Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relaties & opgebiecht > Betalen in natura

Betalen in natura

Betalen in natura

“Mijn vriendje is binnenkort jarig en ik wil hem heel graag een iPad geven, maar ik heb er niet genoeg geld voor. Ik wil er veel voor doen om hem te kunnen verrassen.”

Zomaar een oproepje op Sexmarkt.nl. Ja, die website bestaat echt. En ja, die biedt precies wat de naam al doet vermoeden: een Marktplaats voor seks. Het meisje dat bovenstaande oproep plaatste, voegde nog toe aan haar bericht dat de ruil dan uiteraard wel overdag moet plaatsvinden, want dan is het betreffende vriendje aan het werk.

Inventief
Crisis maakt de mensen inventief. Op de site kun je daarom niet alleen terecht voor spannende sekscontacten, maar dus ook voor spullen en klussen: als je geen geld hebt, zoek je toch gewoon een ander betalingsmiddel? Zo simpel als wat, blijkt uit de sectie ‘Betalen in natura’. Het kan gaan om een klusje in huis, zoals een trap die dringend geverfd moet worden of een belastingformulier dat zo lastig is om in te vullen. Daar heb je mensen voor ja, experts die je kunt inhuren. Feit is alleen dat lang niet iedereen daar de financiële middelen voor heeft en dus wordt er gezocht naar andere betalingsmogelijkheden. Seks, dus.

NS Dagkaart
Maar ook als je graag iets wilt hebben, maar dat eigenlijk niet kunt betalen, kun je daarvoor je eigen lichaam aanbieden. Het meisje hierboven lijkt bijvoorbeeld een perfecte match met deze meneer: “Lekkere seks. Ik, gebonden man, wil af en toe wel eens wat anders. En heb daar leuke spullen voor over. Nu een iPad. Laat maar weten wat je kunt bieden in ruil.” Win-winsituatie! Geen geld voor een vakantie, nieuwe inboedel of een auto? Dan zoek je toch iemand die dat wél heeft en betaling in natura accepteert? Als ik het aantal oproepjes op de site moet geloven, is het een bloeiende business. Zelfs voor een NS Dagkaart kun je er terecht.

Ruilhandel
Met deze vorm van ruilhandel lijken we terug te gaan in de tijd. Middeleeuwse taferelen, toen je je zelfgebakken brood nog aan je buurman gaf en je er een eigenhandig verbouwde krop sla voor terugkreeg. Ik kan het me nog een heel ieniemienie beetje enigszins voorstellen als je echt, echt, echt met je handen in het haar zit. Als je failliet dreigt te gaan of er een torenhoge ziekenhuisrekening op de mat is gevallen. Een echt heel ieniemienie beetje dan hè? Maar voor een iPhone? Kleding? Drumstel? Je kunt ook te ver gaan met je materialisme.

Beeld: Thinkstock