt met mensen die ze een tijd niet hebben gesproken. Guillaume Favre, socioloog, legt uit: “De lockdown heeft een soort trechter-effect [gehad]. Sommige banden worden aangehaald en andere vriendschappen laat je gaan. Het heeft in deze periode dus echt een aantal relaties versterkt.”

Lees ook
Tijd voor me-time: met deze tips leer je genieten van alleen zijn

Kiekje uit de oude doos

En hoe doe je dat nu beter met een gezellig kiekje uit de oude doos? Leuk om samen herinneringen op te halen én meteen een goed gespreksonderwerp. Met de Friendship Time Capsule van Snapchat creëer je makkelijk een gezamenlijke fotocollage. Zo zie je niet alleen hoe jullie er vroeger uitzagen, maar kun je ook meteen een blik in de toekomst werpen. Samen herinneringen maken dus, maar dan gewoon vanuit huis. En wie weet kun je als het wél weer kan een gezellig drankje samen gaan drinken. Vriendschappen voor het leven, zelfs in tijden van corona!

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee