Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Als je je vakantiedagen van 2020 zó inplant, kun je maar liefst 54 dagen vrij zijn

Als je je vakantiedagen van 2020 zó inplant, kun je maar liefst 54 dagen vrij zijn

Als je je vakantiedagen van 2020 zó inplant, kun je maar liefst 54 dagen vrij zijn

Nu 2020 van start is gegaan, en de feestdagen en vakantie (bijna) weer voorbij zijn, is het weer aftellen naar de volgende vrije periode. Helaas krijg je van de baas echter maar beperkt vrij en zitten meerdere vakanties er vaak niet in. Maar dankzij deze tips geniet je dit jaar wellicht wél van heel wat extra dagen.

Maximaal resultaat

Wie z’n vakantiedagen slim inplant, krijgt er namelijk meer dagen voor terug. Mocht je 27 vakantiedagen tot je beschikking hebben, dan kun je daar dankzij deze simpele truc maar liefst 54 vrije dagen van maken.

Extra vakantiedagen

Als je fulltime werkt en dus een werkweek van veertig uur hebt, heb je volgens de wet recht op twintig vakantiedagen. De meeste werkgevers geven hun werknemers nog wat extra vakantiedagen, onder de noemer ‘bovenwettelijke vakantiedagen’. Dus check even goed hoeveel vakantiedagen jij tot je beschikking hebt.

Feestdagen

Ieder jaar zijn er trucjes om ervoor te zorgen dat je langer aan één stuk vrij bent. Zo is het bijvoorbeeld heel slim om je vakantiedagen rondom officiële feestdagen te plannen, want dan kun je soms met slechts vijf vakantiedagen bijna twee weken vrij zijn. Maar welke dagen moet je dan je vakantiedagen opnemen om de meeste vrije dagen te krijgen? Travelhunter heeft een mooi overzicht gemaakt.

 • Pasen
  Tweede Paasdag valt zoals gewoonlijk op een maandag. Neem je de vier dagen erna vrij, dan heb je – met het weekend ervoor én erna meegerekend in totaal negen dagen vrij (11 t/m 19 april). Is Goede Vrijdag bij jou op werk óók een verplichte vrije dag, dan heb je maar liefst tien dagen vakantie.
 • Koningsdag en Bevrijdingsdag
  Bevrijdingsdag vindt ieder jaar plaats op 5 mei, maar geldt niet ieder jaar als vrije dag; eens in de vijf jaar is dat zo. In 2020 is dat het geval en valt de datum op een dinsdag, dus kun je het weekend ervoor mooi verlengen door de maandag (4 mei) vrij te nemen. Dit kun je bovendien combineren met Koningsdag, wat een week eerder gevierd wordt. Die feestdag valt op een maandag, dus door 28 t/m 30 april en 1 en 4 mei vrij te nemen, ben je – inclusief de weekenden – elf dagen vrij. En dat terwijl je er maar vijf vakantiedagen voor inlevert.
 • Hemelvaartsdag
  Diezelfde maand, op donderdag 21 mei om precies te zijn, valt Hemelvaartsdag. Als je dus alleen de 22ste vrij neemt, ben je al vier dagen vrij voor slechts één vakantiedag. Je kunt je vrije tijd dan nog gemakkelijk verlengen door ook 25 t/m 29 mei niet te werken, want dat weekend valt Pinksteren. Hierdoor ben je tot en met de maandag vrij. Neem je nog vier extra dagen op (de dagen na Tweede Pinksterdag), dan kun je in totaal achttien (!) dagen vrij zijn door er slechts tien vakantiedagen voor in te ruilen.
 • Kerst en oud & nieuw
  Als je niet gebonden bent aan schoolvakanties, doe je er daarna goed aan om pas met de kerst weer vrije dagen op te nemen. De kerstdagen vallen in 2020 op vrijdag en zaterdag; nieuwjaarsdag vindt in 2021 op een vrijdag plaats. Neem je 21 t/m 24 en 28 t/m 31 december vrij, dan hoef je zestien dagen niet te werken.

Ging het je te snel? Op de website van Travelhunter vind je een handig kalenderoverzicht.

Voor wat hoort wat

Als je alles bij elkaar optelt, heb je voor 27 vakantiedagen maar liefst 54 dagen vrij in 2020. Al betekent dat natuurlijk wel dat je tijdens de zomervakantie gewoon door moet werken. Dat lijkt ons in dit geval echter niet zo’n grote ramp, toch?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock