Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > In het verkeer na het ‘appverbod’: zó kun je je telefoon wél gebruiken

In het verkeer na het ‘appverbod’: zó kun je je telefoon wél gebruiken

Reizen & Uitjes
In het verkeer na het ‘appverbod’: zó kun je je telefoon wél gebruiken

Met de telefoon in de hand appen, bellen, of muziek beluisteren op de fiets – dat mag vanaf vandaag niet meer. Maar het is nog wél legaal om je telefoon handsfree te gebruiken. Op welke manieren kan dat?

Nieuwe wet

Een nieuwe wetswijziging zorgt dat het vanaf 1 juli niet meer is toegestaan om tijdens het fietsen een telefoon in de hand te houden. Dit soort telefoongebruik zou te veel afleiden van het overige verkeer en het toestel moet daarom weggestopt zijn tijdens het rijden. Een boete bedraagt 95 euro.

Handen aan het stuur

Gebruik je vaak navigatieapps zoals Google Maps op de fiets, dan is het raadzaam om een smartphonehouder voor je fiets te kopen. Die bestaan in verschillende prijsklassen met verschillende functies. Een basishouder waarmee je alleen je telefoon op het stuur bevestigt, hoeft maar een paar euro te kosten. Het duurst ben je uit met de COBI.Bike,waarbij je naast de houder ook een app en een bijhorende controller krijgt. De controller, die met je duim te bedienen is, werkt met druktoetsen en wordt naast het handvat als een fietsbel vastgemaakt. voor het goedkoopste model betaal je 250 euro.

Spraakassistent

Zowel Google Assistent als Siri geven je de mogelijkheid om een telefoon (in beperkte mate) met je stem te besturen. Zo kun je op de fiets bijvoorbeeld je route wijzigen, kun je onderweg iets googelen, muziek bedienen of op andere manieren de standaardopties van de stemassistenten gebruiken zonder dat je je telefoon hoeft op te pakken. Voor beide stemassistenten geldt: zorg ervoor dat de mogelijkheid aanstaat om de assistent met je stem ‘wakker te maken’, bijvoorbeeld door ‘OK Google’ of ‘Hé Siri’ te zeggen. Stel dit in voordat je op de fiets stapt.

Oordoppen

Om gebruik te maken van de spraakassistenten, is het aan te raden om oordoppen te dragen. Niet alleen omdat je de assistenten zo beter kunt verstaan tijdens het rijden, ook omdat veel oordopjes een microfoon bevatten voor stembediening of knopjes om bijvoorbeeld muziek te bedienen. Dan hoef je daarvoor ook geen telefoon meer in de hand te nemen. Oordoppen brengen meer voordelen met zich mee. Zo is het handig dat de navigatie hardop wordt uitgesproken. Hierdoor weet je op de fiets wanneer je een bocht moet nemen, ook als je geen houdertje op het stuur hebt. En met oordoppen kun je telefoontjes plegen en opnemen, zodat je bereikbaar blijft.

Smartwatch

Een slim horloge will also do the trick. Deze geeft nieuwe meldingen aan met trillingen op de pols. Op het schermpje verschijnt vervolgens een preview van het bericht. Dit is niet verboden, want het wordt gezien als een accessoire. Een smartwatch is ook handig voor navigatie, waarbij met bijvoorbeeld trillingen wordt aangegeven welke bocht je moet afslaan. Een slim horloge heeft een stuk minder mogelijkheden dan een telefoon, maar zorgt in elk geval dat je belangrijke berichten niet hoeft te missen.

Lees ook
Vanaf vandaag écht niet meer: voortaan dikke boete voor appen op de fiets

Alternatieven kunnen ook afleiden

Een telefoon in de hand is op de fiets niet meer toegestaan, maar een toestel kan zelfs in de broekzak voor afleiding zorgen – blijf je daarvan bewust als je de weg op gaat. Zo kan het scherm van een smartwatch de aandacht verstoren als de drager even naar het scherm kijkt nadat een melding binnenkomt. Ook muziek luisteren op de fiets brengt een veiligheidsrisico met zich mee, zeker bij in-earoordoppen. Bij het dragen van maar één oordopje zou het probleem er niet of nauwelijks zijn, zo is gebleken uit onderzoek.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee