Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Hunker jij ook zo naar een concert of festival? Mogelijk kan het híerdoor tóch sneller dan je denkt

Hunker jij ook zo naar een concert of festival? Mogelijk kan het híerdoor tóch sneller dan je denkt

Hunker jij ook zo naar een concert of festival? Mogelijk kan het híerdoor tóch sneller dan je denkt

Festivalgangers of concertbezoekers kunnen binnenkort mogelijk weer op stap. Écht waar. Die ‘droom’ moet werkelijkheid worden met de komst van een app met een ‘testbewijs’. Het kabinet wil hierover op zeer korte termijn een besluit nemen. Eventuele versoepelingen zouden daarmee sneller doorgevoerd kunnen worden zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit.

‘Mag ik uw kaartje en uw testbewijs?’

Voor festivals en andere evenementen zou zo’n mobiele app uitkomst bieden. Negatieve corona-uitslagen kunnen dan bijvoorbeeld aan de deur van een theater of concertzaal worden getoond. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht zelfs dat volgende week (!) mogelijk al een knoop wordt doorgehakt.

Voorwaarden

Het kabinet heeft de Gezondheidsraad eerder om advies gevraagd. Die stelt een aantal voorwaarden voor het gebruik van zo’n bewijs. “Testbewijzen moeten noodzakelijk en effectief zijn om de samenleving te heropenen en tegelijkertijd virusverspreiding terug te dringen”, zegt de raad. Daarnaast wil de raad dat de privacy goed gewaarborgd wordt en het beleid niet zal leiden tot discriminatie en onrechtmatige uitsluiting van mensen die zich niet laten testen.

Haken en ogen

De vraag of de testbewijzen kunnen leiden tot meer vrijheden, hangt ook af van het ‘algemene coronabeeld’: “Dat betekent dat testbewijzen op het ene moment wel en later niet meer goed verdedigbaar kunnen zijn”, schrijft de Gezondheidsraad. Het kabinet zou de testbewijzen mogelijk moeten schrappen op het moment dat het aantal nieuwe besmettingen snel oploopt. Naar die aanbevelingen wordt nog gekeken, maar het kabinet is erop gebrand het sociale en economische leven weer een beetje te openen, zegt een woordvoerder van het ministerie.

‘Testivals’

In maart worden meerdere evenementen gehouden als proef in coronatijd. Het gaat om festivals en concerten in de Ziggo Dome en op het festivalterrein van Lowlands in Biddinghuizen, georganiseerd door Fieldlab Evenementen, een initiatief van de cultuursector. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) maakte maandag de data bekend: 6, 7, 13 en 14 maart.

Lees ook
Zó ga je om met die vervelende lockdown-moodswings

Wie wil dat nou niet?

Bij de evenementen in Ziggo Dome worden 1300 bezoekers verwacht, die worden verdeeld in vijf ‘bubbels’ van 250 personen en een groep van vijftig personen. Op het Lowlandsterrein worden in totaal 1500 bezoekers per festival ontvangen, verdeeld in drie gelijke groepen. Dat iedereen hunkert naar een feestje, is gebleken uit het aantal aanmeldingen voor deze toch kleinschalige evenementen. Voor deze ‘testivals’ gaven maar liefst 68.000 mensen zich op.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock