Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Vrijdagavond te zien: een bijzonder mooie, knalrode ‘bloedmaan’

Vrijdagavond te zien: een bijzonder mooie, knalrode ‘bloedmaan’

Vrijdagavond te zien: een bijzonder mooie, knalrode ‘bloedmaan’

Het wordt een bijzonder mooie avond. De maan komt vandaag namelijk op als een rode bol. De oorzaak: een totale maansverduistering. Die is goed te zien in de avondlucht, als het zomerweer meewerkt, en dat lijkt het geval.

Lees ook
Do’s en don’ts om de nacht door te komen als het zo warm is

Bloedmaan

Hoe dat werkt is een ietwat technisch verhaal, maar we doen een poging. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Met een wijntje in de tuin

De totale verduistering van vrijdag begint om 21.30 uur. Rond die tijd komt de maan ook op. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Daarna duurt het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt. Het is de langste maansverduistering van de 21e eeuw.

Spectaculair

“Het is iets dat je gezien moet hebben. Omdat het heel mooi is, mooier dan een gewone volle maan, maar ook omdat het een bijzonder verschijnsel is dat de aarde het licht van de zon naar de maan blokkeert, zodat je een rode maan krijgt. En die eerste glinstering van het terugkerende maanlicht, als de verduistering voorbij is, dat is echt spectaculair”, zegt Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam.

Met z’n allen genieten

In het Amsterdam Science Park en ook in Heerlen, Leusden, Lattrop, Hellendoorn, Dwingeloo en op Texel worden speciale kijkavonden georganiseerd waar je door telescopen naar de maan kunt kijken. Op 21 januari volgend jaar is er weer een totale eclips, dan ’s ochtends vroeg. Daarna moeten we weer wachten tot september 2025.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock